Η εκκλησιαστική περιουσία εκτιμάται σε πολλά δις ευρώ – να απαλλοτριωθεί άμεσα!

Να δημευτεί όλη η περουσία της Εκκλησίας τώρα!

Και να σκευτεί κανείς πως οι κληρικοί πληρώνονται από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ως δημόσιοι υπάλληλοι!!!

Αναδημοσίευση από το μπλογκ Κοσμόπολις

Όταν σήμερα σύσσωμος ο ελληνικός λαός, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, φορείς…ψάχνουν να βρουν χρήματα για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ουδείς διανοείται να θίξει το καυτό θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πιθανόν κάποιοι να νομίζουν πως δεν είναι και τόσο μεγάλη που να αξίζει να ασχοληθούμε και που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Αν όμως μαθαίνατε πως αυτή μπορεί να ανέρχεται ως και δέκα φορές το ελληνικό χρέος;

Όχι η εκτίμηση δεν είναι υπερβολική και είναι απορίας άξιο γιατί κανείς από τους φύλαρχους της αριστεράς δεν ξεσηκώνει τον κόσμο να απαιτήσει αυτά που η εκκλησία εδώ και αιώνες του έχει κλέψει!!!

Αναλώνονται σε ψευτοεπαναστατικές ανούσιες δράσεις που κανένα αποτέλεσμα δεν φέρουν παρά μόνον δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες ή ενθαρρύνουν κατάπτυστες νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κοινωνική κατάρρευση όπως το «κίνημα» της Κερατέας και ποιούν την νύσσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ουσιαστικά λύνει το πρόβλημα χρέους της χώρας μια και καλή!

H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.

Κάθε ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα για την καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λίγο-πολύ ανέφικτο. Εξάλλου και για τη γνωστή ιδιοκτησία της Εκκλησίας δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα, διότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει, λόγου χάρη, την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων.

Το οργανόγραμμα της Εκκλησίας χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Την κεντρική διοίκηση, τις ιερές μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τους ενοριακούς ναούς. Οι ομάδες αυτές διοικούνται από συλλογικά όργανα. Οι ιερές μητροπόλεις από τα μητροπολιτικά συμβούλια, οι ιερές μονές από τα ηγουμενοσυμβούλια και οι ενοριακοί ναοί από τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Με εξαίρεση τα ηγουμενοσυμβούλια που απαρτίζονται μόνο από μοναχούς, όλα τα άλλα όργανα διοίκησης περιλαμβάνουν ως μέλη και «λαϊκούς».

Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά.

Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα; Mόνον η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρις ευρώ δηλαδή 6-12 φορές μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της.

Η μισθοδοσία των κληρικών γίνεται από το τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ετήσιο κονδύλι φτάνει στο ύψος του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Συνεπώς στο σύνολό της η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να ξεπερνά τα 5 τρις ευρώ δηλαδή δεκαπέντε φορές το ελληνικό χρέος!

Επίσης είναι μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα στην Εμπορική και σε άλλες που έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος με τοκογλυφικά επιτόκια 6% και έχουν στα χέρια τους περίπου το 40 % του ελληνικού χρέους

«Η δυναμική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ επιβεβαιώθηκε και με την αγορά “1.600.000”μετοχών της Εθνικής Τράπεζας η οποία καλύφθηκε με την συμμετοχή των διαθεσίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ (Αποφ. ΔΙΣ 31-07-2008).Ήτοι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Εκκλησίας της Ελλάδος –ΕΚΥΟ την 31-12-2008 ανήλθε εις το ύψος των 7.785.405 τεμαχίων».

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ;

(Σημείωση Erodotos: τα νούμερα που παρατίθενται στο άρθρο αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη – είναι ωστόσο μια εκτίμηση)

Αρχικό λινκ: http://ecosmopolis.wordpress.com/

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/06/07/ekklisia-perioysia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. συμφωνω με το ποστ ..
  τωρα κατι …ασχετο

  http://nosferatos.blogspot.com/2011/06/blog-archive.html

  • Δεν μας εξηγείς και 1-2 πράγματα παραπάνω;

 2. egrafa simera akribos to idio…ma ti skata oloi ta idia skeftomaste… pou i kaloi mas pateres oute kan bgikan na stiriksoun to lao…oute kan!!! kai ego de leo kan na aggiksoume elliniko edafos…mono to reusto pou exoun kai ta manualia aksizei na ksexreosei i Ellada oli…kai ta paidia ton paidion tis..

  • Επαναστατεί η λογική φαίνεται φίλε μου. Εδώ που φτάσαμε, επαναστατεί η λογική…γιαυτό σκευτόμαστε τα ίδια

 3. Πολυ οργανωμενη η Εκκλησια..Αμα εχεις το σωστο Mανατζμεντ τη αλλο θες!

  Υ.Γ «Η Θρησκεία είναι το όπιο του λαού» Τελος!

  • Σήμερα είναι «το αφορολόγητο όπιο του λαού»:pPp

 4. τα εξηγει ολα ο Μικυ με τον δικιο του τροπο

  http://nosferatos.blogspot.com/2011/06/blog-post_8221.html

  περαν αυτων ουδεν σχόλιο… Οτι καταλαβες καταλαβα

  • xaxaxa…malista

 5. KATA TA ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΝΑΥΛΩΝΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΓΙΑΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ » ΚΑΙ «ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥΣ»

  • Ε ναι, αυτοί να μην αγανακτούν; τώρα που σκεύτονται να τους κόψουν 50% στους μισθούς;;; να πληρώνει η ίδια η εκκλησία για τους μισθούς των παπάδων;;; τςτςτς

 6. giati omws na ta dwsoume gia kapoio xreos, to opoio proekypse mesa apo lhstrikes praktikes, kai na mh ta krathsoume gia mas?

  • Καλά, γενικά το χρέος δεν το κάναμε εμείς…αλλά αν είναι μεταξύ του να τα πληρώσει ο συνταξιούχος ή η εκκλησία…δεν νομίζω ότι υπάρχει αληθινό δίλημμα!

 7. ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΑΙ ΟΛΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ!!! Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΚΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗ ΓΡΑΠΤΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΗ ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΛΗΣΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ!!!ΞΕΡΕΤΕ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΣΟ ΛΕΝΕ!!!!ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΜΕΣΩΣ!!!ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΚΛΗΣΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΦΑΓΑΝΕ!! ΟΙ ΕΚΛΗΣΣΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!ΚΑΙ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ!!!!ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ!!!!ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗΜΕΝΟΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ ΠΑΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !!!ΑΠΛΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ!1ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΦΤΑΙΝΕ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!!ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΤΕΡΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ!!!!!!!!!!!!ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ!!! ΣΧΕΔΟΝ 200 ΧΡΟΝΙΑ!!!ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΣΩΣΤΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!!!!!ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΚΛΗΡΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ!!! ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ 800 ΕΥΡΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ!!!!!!!!

 8. Το τι έκανε η Εκκλησία στην Επανάσταση άσε το καλύτερα. Ναι, υπήρχαν κληρικοί όπως ο Παπαφλέσσας, κ.α. που πολέμησαν, αλλά υπήρχε και ο Πατριάρχης που αφόρησε την Επανάσταση (και όχι μόνο αυτή, αλλά και τον Ρήγα και τα Ορλοφικά όπου οι τούρκοι και οι έλληνες κοτζαμπάσηδες κατασφάξανε τους κλέφτες του Μωριά), ο μητροπολίτης Λαρίσης, Κρήτης, κ.α. που στάθηκαν ανοιχτά κατά της Επανάστασης, κλπ κλπ.
  Το Πατριαρχείο ήταν υπεύθυνο επί τουρκοκρατίας για τη συλλογή φόρων. Το ξεζούμισμα των ραγιάδων διήρκησε αιώνες. Για να μη πούμε για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στον νεοελληνικό διαφωτισμό. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε…
  Τέσπα, δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να πληρώνει τους μισθούς του κλήρου, την στιγμή που η Εκκλησία έχει τέτοια περιουσία. ΚΑΙ ΕΧΕΙ. Η γνώμη μου είναι ότι η περουσία της πρέπει να δημευθεί στο ΑΚΕΡΑΙΟ. Οι κληρικοί να πληρώνονται από ότι βοηθήματα δίνουν οι πιστοί και να ζουν τον ασκητικό βίο (όχι με μια κοιλιά ΝΑ και μερσεντές όπως ο παπάς του χωριού μου) που όφειλαν να ζουν.

  Πλήρης διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους

 9. 1. Αν η εκκλησία, έχει 5 τρις ευρώ περιουσία, δεν χριεάζεται να τη δημεύσουμε, αρκεί να μας δώσει το 6% (300 δις δημοσίου χρέους/ 5 τρις εκκλησιαστική περιουσία). Αν είναι έτσι, δε νομίζω να αρνηθεί, αν το ζητήσουμε ευγενικά.
  2. Αν είναι τόση η περιουσία της εκκλησίας, τότε επειδή δεν ανήκει όλη η Ελλάδα στην εκκλησία, θα είναι πολλαπλάσια τα τρις της ιδιωτικής περιουσίας , αλλά και της κρατικής ή της δημόσιας γενικότερα (Να πούμε 60 τρις είναι καλά;;). Ε, τότε, γιατί δεν δίνουμε το 1/200 (στο περίπου, λεφτά δεν έχουμε εξάλλου) της περιουσίας του ο καθένας ή γιατί δεν πουλάμε το 1/200 της κρατικής περιουσίας να γλιτώσουμε από το χρέος το τωρινό και αυτό του επόμενου αιώνα. Αμήν.

  Α, ρε βάθος αφέλειας απροσμέτρητο, για να μην το πω χειρότερα. Και αναρωτιέται κανείς: «Με τέτοια μυαλά, μήπως μας αξίζουν τα χειρότερα που μας περιμένουν; Μήπως είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ευθυκρισίας μας ως έθνους, κράτους, κοινωνίας… για πολλά πολλά χρόνια;»

 10. Παρακαλώ ΟΧΙ βρισιές. Δεν μου αρέσει να κόβω σχόλια, αλλά σας θερμοπαρακαλώ και πάλι να μη βρίζουμε, δεν υπάρχει λόγος


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: