Οι μύθοι της κυρίαρχης ιστοριογραφίας καταρρέουν: Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μέσα από τα απομνημονεύματα του ίδιου

"Εθνικός μύθος" η Αγία Λαύρα

«Εθνικός μύθος» η Αγία Λαύρα

Κατεβάστε και διαβάστε τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και δείτε ο ίδιος τι λέει α) για την στάση των προκρίτων στην Βοστίτσα και την Αγία Λαύρα μέρες πριν την 25/3, β) για την 25/3 όταν βρισκόταν στην Πάτρα όπου η επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει, καταρρίπτοντας τον εθνικό μύθο γύρω από πότε και από ποιους σηκώθηκε η σημαία της επανάστασης. (ιδιαίτερα σελίδες 25-30)

Το κείμενο μπορείται να κατεβάσετε σε PDF εδώ:

«Απομνημονεύματα : επιγραφόμενα απομνημονεύματα τινα της κατά του τυράννου των Ελλήνων οπλοφορίας, καί τινων πολιτικών συμβεβηκότων εν Πελοποννήσω κατά την πρώτην της διοικήσεως περίοδον» 

Γερμανού Π. Πατρών Μητροπολίτου, έκδοσις υπό Γ. Ι. Παπούλα μετά προλεγομένων υπό του ιδίου.

Έτος έκδοσης: 1900 (3η έκδοση)

Εκ του Τυπογραφείου Σπύρου Τσαγγάρη, Αθήναι

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2013/03/20/palaion-patron-germanos/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. Χαιρετά μου τον πλάτανο! Και ποιος σου είπε ότι εμείς δεν το ξέρουμε ότι η επανάσταση είχε αρχίσει ρε μπολσεβίκο?
    Ποιος είναι ο μύθος τέλος πάντων?
    Είναι μύθος ότι για συμβολικούς λόγους είχαν διάλεξη την εορτή του Ευαγγελισμού ως επίσημη μέρα της έναρξης της επανάστασης?

    • Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει : Ε ά ν ο Π.Π. είχε «σηκώσει» το Λάβαρο της Επανάστασης είτε στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας έξω από τα Καλάβρυτα είτε στην ίδια την Πάτρα, δ ε ν θα το ανέφερε, έστω και διηγηματικά, στα δικά του απομνημονεύματα ;;;;;;;;;;
      Αυτό το ερώτημα τίθεται εξ αντικειμένου και η απάντηση και στον πλέον δύσπιστο είναι α υ τ ο ν ό η τ η : Οι καλοταϊσμένοι δεσποτάδες και προύχοντες δ ε ν είχαν λόγο να επαναστατήσουν κατά της Πύλης, η οποία με διάφορα φιρμάνια τους εξασφάλιζε προνόμια εις βάρος των υποδούλων, έτσι ώστε ούτε να είναι ούτε να νιώθουν κι αυτοί δούλοι… Μαζί με αυτούς και ο ΠΠ ούτε «ξεσηκώθηκε» ούτε πολύ περισσότερο «ηγήθηκε» της εθνικο-απελευθερωτικής Επανάστασης του 1821. Επιτέλους, διαβάστε και την Ελληνική Νομαρχία- Ανωνύμου του Ελληνος, για το ρόλο του ανώτερου κλήρου και των κατ’ όνομα «Ελλήνων» κοτζαμπάσηδων….
      Σπύρος

  2. Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για το αποκαλυπτικό κείμενο. Παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα αναφέρονται λίγο-πολύ στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ του Διονυσίου Κόκκινου, εν τούτοις οι λεπτομέροιες που παραθετει ο Π.Π.Γερμανός είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

    Από όσα διάβασα άνετα συμπεραίνω :

    1.- Παρά την οργάνωση, και την ευφυέστατη προσπάθεια να διερευνηθούν οι διαθέσεις Ρωσσίας αλλά και Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, πράγμα που ήταν αδύνατον να διανοηθεί ένας απλός αγράμματος αγρότης, μερικές πληροφορίες έφθασαν στους Τούρκους. Ορισμένες επιθέσεις κατά Τούρκων ( π.χ. κατά Αρναούτογλου, βοεβόδα Καλαβρύτων ) έγιναν από έλληνες χωρίς άνωθεν διαταγές. Οι Τούρκοι δε της Πάτρας φοβήθηκαν και άρχισαν τις εχθροπραξίες ( σελ. 29-30 ).

    Οπως δε χαρακτηριστικά γράφει ο Γερμανός :
    «Βλέποντες δε οι Πατραίοι Ελληνες ότι πλέον δεν επιδέχεται θεραπείαν το πράγμα …..έγραψαν εις τα Νεζερά προς τον Π.Π. να προφθάσει εις βοήθειαν, ότε κινδυνεύει η πόλις……Οθεν αμέσως ο Π.Π. και ο Ανδρέας Ζαήμης έγραψαν προς τους Καπιταναίους Κουμανιώτας να τρέξουν, με όσους ανθρώπους έχουν. Την δε επιούσαν ημέραν εκίνησαν και αυτοί, έχοντες περίπου πεντακοσίους στρατιώτας, και εμβήκαν εις τας Πάτρας. Και ευθύς έγινε στενωτάτη πολιορκία των Τούρκων εις το φρούριον. Κατά δε τας πρώτας προσβολάς εφονέυθησαν τινές των εχθρών, ότε ηρίστευσαν ό τε Παναγιώτης Καραντζάς και ο Σταμάτης Κουμανιώτης, όστις εφονέυθη, κακή τύχη, την πρώτην ημέραν της εισόδου του.

    Και επειδή η σκηνή ηνεώχθη, έγραψαν ευθύς οι Αρχηγοί της των Πατρών πολιορκίας ……. δίδοντες την είδησην των συμβεβηκότων, και παρακινούντες τους να μην αναβάλουν τον καιρόν, ότι άλλη θεραπεία δεν είναι. Οτε πρώτοι οι Μανιάται μετά του Πετρόμπεη εμβήκαν εις την Καλαμάταν …..» ( σελ. 30 ).

    2. – Από όλα τα παραπάνω είναι σαφέστατο, ότι η Επανάσταση δεν έγινε την προκαθορισμένη μέρα λόγω υποψιών και ενεργειών των Τούρκων. Αλλά αυτοί που κινήθηκαν και κτύπησαν τους Τούρκους στην Πάτρα δεν ήταν κάποιοι ανοργάνωτοι λαϊκοί αγωνιστές, αλλά ο Αρχιερέας Π.Π. Γερμανός και ο Προεστός Ανδρέας Ζαήμης ( με ορθογραφία Π.Π. Γερμανού ). Ο δε Π. Καραντζάς, που κάποιοι πλήρεις «αριστερωσύνης» τον παρέστησαν ως αρχηγό των «λαϊκών στρωμάτων» που επαναστάτησαν στην Πάτρα, ήταν απλά ένας καλός στρατιώτης από τους 500 που είχε πάρει μαζί του ο Γερμανός !!!

    Οπως δε γλαφυρότατα γράφει ο Γερμανός, λόγω των παραπάνω γεγονότων «η σκηνή ηνεώχθη» και έδωσαν εντολές να κινηθούν πλέον όλοι. Και ο Πετρόμπεης κατέλαβε την Καλαμάτα κλπ..

    3.- Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Επανάσταση οργανώθηκε από τους Προεστούς και τους Ιεράρχες. Δεν ήταν πηγαίο λαϊκό, ανοργάνωτο κίνημα, στρεφόμενο κατά παντός κατέχοντος, Τούρκου ή Ελληνα, όπως ανοήτως μερικοί προσπάθησαν να εμφανίσουν.

    4.- Ο καθορισμός της 25 Μαρτίου ως ημέρας ενάρξεως της Επαναστάσεως είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα :
    Συμβόλιζε την κοινή προσπάθεια Κλήρου και Λαού στην προσπάθεια αποτίναξης του Τουρκικού Ζυγού.
    Συνεπώς, το γεγονός ότι όντως καλλιεργήθηκε ένας μύθος όσον αφορά στην ημερομηνία, μικρή σημασία έχει : Ο μύθος απηχούσε την πραγματικότητα.

    ============================================================

    ΥΓ: Επειδή στο Φόρουμ αυτό πολλοί αφαρπάζονται, πληροφορώ το αναγνωστικό κοινό ότι δεν είμαι θρήσκος, είμαι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, υπέρ της φορολογίας της Εκκλ. Και Μοναστικής περιουσίας κλπ.

    Αλλά, η Ιστορία παραμένει Ιστορία. Και οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, και όχι να την ξαναγράφουμε κατά Οργουέλλειο τρόπο.

    • ΚΑΙ ΑΦΟΎ ΕΊΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΌΤΙ ΑΥΤΆ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ Π.Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΙ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΕΞΩ. ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΕ ΟΡΓΟΥΕΛΕΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ

  3. ΤΡΙΖΟΥΝΕ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΤΟΧΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΣΤΟΝ 4ο ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ ΟΡΓΟΥΕΛ. ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ. ΛΑΊΚΗ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21 ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ.


Σχολιάστε