Οι «κοπρίτες» του Πάγκαλου – Αλήθειες και ψέματα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Ο ογκόλιθος της αστικής νομιμότητας και ηθικής, μέγας σοσιαλιστής Θ. Πάγκαλος

«Κοπρίτης»…

Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν εκδηλώθηκε παρά ως κατάρρευση της περίφημης ιδιωτικής οικονομίας. Τους ιδιώτες ήταν που ήρθαν να διασώσουν τα κράτη, «κοινωνικοποιώντας» τα βάρη από τις ζημιές των τραπεζιτών. Το γεγονός αυτό δείχνει από μόνο του πόσο σαθρές είναι οι «αναλύσεις» περί ευθύνης του σπάταλου και αντιπαραγωγικού δημόσιου χαρακτήρα της οικονομίας έναντι του «υγιούς» ιδιωτικού τομέα.

Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, οι δημιουργοί του πράγματι σπάταλου, αντιπαραγωγικού και αντικοινωνικού δημόσιου τομέα, οι υπόλογοι για τη λειτουργία ενός Δημόσιου που αυτοί το κατασκεύασαν έτσι ώστε να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι αρχιτέκτονες της ρουσφετοκρατίας και της αναξιοπρεπούς γλίτσας με την οποία «μπετονάρουν» τους κομματικούς στρατούς τους, έχουν το επιπλέον θράσος να υποδεικνύουν ως υπεύθυνους για το δικό τους δημιούργημα τους εργαζόμενους.

*

Ο Πάγκαλος, με την καλλιέπεια του λόγου που τον διακρίνει, αποκαλώντας «κοπρίτη» τον δημόσιο υπάλληλο, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να προωθεί την τακτική τού «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους. Συνολικά η κυβέρνηση, απευθυνόμενη σε ένα λαό 11 εκατομμυρίων, έρχεται να ρίξει τη δεύτερη δόση τού «όλοι μαζί τα φάγαμε». Και προσκομίζει ως «αυταπόδεικτο στοιχείο της ενοχής» του λαού ότι οι εκτός Στρατού και Αστυνομίας πεντακόσιες χιλιάδες από αυτά τα έντεκα εκατομμύρια είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι (το χαμηλότερο κατ’ αναλογία πληθυσμού ποσοστό στην ΕΕ).

Υπάλληλοι, που, όμως, διορίστηκαν στο Δημόσιο από τους κρατούντες και εκείνοι που τους διόρισαν, επιχειρώντας να χτίσουν πάνω στο δικαίωμα για δουλειά την πολιτική «πελατεία» τους, επιφανή αγλαΐσματα – όπως ο Πάγκαλος – του ίδιου πολιτικού συστήματος που αναφωνούσε στους κομματικούς του στρατούς «εσείς είστε το κράτος», έρχονται τώρα να ζητήσουν και τα ρέστα!

*

Στο πλαίσιο αυτό, σε ένα ρεσιτάλ ανηθικότητας, τα μυθεύματα για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων συνεχίζουν να αποτελούν καθημερινό ανάγνωσμα και ακρόαμα. Βλέπετε, όσοι μπουκώνουν με δημόσιο χρήμα βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές και εργολάβους, κάπου αλλού πρέπει να αποδώσουν το δημόσιο χρέος.

Ποια είναι η αλήθεια:

  • Το 1990, οι μισθοί και οι συντάξεις που πλήρωνε το Δημόσιο αποτελούσαν το 14,1% του ΑΕΠ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1994 «κατέβασαν» το ποσοστό αυτό στο 11% και η κυβέρνηση Καραμανλή το σταθεροποίησε στο 9% του ΑΕΠ. Αρα, στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους του Δημοσίου αναλογεί όλο και μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ. («Ριζοσπάστης», 22/11/2009). Αυτοί είναι οι «προνομιούχοι» Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Οσο για την «Εκθεση Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζομένων είναι 11,4% και ότι αυτό το ποσοστό είναι ένα από τα 4 χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει, αναλογικά με το σύνολο των εργαζομένων, το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων σε σύγκριση με τη Σουηδία και τη Δανία και περίπου το 1/2 σε σύγκριση με τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και αυτά τα ποσοστά παραμένουν σταθερά εδώ και τριάντα χρόνια.
  • Η δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα (που σε ποσοστό 80% έχουν καθαρές αποδοχές από 880 έως 1.500 ευρώ και που το 50% των οποίων διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή ανώτερο τίτλο σπουδών) είναι μικρότερη ως ποσοστό του ΑΕΠ από εκείνη των δημόσιων υπαλλήλων της Δανίας με 16,9%, της Γαλλίας με 12,8%, της Φινλανδίας με 13%, της Σουηδίας με 15,1% («Αντίχτυπος» 17/12/2010).

*

Εξίσου «δημοφιλές» προπαγανδιστικό παραμύθι είναι και το άλλο για τις «υπέρμετρες» δημόσιες δαπάνες.

Πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εκθεσης Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προκύπτει ότι το σύνολο των δαπανών του ελληνικού κρατικού τομέα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ένα από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Ενα μόνο στοιχείο που δηλώνει πόσο δυσβάσταχτα μεταφράζεται για το λαό το καθεστώς της ανισόμετρης ανάπτυξης στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως η ΕΕ, είναι τούτο:

Το «γενναιόδωρο» κράτος πρόνοιας που τάχα απολαμβάνουν οι Ελληνες, κατά μέσο όρο την προ κρίσης περίοδο 1998-2007, διέθετε μόνο 3.530 ευρώ κατά κεφαλήν για προγράμματα κοινωνικής προστασίας, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 6.251,78 ευρώ.

Τέλος, σχετικά με τους «κοπρίτες» δημόσιους υπάλληλους, το ίδιο το ΔΝΤ ομολογεί:

Ενώ το 50% της αύξησης των ελλειμμάτων προϋπολογισμού στις μεγάλες οικονομίες ανά τον κόσμο (και όχι μόνο στην Ελλάδα) οφείλεται στην πάσης φύσεως φοροδιαφυγή των μεγαλοσχημόνων και στην αποπληρωμή τόκων για προηγούμενα δάνεια των κυβερνήσεων (που καταλήγουν πάλι στα ταμεία των μεγαλοσχημόνων), λιγότερο από το 10% οφείλεται στην αύξηση των δημόσιων δαπανών (Ιός, «Ελευθεροτυπία» 27/11/2010 και Κώστας Νικολάου, «Enet.gr»).

*

Μια από τις πλέον χυδαίες παραστάσεις του κυβερνητικού θιάσου – του οποίου αντιπροεδρεύει ο Πάγκαλος – ενταγμένη κι αυτή στο «όλοι μαζί τα φάγαμε», ήταν η περίφημη «απογραφή». Η κυβέρνηση, που προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε μέσα από τους λογαριασμούς του προϋπολογισμού τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, θα μας αποκάλυπτε τις «ορδές των εκατομμυρίων» δημοσίων υπαλλήλων.

Τελικά, η ίδια η δική τους «απογραφή» έδειξε ότι τα «εκατομμύρια» περιορίζονταν σε 625.738 μόνιμους και σε 53.833 αορίστου χρόνου υπαλλήλους, από τους οποίους 202.000 και 93.000 στην εκπαίδευση και στα νοσοκομεία, τομείς με τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι η «απογραφή» τους επίσης που έβγαλε ότι οι κυβερνώντες, οι ίδιοι που κατηγορούν τον ελληνικό λαό ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε», φρόντισαν το κράτος που κατασκεύασαν να είναι τόσο «βαθύ» ώστε να περιλαμβάνει 84.000 στρατιωτικούς και 65.000 στα σώματα ασφαλείας.

*

Ο Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος υποψιαζόμαστε δεν έδινε δεκάρα για κυρίους όπως ο Πάγκαλος, πολλά χρόνια πριν ο Παπανδρέου διακινήσει την προπαγάνδα της κοινωνικής αδικίας και λεηλασίας με τη φωνή του Πάγκαλου, έγραφε κάπου:

«… αν ψεύδονται όλοι κι όλα/ εξόν από τα χέρια σας/ είναι για νάναι υπάκουα σαν τον πηλό τα χέρια σας/ νάναι τυφλά σαν τα σκοτάδια/ νάναι κοντά σαν τα μαντρόσκυλα/ για να μην εξεγείρονται τα χέρια σας/ για να μην πάρει τέλος τούτη η αδικία…».

Από την στήλη «Ημεροδρόμος» του Ρίζου, 5/1/2010

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/01/08/pagkalos-dimosio/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

    • Ma tha mas trelanoyn teliws sto telos.
      Bebaia ti douleia toys kanoyn aytoi..diairei kai basileye…i’ mallon diairei rixne mpoliki laspi kai basileye…ti na pei kaneis…

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ
    Δειτε κιενα δικο μου
    http://nosferatos.blogspot.com/2011/01/blog-post_1820.html

    • xexe…kalo…otan leei exei kai synexeia, ennoeis oti paei gia sirial??

  3. Δε διαφωνήσω καθόλου. Πολύ καλό το άρθρο. Αναρωτιέμαι όμως γιατί τόσο ο Ριζοσπάστης, όσο και η Ελευθεροτυπία και το ΒΗΜΑ κλπ έντυπα μόνο μετά τις εκλογές έθεσαν το ζήτημα τόσο αναλυτικά; Γιατί άλλαξαν άρδην στάση και πλέον με στοιχεία λένε ανοιχτά (και ο Ριζοσπάστης δεν παρουσίαζε ιδιαίτερα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία); Η εύκολη απάντηση είναι η εκλογική στάση των πολιτών. Αλλά δεν πιστεύω ότι ευθύνεται μόνο αυτό. Φοβούνται ακριβώς (μετά την ένδειξη των εκλογών) την αντίδραση του κόσμου. Τη βίαιη κι επιθετική αντίδραση (όπως έδειξε και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη).

    • Κοίτα, για το Βήμα και την Ελευθεροτυπία δεν ξέρω να σου απαντήσω. Ο Ριζοσπάστης είχε γράψει και πριν για το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων, απαντώντας και στην προσπάθεια δημιουργίας «ρήγματος» ιδιωτικών-δημοσίων υπαλλήλων.
      ότι κατά την περίοδο των εκλογών μονοπώλησαν το ενδιαφέρον οι εκλογές αυτές καθαυτές δεν θα διαφωνήσω…
      Δεν νομίζω ότι φοβούνται την βιαιότητα των κινητοποιήσεων, ούτε η άρχουσα τάξη, ούτε τα ΜΜΕ (που της ανήκουν). Συνήθως το βίαιο είναι και στιγμιαίο. Άσε που είναι και λίαν εκμεταλλεύσιμο προπαγανδιστικά στις οθόνες των τηλεοράσεων. Αυτό που φοβούνται είναι τα μαζικά αλλά και ΠΟΙΟΤΙΚΑ χαρακτηριστικά που μπορεί ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ να λάβει το κίνημα (υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τώρα από κει και πέρα τι θα γίνει, θα δείξει)

      αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη εν ολίγοις:-)

  4. Για το Ριζοσπάστη αναφερόμουν στον καταιγισμό των στατιστικών στοιχείων -ανάλογων αυτών που παρέθεσες- και που διαβάζουμε επί μήνες στα διάφορα ιστολόγια. Από άλλη οπτική ο Ριζοσπάστης ή από ανικανότητα δε φρόντισε όσο ήταν καιρός να ενημερώσει το λαό. Από το Φλεβάρη ακόμα διαβάζουμε συνέχεια σχετικές αναρτήσεις σε blogs. Ο «Ρίζος’ δε έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα ιστολόγια και την ΕΣΥ ή απλά αδιαφορεί; Ή μήπως προτίμησαν κάποιοι να προχωρήσουν τα μέτρα και μετά να φανούν αγωνιστές;

    Σχετικά με το ζήτημα της εμφύλιας διαμάχης των εργαζομένων ομαδοποιώντας τους -δεν ξέρω την ηλικία σου- το γράφει ο Ριζοσπάστης και το φωνάζουμε όλοι πολύ πριν ενηλικιωθώ (πάω για τα 40). Περίμενα από μία κομματική εφημερίδα να σταθεί στο ύψος της. Στοιχεία ποτέ δεν άκουσα συνολικά. Μόνο τελευταία. Ακόμα και το ΠΑΜΕ ποτέ δεν προχώρησε στις μελέτες -ποιότητα και ποσότητα- της ΓΣΕΕ ή άλλων φορέων και ατόμων.

    • «μήπως προτίμησαν κάποιοι να προχωρήσουν τα μέτρα και μετά να φανούν αγωνιστές;»: Κοίτα, το ΠΑΜΕ βρίσκεται συνεχώς σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την αρχή του περασμένου έτους. Πολλές μάλιστα από τις απεργίες τις κάλεσε από μόνο του (χωρίς τη ΓΣΕΕ), οπότε τι μου λες τώρα;
      Τον Ρίζο τον διαβάζεις και έχεις τέτοια άποψη, βγάζοντας μάλιστα και συμπεράσματα; Εγώ είμαι τακτικός αναγνώστης του και θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο ότι «δεν είχε προειδοποιήσει τον λαό». Τουναντίον μάλιστα. Ο Ρίζος έχει και αρχείο, μπορείς να ανατρέξεις εκεί αν θέλεις και να δεις από μόνος σου..
      Ηλικιακά κοντά ήμαστε, αλλα μη μου ζητας να αποκαλύψω λεπτομέρειες:-ρρ
      Όσον αφορά τις μελέτες ΠΑΜΕ ή ΓΣΕΕ, σύμφωνοι η ΓΣΕΕ μπορεί να έχει πιο εμπεριστατομένες ίσως μελέτες, πράγμα καθόλου περίεργο, έχει το ινστιτούτο εργασίας, έχει δομές που ασχολούνται με τέτοιες αναλύσεις, κλπ, αλλά μένει εκεί, αν θες τη γνώμη μου. Δεν έχω σε καμμιά απολύτως υπόληψη την ΓΣΕΕ. Τους θεωρώ ξεπουλημένους πέρα ως πέρα…

  5. Παρεξήγησες σε κάποιο βαθμό όσα λέω (αν κι έχουμε διαφωνίες). Κατ΄ αρχήν δε διαφωνώ με τη ουσία. Απλά κρίνω τη στάση του εντύπου. Επίσης δεν κρίνω (εδώ τουλάχιστον το ΠΑΜΕ). Βλέπει άλλο ο Ριζοσπάστης κι άλλο το ΠΑΜΕ (ακόμα κι αν εντάσσονται στο ίδιο κόμμα. Το ένα είναι ενημερωτικό ιδεολογικό όργανο (αν και έχω την αίσθηση ότι τα ιδεολογικά άρθρα μειώθηκαν την τελευταία 3ετία-4ετία, σε σχέση με πριν από 5-10-15 χρόνια, αλλά αυτό είναι αίσθηση, όχι ένδειξη -πόσο μάλλον αποδεδειγμένο). Το ένα, λοιπόν, είναι ενημερωτικό όργανο και το άλλο συνδικαλιστικό.

    Το ΠΑΜΕ έκανε κινητοποιήσεις (αναμφισβήτητα). Και το ΚΚΕ προχώρησε σε κομματικές δράσης ενημέρωσης των μελών και φίλων. Ωστόσο, ο Ριζοσπάστης αναλυτικά στοιχεία ή στατιστικές παρουσιάσεις/μελέτες δεν έκανε. Αυτό το τελευταίο επισημαίνω. Και σκέψου ότι την εφημερίδα τη διαβάζουν μέσω net πολλοί περισσότεροι από τα μέλη και τους στενούς φίλους (πχ εγώ).

    Σωστά όσα σχολιάζεις για τις δομές τις ΓΣΕΕ. Μην ξεχνάς ότι το ΚΚΕ και το ΚΜΕ στα σταμάτησαν στον Παπαρήγα και τον Κοτζιά, αλλά υπάρχουν ακόμα. Πού είναι οι δικές τους μελέτες; Πού είναι τα αναλυτικά δεδομένα της ΚΕ;

    Δεν κάνω αρνητική κριτική ως αυτοσκοπό. Κάνω κριτική για τα αρνητικά με θετικό πνεύμα, ακόμα κι αν έπαψα να είμαι μέλος.

    • Καλά κάνεις (με την κριτική εννοώ)..άλλωστε φαίνεσαι και άνθρωπος που δεν μένει απλά εκεί, αλλά είναι και της πράξης..
      Μπορεί να μην κατάλαβα, όντως, ακριβώς τι μου έγραφες προηγουμένως, αλλά αν και πρόκειται σίγουρα για διαφορετικά πράγματα (το ΠΑΜΕ με τον Ριζοσπάστη), δεν νομίζω ότι αλλιώς τα βλέπει ο ένας και αλλιώς ο άλλος (εκτώς και αν εννοούσες ότι αναγκαστικά τα βλέπουν διαφορετικά μιας και έχουν διαφορετική λειτουργία).
      Μειώθηκαν τα ιδεολογικά άρθρα; νομίζω ότι η αίσθησή σου είναι σωστή. Αλλά δεν ξέρω πως να το ερμηνεύσω ή να το αναγνώσω..
      Για το ΚΜΕ…Εδώ έχεις μεγάλο δίκιο. Που είναι το ΚΜΕ; υπάρχει μόνο ως κτίριο νομίζω πλέον. Δεν υπάρχουν μαρξιστές επιστήμονες; σίγουρα πολλοί την κάνανε με ελαφρά μετά το 1991, άλλοι στο ΠΑΣΟΚ (Κοτζιάς), άλλοι στον ΣΥΝ, άλλοι στο σπίτι τους. Αλλά έχουν περάσει και 20 χρόνια απο τότε…Πρόκειται για απαξίωση ή για αντικειμενική αδυναμία; Δεν ξέρω…
      Στην ΚΟΜΕΠ έχει που και που κάποιες αξιόλογες αναλύσεις. Αλλά και εκεί έχω κάποιες επιφυλάξεις..

      • Τελικά συμφωνούμε στην ουσία (όχι του άρθρου σου, εκεί συμφωνούσα). Πάντως είναι φοβερή αδυναμία κάθε φορέα του ΚΚΕ να μην μπορεί να κάνει μελέτες και να τις προβάλει προς τα έξω. Μόνο οι απεργίες και η επικοινωνιακή τακτική της Κανέλη, δεν καλύπτουν αυτά τα κενά. Μόνο με αληθινές μελέτες, στατιστικά δεδομένα κι αναλύσεις μεταδεδομένων είναι δυνατό να ξεφύγουν από τα γνωστά κομματικά τσιτάτα που έχουν καταντήσει τραγέλαφος (όσο αλήθεια και να τα θεωρεί κανείς) στον ΚΑ΄ πια αιώνα.

  6. φυσικά και θαχει συνεχεια ..θα ολοκληρωθει σε τρια τερμινα .. Οσο θα λεει ο ΠΑγκαλος θαχει τροφή για ποστ ..
    Προς το παρόν εγινε γραν σουξε
    μη χασετε το επομενο επεισοδιο

    http://nosferatos.blogspot.com/2011/01/blog-post_7191.html

    • Αστείρευτη τροφή για σκέψη ο άνθρωπος χεχεχε…άνθρωπος, τέλως πάντων..

  7. Ντροπή τους..

    • Δεν νομίζω ότι έχουν αίσθηση της ντροπής…


Σχολιάστε