Η «Χαραυγή» (εφημερίδα του ΑΚΕΛ) δημοσιεύει άρθρο που εξισώνει Στάλιν και Χίτλερ αποδίδοντάς τους εξίσου χαρακτηρισμούς όπως «σαδιστές και δολοφόνοι»

κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Η παραπάνω ανάλυση αποτελεί και επίσημη θέση του ΑΚΕΛ;;;

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2012/01/05/xaraygi-akel-stalin-xitler/trackback/

RSS feed for comments on this post.

66 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ.
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕ, ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ;

    • @Brankaleon:
      Δυστυχώς στην Μόσχα που σπούδαζε, του τα έμαθαν αυτά…
      (Εχω ένα γνωστό που επίσης σπούδασε στην Μόσχα, καθηγητή «διαλεκτικού υλισμού» είχε τον …Γιέλτσιν!)

      • Δεν το γνώριζα αυτό.
        Και γίνομαι πιο έξαλλος, διότι όταν κάποτε ρώτησαν τον Γιέλτσιν, για κάτι που ανάφερε από τον Μάρξ, πού το γράφει, παρέθεσε μια σελίδα στην τύχη και τον επαίνεσαν.
        Ήταν από μαρτυρία του ιδίου του Γιέλτσιν που όταν ήρθε στα πράγματα, το ανέφερε γελώντας.
        Είναι ο ίδιος ο οποίος επι προεδρίας του (αν δεν κάνω λάθος), έθεσε εκτός νομιμότητος το «Κ».Κ.Σ.Ε.

    • «ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ.»

      Ακριβώς το ίδιο του λένε και οι φασίστες και οι λοιποί ακροδεξιοί.

      Οποία, λοιπόν, σύμπτωση!

      • Μήπως δεν ανήκουν στην ίδια συνομοταξία συμφερόντων;
        Διότι και μερικοί χριστοφικοί, αν γνωρίζεις μιλούν και για νεο-κύπριους.

      • Ξεχασες ν’ αναφέρεις και τους «σοσιαλ»φασίστες στις … συμπτώσεις σου
        Ποια είναι η γνώμη σου για τους «Νεο»-Κύπριους;

  2. entaksi den to vlepo san to pio thlivero pou exi kani afto to koma, boroume na paroume ke zontana paradigmata politikis, apagorepsan ta karavia tou stoliskou na pane stin gaza otan itan kivernisi to akel ena trantaxto paradgigma ti soi koma ine
    malist den gonorizo poso sosoalizmo exi i kipros ke as exi kivernisi afto to koma

  3. Τρίζουν τα κόκκαλα του Εζεκία Παπαϊωάννου…
    Καλή δύναμη!

  4. O STALIN …EDO POU TA LEME …SKOTOSE ..POLOUS..ALA OXI TOSOUS OSOUS EPREPE. THANIXW MIA MEGALH PYGADA STHN ..LEYKOSIA.ANTONIS

  5. Θα παρακαλούσα γενικότερα να είμαστε λίγο κόσμιοι στα σχόλια. Ας σχολιάζουμε πολιτικά, χωρίς βρισιές, κλπ.

  6. Εντάξει, αν δείτε προσεκτικά στο πάνω μέρος είναι δημοσιευμένο σαν «επιστολή» κάποιου πυροβολημένου ο οποίος έχει πηγές τη… Γλύκατζη Αρβελέρ και τη Λαρούς Μπριττάνικα…
    Ατυχέστατη η δημοσίευση μιας τέτοιας επιστολής από τη Χαραυγή…
    Δεν είναι όμως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ το ΑΚΕΛ έχει στήσει… μπίζνες με τους σιωνιστές, για την συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων. Άντε να επικαλεστούν στη διεθνή κοινότητα, την παράνομη εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου από το Τουρκικό κατοχικό στρατό, όταν ο καλύτερος κολέγας τους, είναι οι στρατοκράτες που κατέχουν την Παλαιστίνη.
    Όπως λεει κι ένα λαϊκό άσμα: Για τα λεφτά τα κάνεις όλα…
    Προτείνω να χαρίσουμε το τίτλο του «αδελφού» κόμματος με το ΑΚΕΛ, στο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν το κόμμα θεωρεί ότι ακόμα τα πράγματα εντός ΑΚΕΛ «παίζονται» … Κατά τη γνώμη μου δεν παίζονται. Κι ας μην περιμένουμε καμιά δεκαριά χρόνια για να παραδεχτούμε την διολίσθηση αυτού του κόμματος σε ρεφορμιστικό-διαχειριστικό.
    Η αλήθεια είναι πάντα ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ.
    Αν για παράδειγμα, παραδεχόμασταν πιο γρήγορα για το που θα οδηγούσαν οι ζώνες ελεύθερης καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Κίνα, θα μας καταστούσαν πολύ πιο αξιόπιστους στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και στην εργατική τάξη.

    • Σωστή η παρατήρησή σου, γι’ αυτό και αναρωτιέμαι, αν όντως υιοθετείται το περιεχόμενο του άρθρου από το ίδιο το ΑΚΕΛ, αν αποτελεί και επίσημη θέση του – ή αν πρόκειται για μια απλή (και ατυχέστατη κατά τη γνώμη μου) φιλοξενία άρθρου κάποιου π.χ. συνεργάτη, φίλου, οπαδού, κοκ

      Θα ήθελα μια διευκρίνιση ως προς αυτό αν κάποιος/α γνωρίζει

      • Καλημέρα. Δεν μπορεί να είναι δικαιολογία βέβαια (εκ μέρους της χαραυγής εννοώ), η άτυχη στιγμή. Η διολίσθηση, για να μην πω κατρακύλα του ΑΚΕΛ σε μια σειρά θέσεις και ζητήματα προκαλούν τουλάχιστον απογοήτευση σε όσους από μας γνωρίζουμε κάτι από την ένδοξη ιστορία του. Εκεί «κόλλαγε» και το προηγούμενο σχόλιό μου. Οι κυνικοί το λένε «πολιτική», άλλοι «μπίζνες», άλλοι αναπόφευκτο κακό, το να υποχωρείς από θέσεις και αρχές που υπηρετείς σαν αντιπολίτευση, όταν αναλάβεις την εξουσία. Επιτρέψτε μου να διαφωνώ. Καλή δύναμη!

  7. Για να μην παρεξηγηθώ, ο χαρακτηρισμός «κυνικοί» δεν αφορά βέβαια κάποιον από τους σχολιαστές. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια χτυπάνε το ΚΚΕ, και προκλητικά ζητούν να «μάθουν» τι θα έκανε αυτό αν κυβερνούσε… Και πάλι καλημέρα!

  8. Ο χαρακτηρισμός «άτυχη στιγμή» δεν νομίζω να έχει θέση εδώ. Ακόμη και αν αυτή δεν είναι επίσημη γραμμή του ΑΚΕΛ, εφόσον η άποψη φιλοξενείται, θεωρείται τουλάχιστον συζητήσιμη και αυτό φτάνει και περισσεύει.
    Το ΑΚΕΛ βάση προγράμματος σίγουρα είναι πιο κοντά στον ΣΥΝ αφού μιλάει για «δημοκρατικό σοσιαλισμό» (άρα υπάρχει και «αντιδημοκρατικός» τέτοιος, έτσι δεν είναι «σύντροφοι;). Από την άλλη οι εσωτερικές του δομές είναι πολύ πιο κοντά στο ΚΚΕ αφού εφαρμόζει τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό(εάν δεν κάνω λάθος). Ας δούμε όμως την αλήθεια. Βάση της πολιτικής του, το ΑΚΕΛ δεν είναι καν ο ΣΥΝ της Κύπρου. Το ΠΑΣΟΚ της Κύπρου είναι, και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη τουλάχιστον (αυτό του Αντρέα θα φάνταζε «αριστερό» μπροστά τους)!
    Και θεμιτή η παράκληση του οικοδεσπότη να αποφευγονται τα μπινελίκια, αλλά ένα «σιχτίρ σύντροφοι» κρατιέσαι να μην το πεις;

  9. Καλημέρα,

    δεν έχω μελετήσει επισταμένα το συγκεκριμένο άρθρο. Εκ πείρας πιθανολογώ πως δεν αφορά κάποια επίσημη θέση του κόμματος όπως επίσης δεν αφορά κάποια ατυχή στιγμή της εφημερίδας.

    Θα έλεγα μάλλον – την πικρή αλήθεια – πως το ΑΚΕΛ έχει αποκηρύξει τη θεωρία εδώ και 40 χρόνια με αποτέλεσμα η αρθρογραφία του να κινείται από το επίπεδο του μερικώς αποδεκτού εώς το επίπεδο του εντελώς απαράδεκτου.

    Αυτό βέβαια αντικατοπτρίζει μια γενικότερη πολιτική στάση και θεώρηση του κόμματος που συνοψίζεται
    α) σε ένα εμπειρικό πολιτικό καιροσκοπισμό
    β) στην υιοθέτηση αστικών θέσεων χωρίς δυνατότητα αντιλόγου
    γ) στην περιθωριοποίηση των μαρξιστών
    δ) στο φλέρτ του κόμματος με τις πολιτικές θέσεις ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ
    ε) στην απονέκρωση της εργατικής τάξης ως φορέα επαναστατικής κριτικής αντίληψης και πρακτικών
    ζ) στην εθελούσια απομόνωση του κόμματος από το διεθνές περιβάλλον κομμουνιστικών κομμάτων
    η) στην απελπισία μας

  10. Εγινε σοσιαλιστική επανάσταση στην Κύπρο και δεν το γνωρίζω; Σίγουρα το βιοτικό επίπεδο του λαού ήταν καλύτερο από της Ελλάδας για αρκετά χρόνια ( αν και τώρα τελευταία με την κρίση χλωμό το βλέπω να εξακολουθήσει ) , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εξουσία πέρασε στα χέρια της εργατικής τάξης !!! Το αντίθετο μάλιστα όσο πάνε εδραιώνουν και δυναμώνουν την θέση τους .Οι καπιταλιστές με τις εταιρίες τους ζουν και βασιλεύουν. Παράδειγμα οι γαιωτρήσεις για τα κοιτάσματα…. και ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις συνεργασίες που κάνουν. Αν τώρα η ΧΑΡΑΥΓΗ είναι επίσημο όγανο του ΑΚΕΛ κάτι σαν τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (ενημερώστε με παρακαλώ γιατί δεν το γνωρίζω σίγουρα) , τότε νομίζω ότι δέν είναι και τόσο «αθώα » η δημοσίευση ,αλλά εκφράζει την πορεία πλεύσης του.

    (και μια πολύχρήσιμη και σχετική με αυτό αναρτηση στον)
    http://redflyplanet.blogspot.com/2012/01/blog-post_2490.html#more

    • Η χαραυγή δεν γράφει στο λογότυπο της «επίσημο όργανο», είναι κάτι σαν την Αυγή για τον ΣΥΝ. Είναι δηλαδή όργανο, αλλά δεν το δηλώνει επίσημα.

  11. και μη χειροτερα

  12. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την οργή των «συντρόφων».

    Ακριβώς τέτοια θέση για τον Στάλιν είχε το ΚΚΕ από την 6η Ολομέλεια έως και το 18ο Συνέδριο.

    Ακόμα και η συντρόφισσα Κανέλλη χαρακτηρίζει έως σήμερα τις πράξεις του Στάλιν κατά των Σοβιετικών Ελλήνων (1937-1949) ως «γενοκτονία».

    • Το ΚΚΕ, φίλε μου Πόντιε και Αριστερέ, δεν είχε ΠΟΤΕ θέση ταύτισης Στάλιν και Χίτλερ. Ούτε στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ διατυπώθηκε τέτοια θέση. Άλλο η συγκεκριμένη «κριτική» που έγινε τότε στον Στάλιν και άλλο η τάυτισή του με τον Χίτλέρ.
      Το ΚΚΕ δεν «άλλαξε» θέση για τον Στάλιν στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος πριν δύο χρόνια. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχει αρχίσει να επανεκτιμάει αυτά τα ζητήματα με αφορμή και τις ανατροπές (βλέπε Παννελαδική Συνδιάσκεψη 1995).
      Και τέλος, η άποψη που διατύπωσε η Κανέλη, ήταν τη δεκαετία του 1990, πριν γίνει βουλευτής του Κόμματος και έρθει σε επαφή με «την άλλη άποψη»…για ρώτα την τώρα να δεις τι θα σου πει:-)

      • «…για ρώτα την τώρα να δεις τι θα σου πεi»

        Kανέλλη η αναγεννημένη… Ποιό Τέλειο δεν μπορεί να γίνει! :)

      • Ε ναι ρε μεγάλε, οι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις, πως να το κάνουμε. Αμα τα μυαλά των ανθρώπων μένανε ίδια και στάσιμα, τότε δεν θα υπήρχε ελπίδα να αλλάξει ο κόσμος ποτέ. Τα έχουμε ξαναπεί. Οι απόψεις που αναφέρεις είναι παλιές. Εσύ όμως τις φέρεις λες και αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του συγκεκριμένου ατόμου σήμερα. Κάνεις μια λαθροχειρία εδώ. Μπορεί να «πιάνει» σε ανυποψίαστους ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν. Ευτυχώς όμως δεν ανήκουμε σε αυτούς…Είναι ξεπερασμένη και τετριμμένη η επιχειρηματολογία σου, θα μπορούσες και να την ανανεώσεις..

  13. Περισσότερο με πείραξε οτι στο δημοσιευμένο παραλήρημα αναφέρεται ως παράδειγμα «μισαλλοδοξίας» η… «δολοφονία του Βενιζέλου»(!!!)
    Αναρωτιέται κανείς, όργανο (πού το θυμηθήκατε κι αυτό; -του «κόμματος νέου τύπου»;;) ή μη, η Χαραυγή υπάρχει κυρίως ως εφημερίδα-για τους αναγνώστες, ή ως γραφείο δημοσίων σχέσεων-για τους πελάτες;
    Η απάντηση ίσως βρίσκεται πλέον στην καθιερωμένη της ρουμπρίκα του ωροσκόπιου…

  14. ειναι επιστολη δεν ειναι κατι επισημο.Αλλα επισημα αποφευγουν να κανουν οποιαδηποτε αναφορα στον σταλιν και στη πρωτομαγια οταν ηρθαν τουρκοκυπριοι κομμουνιστες με σημαιες σταλιν τους ειπαν να τις κατεβασουν

  15. Σας χαιρετώ.
    Θα λειτουργήσω απολογητικά όντας ψηφοφόρος και υποστηρικτής του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησής του.

    Φίλοι, το συγκεκριμένο είναι μια επιστολή. Ούτε καν άρθρο, επιστολή αναγνώστη. Δεν ξέρω πόσοι από όσους μπήκαν στον κόπο να την σχολιάσουν, αποδίδοντάς την μάλιστα και στο ΑΚΕΛ, την έχουν διαβάσει.

    Όπως και να έχει, θεωρώ εντελώς αχρείαστες και εκτός τόπου και χρόνου τις αναφορές των φίλων, όπως και την ίδια την ανάρτηση.
    Γίνεται εδώ μια συζήτηση στη βάση του ότι η ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί τον Στάλιν σαδιστικό φρικιό; Αυτό έχω καταλάβει.

    Η επιστολή-άρθρο, κατατάσσει τον Στάλιν στους αιμοδιψείς, στους παρανοϊκούς, στους μισαλλόδοξους. Υπάρχουν μέλη και υποστηριχτές του ΑΚΕΛ που το δέχονται, υπάρχουν όμως και οι «κλασικοί» που δεν το δέχονται, που θεωρούν δηλαδή πως υπό τις συνθήκες, έγιναν κάποια λάθη, ότι δηλαδή σε ένα πόλεμο –γιατί πόλεμος είναι η επανάσταση- θα γίνουν διάφορα.

    Ταύτιση της κομμουνιστικής επανάστασης με τον ναζισμό δεν γίνεται.

    Δεν είναι σοβαρό –και δείχνει και το βάθος της ανάλυσης που κάνετε- να πιάνεστε από μια (και μόνο) αναφορά σε ένα άρθρο αναγνώστη, για να θεωρήσετε δεδομένη μια τέτοια θέση από το ΑΚΕΛ.

    Το ΑΚΕΛ και το 1/3 του Κυπριακού Λαού που το στηρίζει, προσπαθεί να εκφράσει ολόκληρη της αριστερά, σε αντίθεση φυσικά με τις δικές σας εμπειρίες και δεδομένα.

    Κατεβαίνει στις εκλογές ως «ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-Νέες Δυνάμεις», λειτουργεί δηλαδή παραταξιακά, ως «Λαϊκό Κίνημα».

    Σε ένα τέτοιο κίνημα, βρίσκουν έκφραση άνθρωποι από όλα τα φάσματα της αριστεράς. Το ΑΚΕΛ δεν είναι ΚΚΕ.

    Εν πάσει περιπτώσει, έχετε βγάλει ένα μίσος και μια απέχθεια στο κυπριακό λαϊκό κίνημα που προσομοιάζει με τη χολή που εισπράττουμε καθημερινώς εδώ κάτω από τη δεξιά και τους εθνικιστές.

    Αυτά προς το παρόν, μεταξύ πολλών άλλων που θα μπορούσαν να λεχθούν για πολλά και σημαντικά που αφορούν το ΚΚΕ, το ΑΚΕΛ και την υπόλοιπη ελλαδική και κυπριακή αριστερά, τους κομμουνιστές κλπ.

    Αν έχετε διάθεση, χωρίς αφορισμούς και βρισιές, μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

    • Αγαπητέ σύντροφε,
      καλά κάνει το ΑΚΕΛ και προσπαθεί να εκφράσει ολόκληρη της αριστερά, σε αντίθεση φυσικά με τις δικές σας εμπειρίες και δεδομένα.
      Οι λαοί όλου του κόσμου έχουν να διδαχτούν από τη μεγάλη δράση και ιστορια του κυπριακού λαϊκού κινήματος και του κόμματος του εργαζόμενου λαού της χώρας, με τις επιτυχίες και τα λάθη τους, και εν πάσει περιπτώσει δεν είναι εδώ ο τόπος μιας σχετικής συζήτησης,
      Το ζήτημα όμως της φιλοξενούμενης επιφυλίδας-επιστολής είναι οτι αποτελεί ανησυχητικό σημάδι – ένα από τα πολλά – σε σχέση όχι με τις επιθυμίες ή τις φαντασιώσεις κάποιων αφυψηλού κριτών, αλλά με τους διακηρυγμένους στόχους του ίδιου του ΑΚΕΛ και της εφημερίδας τους.
      Σίγουρα, το ΑΚΕΛ δεν είναι «κόμμα νέου τύπου» και βέβαια η Χαραυγή δεν είναι το όργανο ενός τέτοιου κόμματος. Ωστόσο, διόρθωσέ με αν έχω καταλάβει λάθος, η εφημερίδα αυτή και από την ιστορία της και από τη θέση της έχει και στοχεύει στο να συνεχίσει να έχει
      α) παλλαϊκή απήχηση
      β) καθοδηγητικό/μορφωτικό χαρακτήρα για το λαό
      γ) ρόλο διάδοσης, επεξήγησης και αντιπαράθεσης στους αντιπάλους της πολιτικής γραμμής του ΑΚΕΛ.
      Στα πλαίσια αυτά, η «Χ» εμφαίζεται ιδιαίτερα ανοιχτή στους αναγνώστες – κάτι που φαίνεται καταρχήν έξυπνο και θετικό.
      Αναμφισβήτητα όμως, κάποιο πρόβλημα υπάρχει σε σχέση με τους παραπάνω στόχους και ρόλους, όταν η εφημερίδα ξοδεύει μια ολόκληρη σελίδα για να δημοσιεύσει ένα πόνημα σαν αυτό, έστω και κάποιου ενδεχομένως συμπαθούς και καλοπροαίρετου αναγνώστη.
      Οτι ο Στάλιν μπαίνει, στο παραλήρημα, σε συζευκτική διατύπωση με το Χίτλερ, είναι από μόνο του απαράδεκτο. Ωστόσο, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όλο το άρθρο είναι μια (τρομάρα του!) συνοπτική ανάγνωση της ιστορίας της ανθρωπότητας υπό το πρίσμα της ηθικής κατηγορίας της μισαλλοδοξίας. Δε δημοσίευε καλύτερα ένα κλασσικό κείμενο του Αγίου Αυγουστίνουμ αντί των αποδελτιώσεων από τις εγκυκλοπέδειες του σκρίνιου του συμπαθούς φιλοξενούμενου επιφυλιδογράφου;
      Τι σχέση έχει το αράδιασμα ονομάτων «μεγάλων ανδρών» με δύο μάλιστα ετικέτες (καλός/κακός) με τη λαϊκή επιμόρφωση;
      Σταματώ στο κερασάκι της τούρτας, που ήταν η αναφορά «στα γρήγορα» της φανταστικής δολοφονίας του Βενιζέλου (προϊόν υποθέτω σύγχισης/σύντμησης με αρχικό υλικό την απόπειρα δολοφονίας του)
      Το μικρό γεγονός, ακριβώς επειδή ηρθε μέσα στη ρουτίνα, ακριβώς επειδή είναι ένα από τα πολλά, ακιβώς επειδή δε σηματοδοτεί τίποτα, προσφέρεται για σκέψεις που δίνουν μορφή στις εύλογες ανησυχίες για το πού πάει το ΑΚΕΛ, η Χαραυγή και το κίνημα στην Κύπρο.
      Θα επανέλθω.

    • «Η επιστολή-άρθρο, κατατάσσει τον Στάλιν στους αιμοδιψείς, στους παρανοϊκούς, στους μισαλλόδοξους. Υπάρχουν μέλη και υποστηριχτές του ΑΚΕΛ που το δέχονται, υπάρχουν όμως και οι «κλασικοί» που δεν το δέχονται, που θεωρούν δηλαδή πως υπό τις συνθήκες, έγιναν κάποια λάθη, ότι δηλαδή σε ένα πόλεμο –γιατί πόλεμος είναι η επανάσταση- θα γίνουν διάφορα.»

      Είναι αυτό που λένε: ΟΛΑ ΤΑΧΕΙ Ο ΜΠΑΞΕΣ.

  16. Επίσης Ηρόδοτε, νομίζω πως είναι μεγάλο ατόπημα εκ μέρους σου να επιτρέπεις σχόλια αυτού του ύφους και επιπέδου όπως το ακόλουθο:

    O STALIN …EDO POU TA LEME …SKOTOSE ..POLOUS..ALA OXI TOSOUS OSOUS EPREPE. THANIXW MIA MEGALH PYGADA STHN ..LEYKOSIA.ANTONIS

    Δηλαδή ρε σύντροφε, δεν μας φτάνουν όσοι θέλουν να μας θάψουν ζωντανούς στο νησί, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος, έχουμε τώρα και τις απειλές των διάφορων που την έχουν δει δεν ξέρω κι εγώ τι;

    Πως αλήθεια επέτρεψες την ανάρτηση αυτού του σχολίου;

    Κρίμα.

    • Λογοκρισία θα κάνουμε τώρα; τι σημαίνει «πως το επέτρεψες»;

      Έκανα μια έκκληση να είμαστε κόσμιοι στα σχόλιά μας, αλλά από κει και πέρα να αρχίσουμε να κόβουμε, δεν το θεωρώ σωστό

      Όσο για την επιστολή που δημοσιεύτηκε στη Χαραυγή: Δεν είπα ότι αποτελεί θέση του ΑΚΕΛ. Θέτω το ερώτημα αν αποτελεί θέση του ΑΚΕΛ ή όχι. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες και να αποτελεί απλά μια άποψη οπαδού-φίλου του ΑΚΕΛ. Αν και το τι δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα είναι ένα θέμα…

      Τέλως πάντων, ευελπιστώ σε μια συζήτηση επί της ουσίας…

  17. Και να σας πω την άποψή μου:
    Θεωρώ το ΑΚΕΛ αδερφό κόμμα, κατανοώ τις ιστορικές ιδιομορφίες της Κύπρου, στέκομαι αλληλέγγυος στους αγώνες των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων κομμουνιστών, στον πολυεπίπεδο αγώνα που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια στις αστικές τάξεις τριών χωρών (Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου) και του Βρετανικού ιμπεριαλισμού, της πολυετούς κατοχής, κλπ
    Δεν μπορεί όμως να μη με προβληματίζει η ιδεολογικοπολιτική εξέλιξη του ΑΚΕΛ. Με προβληματίζει και με ανυσηχεί.
    Τέτοιες δημοσιεύσεις μπορεί όντως να μην αποτελούν επίσημη θέση του κόμματος, αλλά είναι δυνατόν να φιλοξενούνται στην εφημερίδα του; Οι Κύπριοι σύντροφοι δεν ενίστανται;

    • pedia proton se organo enos komatos ine paralogo na benoun teties thesis ean den to stirizi ena koma min leme otinane, diladi ean kapios stili mia epistoli, ine ena koma ipoxreomeno na to anevasi stin efimerida tou plaka kanoume, tin ali fora diladi ean stili kapios mia epistoli pou lei oti i xrisi avgi ine ena koma kalo na anevi ke afto, i ston rizospasti kapios ean stili oti i ameriki ine dimokratikotato kratos fileriniko na to anevasi, afto ine dikeologia ke oxi mono se kk komata den ginete ala se kanena diladi na anevazi themata pou ine akrivos antitheta me tis apopsis tou komatos!

      apo tin ali afto gia emena den ine to pio sovaro, diladi dio leksis, ala i politiki tou komatos, afto to koma exi kivernisi!!!!, POSO sosializmo exi i kirpos?? diladi ean vgi proto koma to KKE toso sosializmo tha exoume ke emis??
      edo apagorepse na pane karavia stin katexomeni gaza gia na spasoun to embargo otan kivernouse, ke akoma milame gia to ti egrapsan se dio leksis gia ton stalin, akrivos to idio pou tha ekane ke ekane ke i kapitalistiki ellada tou pasok, i opiodipote kratos pou stirizi ton imperializmo, ean fto ine koma kk ke tha ine etsi ke to KKE tote mono sta gramata tou onomatos ine komounistika

      ke min vrizete, den ine epopedo komouniston, ke den odigi pouthena
      epixirimata ke apopsis ke analisis afto ine o marxizmos,giasas!!

    • ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥ ΕΖΕΚΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΙΧΕ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ.

      ΒΕΒΑΙΩΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΑΚΟΜΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ (ΤΟ ΠΩΣ, ΤΟ ΓΙΑΤΙ, ΤΟ ΠΟΤΕ Κ.Τ.Λ.), ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ.

      ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΟΠΩΣ: ΑΓΓΛΙΑ-ΙΝΔΙΑ
      ΑΓΓΛΙΑ-ΣΟΥΕΖ
      ΑΓΓΛΙΑ- ΕΛΛΑΔΑ
      ΑΓΓΛΙΑ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
      ΗΠΑ-ΑΓΓΛΙΑ
      ΟΛΑ, ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ.

  18. Το ΑΚΕΛ είναι σοσιαλδημοκρατικό κομμα. Δεν είναι κομμουνιστικό κόμμα. Κτυπά τη σοσιαλδημοκρατία μόνο στην περίπτωση που προάγεται από «άλλους» είτε την αριστερη πτέρυγα του δεξιού ΔΗΣΥ είτε πρώην ακελικούς που προσχώρησαν στο ΔΗΣΥ.

    Δεν είναι κομμουνιστικό κόμμα. Είναι αριστερό κόμμα. Είναι ότι είναι δηλαδή όλα τα αριστερά κόμματα. Έχει ενσωματώσει την αστική ιδεολογία για τη δημοκρατία.

    Σε ένα νησί που η δεξιά αποτελεί την πλειοψηφία, που ο εθνικισμός είναι στα ήψη, που υπάρχει κυπριακό πρόβλημα και που η εκκλησία διοικεί και κατέχει τεράστιο πλούτο είναι φυσικό πως το ΑΚΕΛ αποτελεί τον μόνο προοδευτικό πολιτικό χώρο.

    Δεν είναι όμως κομμουνιστικό κόμμα. Πιστεύει περισσότερο στις δυνατότητες της αστικής δημοκρατίας από όσο στις δυνατότητες του σοσιαλισμού. Και εκεί βάζει όλα τα θεωρητικά και πολιτικά λεφτά του.Και εκεί θα τα βάζει στον αιώνα τον άπαντα μέχρι…τη δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού…

  19. Και ένα σχόλιο στο σχόλιο του συμπατριώτη μου Νέου,

    είναι γεγονός πως το ΑΚΕΛ δέχεται ένα βρωμερό πόλεμο. Από παντού. Η δεξιά δεν νοιάζεται για τις «λεπτομέρειες». Η δεξιά επιθυμεί την εξουσία και θα κτυπήσει όποιδήποτε πολιτικό σχηματισμό δεν την εξυπηρετεί για να το πράξει και δεν ενδείκνυται ως σίγουρη πολιτική πλάτη για τα κέρδη της.

    από την άλλη το ΑΚΕΛ δέχεται και ένα πόλεμο «εξ αριστερών» που προέρχεται από τάσεις που στην ουσία δεν είναι παρά ρητορικά κομμουνιστικότερες του ακελ τις πλείστες φορές. ο ΣΥΝ εναντίον του ΣΥΝ ένα πράμα…

    Το ΑΚΕΛ βέβαια όπως ακριβώς και ο ΣΥΝ ουδέποτε κάνει εμφανή αντι-κομμουνισμό. Ο κομμουνισμός πάντα παίζει ως έννοια, όπως ακριβώς παίζει και στον ΣΥΝ αλλά και σε αναρχικές ομάδες.

    Όλοι πια θέλουμε αυτό τον κομμουνισμό, λέμε τώρα!

    Οι φίλοι υποστηρικτές του ΑΚΕΛ κάνουν πολύ συχνά το λάθος να θεωρούν την όποια κριτική στο ακελ ως «ακρο-αριστερή» τάση.

    Δεν υπάρχει όχι μονο αποδοχή αλλά ούτε καν υποψία στο δικαίωμα του Μαρξισμού και της μαρξικής κριτικής της πολιτικής πραγματικότητας εκ μέρους του ΑΚΕΛ.

    όλα είναι ακρα-αριστερά και τελειώσαμε..

  20. Και τέλος, ενόψει της προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε με πρόεδρο τον Χριστόφια και της Ευρωπαικής τάσης αντι-κομμουνισμού που αιτείται μέχρι και τη συνταγματική κατοχύρωση του Αντισταλινισμού!!! ναι είναι απαράδεκτη η δημοσίευση της επιστολής και υποδεικνύει αν μη τι άλλο και πάλι έναν άκρως επικίνδυνο ερασιτεχνισμό.

    Για να μη μιλήσουμε για «προετοιμασία εδάφους» αλλαγής πλεύσης στη στάση του ΑΚΕΛ για την Ευρώπη ενόψει αυτής της Προεδρίας αλλά και λόγω των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου που ίσως να οδηγήσουν τα κόμματα του ΑΚΕΛ μη εξαιρουμένου σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ιδεολογικής ατζέντας.

  21. ean ine ena sosialdimokratiko koma alazi,
    fisika tha theori ton stalin ke ton xtler ligo poli to idio,
    ala palia pou ixa kitaksi to site tous egrafan oti vasizonte se marxistikileninistiki teoria,(ean alakse afto tora,giati exo kero na bo sto site tous, den ksero)
    ala ean alakse theoritika apo marxistiko leninistiko se ena geniko aristero sosialdimokratiko koma , alazi

    ala tote den ine ke den bori na ine filo koma sto KKE, tote ine filiko koma me to syriza i to pasok,

  22. Το ΚΚΕ πολύ καλά κάνει και διατηρεί όσο το δυνατόν στενότερες σχέσεις με το ΑΚΕΛ. Η πολιτική δεν είναι ‘καθαρή θεωρία», βρισκόμαστε στον ίδιο γεωπολιτικό χώρο και επίσης έχουμε επείγουσα ανάγκη ως κύπριοι μια «ελλαδική κομμουνιστική παρουσία» καθότι το φαινόμενο του εθνικισμού είναι το μεγαλύτερο καρκίνωμα για τη χώρα μας. Είναι πολύ απαραίτητη η εμπρακτη υπενθύμιση πως «ελλάδα» δεν είναι μόνο η δεξιά, το πασοκ, ο εφραίμ και οι χρυσαυγίτες μέσω αυτών των καλών σχέσεων.

    Δεν γνωρίζω βέβαια εάν η διατήρηση αυτών των σχέσεων οφελεί και σε ποιό βαθμο το ΚΚΕ. Θα έλεγα πως ίσως να διαφυλλάσει και τα δύο κόμματα από το ενδεχόμενο να βρεθεί ξαφνικά ο ΣΥΝ επίσημος πολιτικός «συνέταιρος» της κυπριακής αριστεράς που είναι και ποσοτικά μεγάλη όπως γνωρίζετε. Αυτό, πιστέψτε με δεν θα οφελούσε απολύτως μα απολύτως κανένα.

    • ego afta pou exo mathi apo tin poltiki ine oti politiki ine ksekathari theoria, i ise ergodotis i ise ergatis ke paragis, i stin krisi plironis ta xrei tous i stin krisi se kanoun foroapalages, i ise me tin gaza ke enantion tou imperializmou i ise me ton imperializmo

      ston idio geopolitiko xoro vriskomaste ke me tin gaza ke me to isrrail, ke me tin livi, ke me tin tourkia ke me tin italia, ke me tin voulgaria,(ke na min grapso tora ola ta krati,varieme) os kiprii os itali os voulgari klp klp klp klp elladiki kk parousia thelis esi opos to les ali den tin theloun, analogos pio rotisis, ego tin thelo, ala apo afto to prizma, tin kk parousia tin theli ke i ellada apo tin kipro apo tin tourkia klp klp

      i komounistes theloun fisika komata komounistika oxi mono sto kratos tous ala ke sta giro krati ke ean thelis pantou, afto tha voithisi ke tous idious, ALA theli komunistika komata ke oxi imperialistika

      alios ean ta kanoume ola mia salata, ke den vlepoume ti ine sosializmos ke ti kapitalizmos, giname ena axouri ke leme to aoristo na sosoume tin xora, kati pou lene ola ta komata,
      afto ine to telefteo apo emana, ke exo mini akoma pio stenaxorimenos apo tin stasi tou akel, gia emena kalo tha itan to KKE na diakopsi tis sxesis tou, alios bori na exi sxesis me opiodipote
      ke me pasok ke me pasok italias ke me laos voulgarias klpklp
      oportounizmos mexri eki pou den pai

  23. Είσαι ωραίος Ηρόδοτε! Λογοκρίνεις μια επιστολή αναγνώστη στη Χαραυγή, γιατί περιέχει μία φορά τη λέξη Στάλιν… αλλά επιτρέπεις να μας απειλούν με λάκκους και τα τοιάυτα μαζί με υβρεολόγιο που κανονικά θα έπρεπε να κάνει τους ελλαδίτες συντρόφους να ντρέπονται.
    Μωρέ μπράβο!

    Τεσπα, έχω πολλά να πω αλλά δεν θα μπω στον κόπο. Προφανώς δεν έχει καμιά σημασία.

    • Δεν καταλαβαίνω την επιθετικότητά σου προς εμένα, την οποία βρίσκω εμπαθή και καθόλα άδικη. Αλλά τέλος πάντων, δεν μπορούμε να τους ευχαριστούμε και όλους…

      • Καμία εμπάθεια,
        αντίθετα, στα σχόλια αυτής της ανάρτησης, είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος που βρίσκεται η εμπάθεια και αισχρότητα.

  24. Άλλαξα γνώμη! Για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω και για να μην αφήνονται εντυπώσεις, θα σχολιάσω αυτά που μου έκαναν εντύπωση από όσα σχολίασαν οι φίλοι.

    Η κύπρια συντρόφισσα Δισδαιμόνα βάζει ένα «συμπέρασμα» στον διάλογο. Ότι το ΑΚΕΛ επιλέγει συνειδητά την αστική δημοκρατία από τον σοσιαλισμό!

    Αν υπήρχε η επιλογή του «γνήσιου σοσιαλισμού» σε παρόντα χώρο και χρόνο, ίσως να στεκόταν ένα τέτοιο συμπέρασμα-πόρισμα. Αλλά μάλλον δε στέκει, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει η επιλογή του σοσιαλισμού αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στον χώρο που βρισκόμαστε.

    Είμαστε σε άμυνα. Η αστική δημοκρατία, σε σχέση με την επιβολή κυβερνητών τύπου Παπαδήμου-Μόντι, είναι μια μορφή υπεράσπισης της όποιας (έστω και της ελάχιστης) δημοκρατικής ποιότητας της πολιτικοοικονομικής ζωής ενός τόπου και του λαού του.

    Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα και αν θέλετε, η πρακτική που ακολουθεί το ΑΚΕΛ σε γενικές γραμμές.

    Στο ΑΚΕΛ επικρατεί η εντύπωση και η ανάλυση ότι σ’ αυτή την ιστορική περίοδο, ειδικά μετά το 91’, έχει σημασία η άμυνα, και όχι η επίθεση.

    Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τοπικές πραγματικές και ολοκληρωμένες εργατικές νίκες σ’ αυτή τη δεδομένη συγκυρία. Χρειάζεται ευελιξία για να υπερασπίζονται τα εργατικά δίκαια στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Όλα και όλοι –στο κάτω, κάτω- κρίνονται από το αποτέλεσμα των πολιτικών.

    Ειδικά στη Κύπρο, εκ των πραγμάτων, ο διεθνιστικός-αντιφασιστικός-αντιδιχοτομικός αγώνας προέχει. Έχουμε στρατιωτική κατοχή, και ως εκ τούτου, αναγκαστικά, θα πρέπει να επιζητούμε ευρύτερες δημοκρατικές (αντιακροδεξιές-φιλοδιχοτομικές) συμμαχίες.

    Ούτε η ένταξη στην ΕΕ, ούτε και στο ευρώ, ούτε και η συνεργασία με τον Ισραήλ (όπως ούτε και το ιστορικό αίτημα της Ενώσεως με την «μαμά») ήταν επιλογές που βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα του κυπριακού λαϊκού κινήματος.

    Το αντίθετο.Η κυπριακή αριστερά «σύρεται» σε «εθνικές πολιτικές» με το πιστόλι στον κρόταφο. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.

    Όπως ιστορική πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι η συμβολή της στην πολιτικοκοινωνική ζωή του τόπου και τους εργατικούς-δημοκρατικούς αγώνες ήταν πέρα για πέρα θετική και προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική ελπίδα ΤΩΡΑ για αποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.

    ***
    Οι σύντροφοι «Αντάρτες», κύπριοι επίσης, ανέφεραν το γεγονός με τους Τ/Κους με τα πανό και τον Στάλιν… έτσι… πληροφοριακά…

    Λοιπόν ναι, το ΑΚΕΛ(…) δε «γουστάρει Στάλιν». Πώς να το κάνουμε λιανά.

    Δεχόμενοι επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις περί σταλινισμού, και στη προσπάθειά μας να φτιάξουμε ευρύτερα δημοκρατικά μέτωπα, ο Στάλιν περισσεύει.

    Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία του θέματος «Στάλιν». Έχω τη γνώμη μου και είναι αρνητική για το άτομο και την εσωκομματική ειδικότερα δράση και στάση του.

    Το ΑΚΕΛ δεν έχει επίσημα καμιά θέση που να δακτυλοδείχνει ευκρινώς το πρόσωπο και τις τακτικές του. «Απ έξω-απ έξω» ίσως να βρεθούν κάποιες επίσημες αναφορές.

    Το ΑΚΕΛ είναι δημιούργημα της σταλινικής περιόδου, όπως ήταν και η ΕΔΑ αλλά και το ΕΑΜ ειδικότερα. Είναι γέννημα θρέμμα της απονέκρωσης της κομμουνιστικής διεθνούς και της ήττας της αριστερής αντιπολίτευσης.

    Είναι ένα αντινατοϊκό οχηρό στην ουσία, αντιδιχοτομικό, αντιφασιστικό. Αυτός είναι ο στόχος και ο σκοπός του.

    Αυτός ο σκοπός θεωρήθηκε(…) ότι εξυπηρετεί τον λαό και τον τόπο, και γενικότερα τις αντιδυτικές-αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

    Το ΑΚΕΛ δεν είναι φτιαγμένο για εργατική επανάσταση, για επίθεση δηλαδή. Αλλά για άμυνα στα εργασιακά, μετρημένα βήματα, μικρές νίκες.

    ***
    Ο φίλος με το «απ’ όλα έχει ο μπαξές», θέλω να μου πει (αν θέλει και αν δει την αναφορά μου) αν το ΕΑΜ και η ΕΔΑ ήταν μονολιθικοί οργανισμοί ως προς την ιδεολογία και τα τελικά ζητούμενα.

    ***
    Και κάτι γενικό.

    Αντί να ψάχνετε ψύλλους στ’ άχυρα μέσα στους αριστερούς χώρους, καλοί μου κομμουνιστές, ασχοληθείτε αν θέλετε με τη διάχυση του μαρξισμού και του κομμουνιστικού-διεθνιστικού-αντιφασιστικού, πραγματικά δημοκρατικού οράματος… στους υπόλοιπους χώρους!

    Κάντε νέους κομμουνιστές σύντροφοι. Τους «παλιούς κομμουνιστές» ή τους ρεφορμιστές, αφήστε τους στο τέλος.

    Έχουμε κι εμείς πολλές «υποδείξεις» να κάνουμε και σε σας!
    Και η πρώτη «υπόδειξη» που θα σας κάναμε, επειδή θα αποκρουστεί μετά βδελυγμίας στη κυριολεξία, θα την αφήσουμε να την πάρει το ποτάμι…

    Το μετρήσιμο της αποδοτικότητας των λαϊκών αγώνων, είναι η κατάσταση που βρίσκεται ο τόπος, ο λαός και το κίνημα.

    Τα υπόλοιπα τα αφήνω στους θεωρητικούς που ξέρουν καλύτερα.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία και συγνώμη τη κατάχρηση φίλε (σύντροφε;) Ηρόδοτε.

  25. diladi o marxizmos gia esas ine i amina?? ke pote re file tha gini i epithesi?, den exi ftasi o kapitalizmos sto imperialistiko tou stadio?

    ke kati alo mias ke menis kipro ke ta kseris kalitera, iste se amina les, to AKEL den exi kivernisi tin kipro? i kano lathos, aftos pou ine se amina ligo paralogo na exi tin pliopsifia, ke ti tha xriasti gia na gini sosializmos?
    otan itan kivernisi to AKEL boris na me eksigisis esto ena nomo klp pou pire pros ton sosializmo? ego boro na se valo kana dio(tosa ksero gia to akel) pou ine telios to antitheto apo sosializmo

    apo tin ali mas les oti to AKEL dimiourgithike gia amina??
    diladi otan theoris oti telioni i amina prepi na xtisis neo koma gia epithesi? ke pote ke ti prepi na gini gia na epithethis?

    apo tin ali les gia marxizmo? ala to akel ine gia amina ke oxi epithesi, , den ise kata tou KKE ala kata tou stalin, afto pos ginete? tote stirizis lathos koma sidrofe to KKE ine tetiou idous koma

    pistevo oti prota prepi na skeftite ti politiki thelete, pia ideologia thelete na akolouthisete, ke meta sinexizoume

    den gnorizo pola gia to AKEL, ala ean ine etsi (apo afta ta dio tria pou ksero) ke apo afta pou diavazo edo, den ine komounistiko koma, aristero isos den ksero toso kala ke leptomeros den to gnorizo to koma, ala kk den ine distixos,

    oute se kseronisia oute se filakes pote tous den ligisane i KOUMOUNISTES

  26. Στην Κύπρο το μόνο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.
    Το ΑΚΕΛ είναι γνήσιο κομμουνιστικό κόμμα.
    Οι σοσιαλοδημοκράτες δεν έχουν καμία σχέση με τις ταξικές πάλες του ΑΚΕΛ.
    Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ σε ποια ομάδα ανήκουν? Στους φιλελεύθερους η μήπως στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα?
    Η γραφίδα της disdaimona τόσο στο δικό της μπλόκ, όσον και σε άλλα αριστερά μπλοκς, δε διαφέρει καθόλου από τις τοποθετήσεις της Αλέκας Παπαρήγα.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει κομμουνιστής, η ηγεσία του ΑΚΕΛ δηλώνουν κομμουνιστές και μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σε πρόσφατο συνέδριο στην Ιταλία είπε από το βήμα ότι εδώ στην Κύπρο όλες οι πολιτικές δυνάμεις πολεμούν τον πρόεδρο Χριστόφια γιατί είναι κομμουνιστής.

    Τέλος για αποκατάσταση της αλήθειας να αναφέρω ότι στην Κύπρο όλοι όσοι δηλώνουν κομμουνιστές, έχουν αμερικάνικα όνειρα και στομάχι!

  27. ενταξει ο νεος ουτε καν σοσιαλδημοκρατης δεν ειναι..Απλα δειτε τι λεει στο ιστολογιο του για τις εργατικες κινητοποιησεις και απεργιες τωρα στην Κυπρο

    • Τα ράσα δε κάνουν το παπά φίλε.

  28. Διερωτάται ο Blogοδεσπότης Erodotos: «Η παραπάνω ανάλυση αποτελεί και επίσημη θέση του ΑΚΕΛ;;;» — Μα καλά μια επιστολή κάποιου οπαδού/φίλου του ΑΚΕΛ [ο οποίος αρέσκεται να ορθογραφεί] θα μπορούσε να αποτελεί επίσημη θέση ενός κόμματος; Πληροφοριακά να αναφέρω ότι στη “Χαραυγή” ουκ ολίγες φορές έχουν αναδημοσιευτεί κείμενα από τον Ριζοσπάστη [όπως λόγου χάριν για τες επιθέσεις εναντία στα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα και τις προσπάθειες ξαναγραψίματος της ιστορίας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες] και υπήρξε και απαντητική αρθρογραφία για την προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό… Η πρακτική της εφημερίδας [και δεν κρίνω αυτή τη στιγμή αν τούτη είναι σωστή ή λάθος] είναι να δημοσιεύει [στη σελίδα για τις επιστολές όπως κι αλλού κάποτε] “ανεξάρτητες” [όπως τις ονομάζει] απόψεις, ίσως σε μια προσπάθεια να «εμφανίζεται ιδιαίτερα ανοιχτή στους αναγνώστες»
    Τέλος σας παραπέμπω σε δυο κείμενα από τη δεξιά κυπριακή εφημερίδα “Σημερινή” που γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν ως απαντήσεις σε ορθογραφία της “Χαραυγής” για το θέμα της εξίσωσης Χίτλερ – Στάλιν:
    1. http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks+aformis/256841
    2. http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks%20aformis/257935

    *********************
    Και μια παρατήρηση για ένα από τα σημεία που θίγει η αγαπητή Disdaimona στο πρώτο της σχόλιο [ημερ. Ιανουαρίου 6, 2012 at 1:46 μμ]</b. Αναφέρει, λοιπόν, στο σημείο ζ) του πρώτου σχολίου της, πως η «πολιτική στάση και θεώρηση του κόμματος»>/b> … [χαρακτηρίζεται κι από την] … «εθελούσια απομόνωση του κόμματος από το διεθνές περιβάλλον κομμουνιστικών κομμάτων»… – Μα καλά το ΑΚΕΛ δεν συμμετέχει σε συνέδρια κομμουνιστικών κομμάτων ανά τον κόσμο ή στες διεθνείς συναντήσεις των κομμουνιστικών κομμάτων όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα;

    • Blogοδεσπότης;;; Θου κύριε!! Τι άλλο θα ακούσω ακόμα;
      «Μα καλά μια επιστολή κάποιου οπαδού/φίλου του ΑΚΕΛ [ο οποίος αρέσκεται να ορθογραφεί] θα μπορούσε να αποτελεί επίσημη θέση ενός κόμματος;» Αυτό ρωτάω: το κατά πόσο αποδέχεται αυτή την άποψη που δημοσιεύει στην εφημερίδα του. Τόσο δύσκολο είναι να απαντήσει κάποιος νηφάλια, χωρίς να καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς και αφορισμούς;
      «Πληροφοριακά να αναφέρω ότι στη “Χαραυγή” ουκ ολίγες φορές έχουν αναδημοσιευτεί κείμενα από τον Ριζοσπάστη»: Ατυχέστατη σύγκριση. Το ΚΚΕ είναι υποτίθεται αδελφό κόμμα του ΑΚΕΛ. Τι πιο λογικό να αναδημοσιεύει άρθρα και αναλύσεις του.

  29. Γιατί το ερώτημα σου αγαπητέ φίλε Erodotε [παραλείπω το Blogοδεσπότης] είναι αφελές και ατυχές [για να μην χρησιμοποιήσω άλλους, πιο βαρετούς χαρακτηρισμούς]! Μπορούσε [με βάση τις γνώσεις σου για τις προσεγγίσεις της Αριστεράς γενικότερα για την Ιστορία] εκείνο το κείμενο του συγκεκριμένου επιστολογράφου να αποτελεί και επίσημη θέση του ΑΚΕΛ;

  30. gia na telionoume ta idia ke ta idia, ksekathari apantisi, to akel stirizi tin periodo stalin ne i oxi?? esis tou akel toso diskolo ine na gnorizete tin thesi tou komatos ekinis tis periodou(opadi, fili dilonete ala i apantisis sas ine telios diaforetikes tou enos me tou alou

    ke ena defero pou endiaferi emena prosopika perisotero, giati ine to ti ginete stin praksi,to akel otan itan kivernisi stin xora ekane i kipros vimata pros ton sosializmo?? (ke den milao gia epanastatika) ne i oxi?

  31. Νεαρέ που γράφεις σε greeklish,
    Μετά συγχωρήσεως αλλά για τα περί Κύπρου είσαι αχάπαρος!!!
    Καληνύχτα!!!

  32. aneoforion
    efxaristo gia to neare:-)
    ne den ksero pola gia to akel kana dio pragmata(ke afta den me aresoun ke poli) ala ean iksera den tha rotousa, ke apoti katalava den ine ke poli apo edo pou egrapsan pou gnorizoun, mias ke o kathenas grafi diaforetika prpagmata ,akoma ke i fili ke psifofori tou komatos pou egrapsan edo,
    ean gnorizis grapse pos ine ta pragmata ke ta ala asta stin panta

  33. Νομίζω πως ο σχολιαστής neos είναι κατατοπιστικότατος, ως προς τις απορίες τουλάχιστον ημών των ελλαδιτών.
    1)Το όχημα κρούσης της πιο αντιδραστικής διεθνούς αντικομουνιστικής προπαγάνδας, η ταύτιση Χίτλερ-Στάλιν (και η συνακόλουθη φασισμού-σοσιαλισμού γαι όποιον δεν έχει απολέσει την ελάχιστη ικανότητα επαγωγικής σκέψης), θεωρείται από το ΑΚΕΛ «μία ακόμη άποψη» με την οποία κάποια από τα μέλη του συμφωνούν (!!!!!!!!!!!!) και κάποια σκεπτόμενα πιο «κλασσικά» (!;) όπως μας λέει ο φίλος διαφωνούν.
    2)Το παραπάνω αντιδραστικό ιδεολόγημα θεωρείται από το ΑΚΕΛ «αριστερή άποψη»(!!!!!!!!!!!!!!!), οπότε εφόσον το ΑΚΕΛ εκφράζει «όλη την Κυπριακή «αριστερά», δεν υπάρχει κάτι το περίεργο στην δημοσίευση της.
    3)Ολη η επιχειρηματολογία που σιχαθήκαμε να ακούμε στην Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, έχει υιοθετηθεί αυτούσια από το ΑΚΕΛ. «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού»(κομμουνισμό δεν μπορούμε να έχουμε, άρα πάρτε στα μούτρα τον (χειρότερο) καπιταλισμό με «αριστερή» κυβέρνηση, οι διεθνείς σχέσης μίας χώρας δεν έχουν σχέση με πολιτική άποψη, αλλά με συσχετισμούς δυνάμεων αποκλειστικά (τις θυμάστε τις βάσεις που θα έφευγαν από την Ελλάδα η οποία θα αποχωρούσε και από την ΕΟΚ;) Και όποιος κάνει κριτική από αριστερή σκοπιά στα παραπάνω καταγγέλεται σαν «προδότης» του «αντιδεξιού μετώπου»(«σύντροφοι» έχω ευχάριστα νέα, ο Γρίβας είναι νεκρός!). Ο πολιτικός αμοραλισμός στην αποθέωση του… Καμμία πρωτοτυπία. Μόνο η απορία μου: Από την κατάληξη αυτής της λογικής (από το ΠΑΣΟΚ) στην Ελλάδα, δεν διδαχτήκατε τίποτα «σύντροφοι»; Οι αναλογίες είναι παραπάνω από προφανείς… Εμείς με αυτά και αυτά φτάσαμε στο σημερινό μας χάλι.
    4)Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και την «πολυσυλλεκτικότητα» (ο καθενας ό,τι θέλει λέει για να χωρέσουν όλοι και πολιτική ευθήνη δεν έχει κανείς για τίποτα από αυτά) χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας, στην Ελλάδα αποτελεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
    Με το ΚΚΕ, τι σχέση όλα τούτα θα μας εξηγήσει κάποιος;
    Και τελικά,το γεγονός πως το ΑΚΕΛ προέρχεται από το ΚΚΚ, αρκεί από μόνο του για να χαρακτηριστεί «αδελφό κόμμα»; Και άντε και για εμάς πες πως αρκεί.
    Η βασική αποροία είναι:
    Οι ΑΚΕΛίτες «σύντροφοι» ποια ιδεολογική συγγένεια αναγνωρίζουν ανάμεσα στους ίδιους και το «τριτοδιεθνιστικό» ΚΚΕ;
    Υ.Γ.
    Δεν έχω κάποια εμπάθεια, και ομολογώ πως οι γνώσεις μου πάνω στα πολιτικά πράγματα του νησιού είναι περιορισμένες. Οι παραπάνω τοποθετήσεις μου έγιναν με κριτήριο τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν εδώ, υπό την προϋπόθεση πως υσχίουν (αν και δεν ισχυρίστηκε κάποιος το αντίθετο)

  34. http://pontiki.com.cy/index.php/21/3461.html

    οι φονικές ατάκες της Παπαρήγα κατά τη συζήτηση με τα στελέχη του ΑΚΕΛ. « Αν είστε εσείς αριστεροί» είπε απευθυνόμενος στον Άντρο Κυπριανού « τότε κι εγώ είμαι το next top model».

  35. Και που τα μαθαίνεις ρε anon εσύ αυτά; Διαβάζοντας μιαν ακροδεξιά εφημερίδα;

    • 1)βασικα μου χε πει την ατακα γνωστος μου κυπριος (κοντα στο ακελ) οταν τον ρωταγα τι παιζει εκει κατω με το Ακελ ?
      2) Παραπερα απλα την βρηκα εκει … δεν ηξερα οτι το Ποντικι στη κυπρο ειναι ακροδεξιο … οποτε πασο …
      3)Προσωπικη μου γνωμη απο κει και περα … σιγουρα υπαρχουν πολλες ιδιομορφιες στο νησι … αλλα …

      • Anon,

        Η κιτρινοφυλλάδα ονόματι “Το κυπριακό ποντίκι” ΚΑΜΙΑ σχέση έχει με το ελληνικό. Στην Κύπρο είναι κάτι αντίστοιχο του ελληνικού “Στόχου” και εκφράζει συνήθως τις απόψεις του ΕΥΡΩΚΟ κόμμα αντίστοιχο του ΛΑΟΣ!

  36. Θαυμάστε επιχειρηματολογία:
    1. TRASH: «…ομολογώ πως οι γνώσεις μου πάνω στα πολιτικά πράγματα του νησιού είναι περιορισμένες. Οι παραπάνω τοποθετήσεις μου έγιναν με κριτήριο τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν εδώ, υπό την προϋπόθεση πως υσχίουν (αν και δεν ισχυρίστηκε κάποιος το αντίθετο)» – Υποκλίνομαι στη διαλεκτική του συντρόφου!!!

    2. Kapios: «ne den ksero pola gia to akel kana dio pragmata(ke afta den me aresoun ke poli) ala ean iksera den tha rotousa, ke apoti katalava den ine ke poli apo edo pou egrapsan pou gnorizoun, mias ke o kathenas grafi diaforetika prpagmata ,akoma ke i fili ke psifofori tou komatos pou egrapsan edo…» — Ξανα-υποκλίνομαι!!!

    3. Είπε ο Neos: «Γίνεται εδώ μια συζήτηση στη βάση του ότι η ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί τον Στάλιν σαδιστικό φρικιό; Αυτό έχω καταλάβει.
    Η επιστολή-άρθρο, κατατάσσει τον Στάλιν στους αιμοδιψείς, στους παρανοϊκούς, στους μισαλλόδοξους. Υπάρχουν μέλη και υποστηριχτές του ΑΚΕΛ που το δέχονται, υπάρχουν όμως και οι «κλασικοί» που δεν το δέχονται, που θεωρούν δηλαδή πως υπό τις συνθήκες, έγιναν κάποια λάθη, ότι δηλαδή σε ένα πόλεμο –γιατί πόλεμος είναι η επανάσταση- θα γίνουν διάφορα.
    Ταύτιση της κομμουνιστικής επανάστασης με τον ναζισμό δεν γίνεται.»
    4. Κι σχολίασε/απάντησε ο TRASH: «… η ταύτιση Χίτλερ-Στάλιν (και η συνακόλουθη φασισμού-σοσιαλισμού γαι όποιον δεν έχει απολέσει την ελάχιστη ικανότητα επαγωγικής σκέψης), θεωρείται από το ΑΚΕΛ “μία ακόμη άποψη” με την οποία κάποια από τα μέλη του συμφωνούν (!!!!!!!!!!!!) και κάποια σκεπτόμενα πιο “κλασσικά” (!;) όπως μας λέει ο φίλος διαφωνούν» — Μα εν να μας παντρέψετε μ’ άδρωπο σιόρ; Μάλλον πρέπει να ‘ναι λίγα τα ελληνικά μου!!! Που είδες ρε TRASH την «ταύτιση Χίτλερ-Στάλιν (και η συνακόλουθη φασισμού»;

    Χαιρετίσματα!!!

  37. aneforion
    kseroume ti grapsame den xriazete na ta ksanavazis, pou ides to prakseno apo afta ta liga pou gnorizo gia akel na min me aresoun?? ke to ksanavales?? ke pou rotao ean kapios kseri na apantisi!!!!!!!!
    kamia apantisi den edoses, kseris giati?, dio epiloges iparxoun i gnorizis ke drepese na to grapsis, i den gnorizis ke mas les otidipote alo para afta pou rotisa, pou to paralogo ke to toso diskolo na gnorizi kapios opadis tou akel afta ta dio pragmata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ean stirizi tin epoxi stalin, toso parakseni ine i erotisi re arxige?
    ke toso parkseno ine to na rota kanenas(MIAS KE DEN GNORIZI) to poso pio konta eftase i kipros ston sosializmo otan ke meta pou kivernise to AKEL

    den vlepou pou ine to parkseno tis erotisis, ke den vlepo(ean gnorizis) to provlima na apantisi

    ean den gnorizis ti to pedevis, grafis otidipote alo para tou thematos

  38. @AnefOriwn:
    Αντί να «υποκλίνεσαι στην διαλλεκτική μου» όπως λες, δεν μπαίνεις και στον κόπο να μου δείξεις που είναι το λάθος μου, μήπως και συννενοηθούμε; Και δεν το λέω ειρωνικά. Ακρη προσπαθώ να βγάλω για το πως σκέφτεστε, και δεν μπορώ να πω πως έχω ενθουσιαστεί από τα δείγματα που έχω. Από την άλλη δεν ξέρω πόσο αντιπροσωπευτικά είναι, και για αυτό κρατάω και κάποιες επιφυλάξεις. Που βλέπεις το κακό ή το περίεργο;
    Οντως πρέπει να είναι λίγα τα ελληνικά σου: Την ταύτιση Χίτλερ-Στάλιν την είδα στο κείμενο που δημοσίευσε η «Χαραυγή»: «…σαδιστές και φονιάδες ήταν οι Φαραώ, Ρωμαίοι Καίσαρες, Χίτλερ,Στάλιν, Πινοσέτ, Τρουχίλο και άλλοι…»
    Και η ταύτιση όλων αυτών δεν γίνεται φυσικά στην βάση του αν είχαν κοινά γούστα (που δεν είχαν), κοινούς τρόπους (που δεν είχαν) ή κάποιο άλλο προσωπικό χαρακτηριστικό τους, αλλά στον τρόπο που κυβέρνησαν. Εάν λοιπόν ο τρόπος που κυβερνάται μία σοσιαλιστική χώρα (ΕΣΣΔ) εκλαμβάνεται ως ταυτόσιμος του τρόπου διακυβέρνησης μίας ναζιστικής, η ταύτιση και των δύο συστημάτων προκύπτει αυτόματα και δεν βγαίνει από το κάδρο απλώς και μόνο γιατί το …δηλώνουμε! (neos: «Η επιστολή-άρθρο, κατατάσσει τον Στάλιν στους αιμοδιψείς, στους παρανοϊκούς, στους μισαλλόδοξους. Υπάρχουν μέλη και υποστηριχτές του ΑΚΕΛ που το δέχονται,… Ταύτιση της κομμουνιστικής επανάστασης με τον ναζισμό δεν γίνεται.»)
    Ο μόνος τρόπος για να στέκουν και τα δύο, είναι να μην μιλάμε για την υπαρκτή Οκτωβριανή κομμουνιστική επανάσταση, αλλά για κάτι που έχουμε στο μυαλό μας σαν «κομμουνιστική επανάσταση» και δεν ταυτίζεται με την πρώτη. Και σας ρωτάμε ξανά και ξανά, χωρίς να παίρνουμε απάντηση: Για την οκτωβριανή επανάσταση και τον σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ (που η προσωπικότητα του Στάλιν έπαιξε τεράστιο ρόλο στην διαμόρφωση του μέχρι και το ’56) τι γνώμη έχετε; Τόσο δύσκολο είναι να μας πει κάποιος;

  39. Προς τους συνομιλητάς Kapios & TRASH,

    Ούτε «…grafw otidipote alo para tou thematos» και ούτε και μου είναι «τόσο δύσκολο […] να σας πω […] την γνώμη μου […] για την οκτωβριανή επανάσταση και τον σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ …»… Απλώς στις παρεμβάσεις μου περιορίστηκα να κρίνω την [προσφιλή] τακτική ΣΑΣ να κατακεραυνώνετε [τόσο ΕΣΕΙΣ άμεσα όσο και ο διαχειριστής τούτου ιστολογίου – εξ ου και η αναφορά μου σε Blogοδεσπότη – έμμεσα] το ΑΚΕΛ [και την κυπριακή Αριστερά] για διάφορα χωρίς να «ξέρετε πόσο αντιπροσωπευτικά είναι» αυτά που λέγονται εδώ [ή γράφτηκαν στη “Χαραυγή”] ή να σπεύδετε να βγάζετε συμπεράσματα με βάση «ta liga pou gnorizete gia akel»!!!
    Το θέμα που θίγετε είναι τεράστιο. Για την ώρα θα περιοριστώ να πω ότι για το ΑΚΕΛ τόσο στην Σοβιετική Ένωση όσο και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πραγματοποιούνταν σοσιαλιστική οικοδόμηση και πάντοτε υπερασπίζεται τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού κι εκείνη την εποχή!!!
    Για το ζήτημα του Στάλιν και του λεγόμενου «σταλινισμού» [ένα ακόμα τεράστιο θέμα] θα σας παραπέμψω σε δικά μου παλαιότερα γραπτά τόσο στο Blog μου [links: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/10/36.html και http://aneforiwn.blogspot.com/2009/11/662009.html%5D, όσο κι αλλού [http://red-pep.blogspot.com/2008/11/blog-post_947.html]…

    Απ’ ότι εγώ κατάλαβα [με τα φτωχά ελληνικά μου] «Την ταύτιση Χίτλερ-Στάλιν …» την έκαμε ο επιστολογράφος της “Χαραυγής” κι όχι ο Νέος!

    ***********************
    Kapiε,

    Απλώς ενημερωτικά να πω ότι τα greeklish δύσκολα διαβάζονται! Είναι κουραστικά για τα μάτια!
    Α, και θεωρώ πολύ αφελές και εξωπραγματικό το ερώτημα σου για «to poso pio konta eftase i kipros ston sosializmo otan ke meta pou kivernise to AKEL» [γιατί αόριστος «kivernise»;]… Μήπως στο Εκλογικό Πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια υπηρχε πρόνοια για σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κυπριακής κοινωνίας;

  40. το ακελ ειναι το μονο κομμουνιστικο κομμα παγκοσμια που ποτε δεν αντισταθηκε στους κατακτητες της κυπρου.σκεφτειτε παρανοια δηλαδη.επομενως μην σας παραξενευουν τα αρθρα της χαραυγης.η χαραυγη κανει οτι και το ακελ. καθημερινη μεταλλαξη θεσεων

  41. αγαπητοί σύντροφοι. Είμαι και εγώ ένας κύπριος κομμουνιστής που ζω στην Ελλάδα, συμμερίζομαι και βοηθώ στα πλαίσια του διεθνισμού τον αγώνα των συντρόφων εδώ με το δικό μου τρόπο σε ότι αυτοί μου ζητήσουν. Παρόλα αυτά αφού η κριτική δίνει και παίρνει θα ήταν καλό να γίνεται με βάση την ίδια μας την ιδεολογία. Τη μαρξιστική – λενινιστική. Δεν γνωρίζω αν αποτελεί επίσημη θέση του ΑΚΕΛ, γνωρίζοντας παράλληλα ότι το ίδιο το κόμμα (ΚΚΕ) ΣΤΗΝ ελλάδα είχε εκπονήση μελέτη για τον Στάλιν πριν πάρει τελειωτική επίσημη θέση. Κάτι που εξ όσων γνωρίζω το ΑΚΕΛ Ακόμα δεν έχει κάνει. Όσο για τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες με το Ισραήλ έγιναν κυρίως για συμμαχία για το κυπριακό, νομίζω όλοι γνωρίζουμε τους συσχετισμούς. Εξ άλλου ο ίδιος ο Λένιν είχε πει ότι στην πορεία για την κοινωνική επανάσταση και το σοσιαλισμό πρώτα επιλύεις το εθνικό σου πρόβλημα. Παρόλα αυτά κανένα κόμμα δεν διεκδικεί το αλάθητο αφού και το ίδιο το ΚΚΕ είχε κρατίσει αρνητική στάση για τη μη είσοδο του ΚΚΚ στην ΕΟΚΑ το 55-59 όταν την ίδια στιγμή η ΕΟΚΑ έσφαζε κομμουνιστές και είχε ως αρχηγό τον ιδρυτή του κόμματος των Χιτών γρίβα. Φυσικά μετά το κόμμα αναθεώρησε. Αυτό που θέλω να πω εν κατακλείδι είναι ότι είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες στη Κύπρο για να μιλάμε τώρα για σοσιαλισμό. Το ΚΚΕ καταλαβαίνει και συμμερίζεται τον αγώνα που δίνει το ΑΚΕΛ με τη δική του μορφή. Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει σε κάθε ΚΟΜΜΕΠ. Τέλος ήθελα να πω ότι ειμαι περήφανος για το ΚΚΕ και τους αγώνες του και το έχω στη καρδιά μου. Για αυτό και με πληγώνει τυχόν αφελής κριτική από συντρόφους σαν και εσάς. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς από την Λευκωσία!

  42. ΥΓ.και το αδερφό παλαιστινιακό κόμμα ακόμη διατηρεί τις ίδιες σχέσεις με πριν με το ΑΚΕΛ


Σχολιάστε