Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»

Ατσαλωμένοι από το σκληρό αγώνα που δίνουν εδώ και 16 μέρες και οπλισμένοι με την ολόπλευρη και έμπρακτη συμπαράσταση εργατών από κάθε κλάδο, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο δήλωσαν ομόφωνα στη χτεσινή μαζική Γενική τους Συνέλευση ότι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας.

Η αγωνιστική τους επιμονή έχει ήδη στριμώξει την εργοδοσία, που δήλωνε προχτές ότι …δεν περίμενε τόση αντίδραση. Αλλωστε, η παλικαρίσια στάση τους ανησυχεί συνολικά τη μεγαλοεργοδοσία, αφού ο πολυήμερος αγώνας τους έχει αναδείξει ότι για την εργατική τάξη είναι μονόδρομος η πάλη κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ξεχωριστό όπλο στα χέρια τους αποτελεί η πολύμορφη αλληλεγγύη που καθημερινά μεγαλώνει, αναδεικνύει την αστείρευτη δύναμη της ταξικής ενότητας, αλλά και την ανάγκη οι εργάτες ν’ απαντήσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση των μονοπωλίων όπου και όπως αυτή εκφράζεται.

Σήμερα, η εργοδοσία έχει καλέσει το σωματείο σε συνάντηση.

Πολύπλευρη κλιμάκωση

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν σε μια ακόμα μαζική ΓΣ τις προτάσεις που ομόφωνα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τους στις οποίες εκτός από συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών περιλαμβάνει και σειρά άλλων δράσεων και συγκεκριμένα:

— Αντιπροσωπεία εργαζομένων του εργοστασίου μαζί με συνδικαλιστές άλλων σωματείων να επισκεφτεί το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο στο οποίο το εκεί σωματείο (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) συμφώνησε με τις προτάσεις της εργοδοσίας και να καλέσει τους εργαζόμενους να εκφράσουν «έμπρακτα» την αλληλεγγύη τους.

— Να καλεστούν όλα τα σωματεία του Θριασίου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ακόμα και με κινητοποιήσεις ενάντια στη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Να σημειωθεί ότι η ολομέλεια του ΕΚ θα συνεδριάσει σήμερα μετά από 17 ημέρες απεργίας και μετά από παρέμβαση της παράταξης ΔΕΣΚΕ (δυνάμεις του ΠΑΜΕ).

— Την ερχόμενη Παρασκευή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της νέας τριμερούς συνάντησης, κινητοποίηση στην οποία η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα, φορείς κλπ. να πάρουν μαζικά μέρος διαμηνύοντας πως πρόκειται για έναν αγώνα που δεν αφορά μόνο τους χαλυβουργούς.

— Το Σάββατο διοργάνωση νέας συναυλίας αλληλεγγύης στο χώρο του εργοστασίου.

— Τη Δευτέρα συγκέντρωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους έξω από τη Βουλή.

— Δημιουργία από τους εργαζόμενους δύο επιτροπών αλληλεγγύης και συμπαράστασης που θα διαχειριστεί τις ανάγκες και την έμπρακτη βοήθεια (οικονομική και υλική) στους απεργούς και τις οικογένειές τους.

Στήριξη των απεργών με κάθε τρόπο!

Την αλληλεγγύη τους μετέφεραν και στη χτεσινή συνέλευση των απεργών μια σειρά συνδικάτα, ενώ εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εγκρίνουν ψηφίσματα στήριξής τους. Μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Αθήνας «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Πειραιά. Χαιρετίζοντας τη ΓΣ ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε ότι «ο αγώνας σας αφορά όλη την εργατική τάξη γιατί πάει κόντρα στις επιλογές κυβέρνησης – μεγάλου κεφαλαίου – ΕΕ. Είναι αγώνας που λέει ότι δεν πάει άλλο». Ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος – Ποτών – Τροφίμων, τόνισε ότι ο κλάδος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, ενημερώνοντας ότι θα τους παραδώσουν ποσότητες με γάλατα και τρόφιμα για τις οικογένειες των απεργών.

Και αυτή η βοήθεια έχει γίνει πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία για να μπορέσουν να στηριχτούν οι απεργοί και οι οικογένειές τους που βρίσκονται πλέον στην τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί και τα έξοδα των σπιτιών τους που τρέχουν μαζί με τα απανωτά χαράτσια. Πλέον έχουν αναδειχτεί και ζητήματα καθημερινής επιβίωσης που μόνο με την αλληλεγγύη εργατών προς εργάτες μπορούν και θα αντιμετωπιστούν. Ηδη πάντως το σωματείο έχει αρχίσει και διαχειρίζεται όλη τη βοήθεια που δέχεται είτε οικονομική είτε υλική (από τρόφιμα μέχρι και εξεύρεση ακόμα και κάποιας ξυλόσομπας που κάποιοι ζήτησαν καθώς δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο), βοηθώντας τις οικογένειες των απεργών με προτεραιότητα στις πολύτεκνες. Γι’ αυτό είναι ανάγκη πλέον να γιγαντωθεί στην πράξη η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Σήμερα το απόγευμα στο χώρο του εργοστασίου θα βρεθούν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους αντιπροσωπείες της ΠΑΣΥ Πελοποννήσου και της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Αιγάλεω και Χαϊδαρίου. Ακόμα, η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ προχωράει σε εκδήλωση συμπαράστασης στις 6.30 μ.μ. στο εργοστάσιο.

Οι εργάτες ψήφισαν συνέχιση της απεργίας τους

Μαζί τους και οι φοιτητές – σπουδαστές

Επιτροπές Αγώνα και Φοιτητικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», τόσο με οικονομική ενίσχυση, αλλά και με την παρουσία τους στην απεργία.

Σήμερα, Τετάρτη, στη «Χαλυβουργία» θα πάνε οι Επιτροπές Αγώνα Λογιστικής (ΑΣΟΕΕ), Οικονομικού (ΑΣΟΕΕ), Στατιστικής (ΑΣΟΕΕ), Μηχανολογών Μηχανικών Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Δημόσιας Διοίκησης (Παντείου).

Μεθαύριο Παρασκευή, ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωλογικού, ο Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής και οι Επιτροπές Αγώνα Πληροφορικής (ΕΚΠΑ), Χημικών Μηχανικών (ΕΜΠ), Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΣΟΕΕ), Ιατρικής, και Οδοντιατρικής.

Το Σάββατο 19 Νοέμβρη, οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Χημικού, ΣΕΜΦΕ, και οι Επιτροπές Αγώνα Μαθηματικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων (ΕΜΠ), Τοπογράφων (ΕΜΠ), Αρχιτεκτόνων (ΕΜΠ) και Πολιτικών Μηχανικών (ΕΜΠ).

«Μαθητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά»
Εργάτες και μαθητές έδωσαν και πήραν κουράγιο

Ενα ανεπανάληπτο μάθημα «ζωής» και αγώνα έδωσαν χτες οι απεργοί στη γενιά των παιδιών τους. Οταν μαθητές 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών – Μεταξουργείου,βρέθηκαν στο πλευρό των χαλυβουργών. Αψηφώντας απειλές και εκβιασμούς για απουσίες και αποβολές άφησαν τα θρανία, για λίγη ώρα, για να διδαχτούν ένα διαφορετικό μάθημα, αυτό του ταξικού αγώνα και της οργανωμένης πάλης που θα καλεστούν και οι ίδιοι να δώσουν σαν μέλη της νέας γενιάς της εργατικής τάξης. Και το χτεσινό μάθημα από τους δασκάλους – απεργούς εδώ και 16 μέρες αποτέλεσε ισχυρό δίδαγμα για το πώς δίνεται ο ταξικός αγώνας απέναντι στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, οι απεργοί χαλυβουργοί με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους αντιλήφθηκαν τη μεγάλη αξία που έχει αποκτήσει πλέον η πολυήμερη μάχη που δίνουν και αφορά πλέον και το μέλλον των παιδιών όλης της εργατικής τάξης.Οι μαθητές μπήκαν στο εργοστάσιο κάτω από θερμά χειροκροτήματα των εργαζομένων που εκείνη την ώρα ετοιμάζονταν για την κρίσιμη Γενική τους Συνέλευση. «Ο αγώνας που γίνεται εδώ, είναι ο αγώνας που δίνουν πατεράδες για όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης», φώναξε από τα μεγάφωνα ο Γιώργος Σιφωνιός πρόεδρος του σωματείου. Ο Αντρέας Πούλος, εκπροσωπώντας τους μαθητές, παίρνει το λόγο, ανακοινώνοντας τη μικρή αλλά σημαντική συνεισφορά αλληλεγγύης τους στον αγώνα των εργαζομένων, παραδίδοντας στυλό και τετράδια για τα παιδιά των απεργών και διάβασε στη συνέχεια το ψήφισμά τους, που μεταξύ άλλων τόνιζε: «Η αλύγιστη στάση αυτών των εργατών, η συνέχιση του αγώνα, παρά τις απειλές της εργοδοσίας και με όλα τα έξοδα για τη συντήρηση των οικογενειών τους να «τρέχουν», δίνει σε εμάς τους μαθητές το παράδειγμα αλλά και το θάρρος για τη συνέχιση των αγώνων μας στο πλάι των εργαζόμενων γονιών μας»! «Οι ρόλοι σήμερα άλλαξαν. Οι δάσκαλοι αυτών των παιδιών είστε εσείς και τους δίνετε το καλύτερο μάθημα», σημειώνει παίρνοντας το λόγο μια καθηγήτρια που συνόδευε τους μαθητές. «Εμείς θα καλέσουμε και άλλα σχολεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα σας και να διδαχτούν από εσάς», τόνισε για να αντηχήσει στο εργοστάσιο το σύνθημα «Μαθητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» βγαλμένο ταυτόχρονα από τα στόματα μαθητών και απεργών!

Σήμερα, μαθητές οργανώνουν περιοδείες στα σχολεία της περιοχής του Θριασίου Πεδίου για να μοιραστεί πλατιά το ψήφισμα τις γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία. Το 1ο Λύκειο Ελευσίνας πήρε απόφαση για αλληλεγγύη και περιοδεία στο χώρο του εργοστασίου την Πέμπτη το πρωί. Εξορμήσεις θα γίνουν στα εξής σχολεία: 1ο Λύκειο Ελευσίνας, ΕΠΑΛ Ελευσίνας, 1ο,3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, 1ο Λύκειο Ασπροπύργου, 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου.

Θεατρικό για τους απεργούς

Με το δικό τους ξεχωριστό – καλλιτεχνικό τρόπο εξέφρασαν χτες την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος και η Αγγελική Ξένου βρέθηκαν χτες το βράδυ μαζί με τους απεργούς και τις οικογένειές τους. Μέσα στο χώρο του ελασματουργείου, δηλαδή σ’ έναν καθαρά χώρο της βαριάς βιομηχανίας οι ηθοποιοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους παίζοντας δύο μικρά μονόπρακτα. Το ένα από την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, που υποδύθηκαν ένα ζευγάρι εργαζομένων που ακόμα περιμένει τις «καλύτερες μέρες». Και το δεύτερο από την Αγγελική Ξένου, που υποδύθηκε έναν εργαζόμενο που δούλευε 24 ώρες το 24ωρο, για να απολυθεί τελικά όταν σήκωσε κεφάλι. Βρέθηκε όμως τελικά με τους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και όπως χαρακτηριστικά είπε «τελικά κατσικώθηκα εδώ για να μάθω να απεργώ και να βρω τη χαμένη μου αξιοπρέπεια»… Οπως άλλωστε είπε η Ελένη Γερασιμίδου μιλώντας συγκινημένη στους απεργούς «Εμείς σ’ αυτήν την αλληλεγγύη πιστεύουμε και όχι στην άλλη των χαρατσιών», καυτηριάζοντας τον προκλητικό τίτλο «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» που έχει ένα από τα χαράτσια.

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/11/16/xalyboyrgiki/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Θα ήθελα να στείλω ένα μικρό χρηματικό ποσό στο απεργειακό τους ταμείο, είμαι άνεργος κι εγώ αλλά το θεωρώ χρέος μου έστω και για συμβολικούς λόγους.

  Ξέρετε μήπως πού θα μπορούσα να απευθυνθώ;

  • Εξαιρετική η πρωτοβουλία σου και θα μαι ο πρώτος που θα ακολουθήσω. Δεν το ξέρω είναι η αλήθεια. Υποθέτω ότι μπορείς να απευθυνθείς στο σωματείο τους. Αλλά θα δω μήπως μπορώ να μάθω περισσότερα

 2. Μπραβο, μπραβο, ενας για ολους και ολοι για ενα.
  Στην Χαλυβουργικη πρεπει η εργατικη ταξη να πετυχει μια πρωτη γερη νικη εναντια στα μνημονια και το μαυρο μετωπο των κομματων των τοκογλυφων.

  • Έτσι όπως τα λες είναι. Η νίκη τους θα είναι και δική μας..

 3. Οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας» χτες το απόγευμα κατάλαβαν στην πράξη, ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα που δίνουν, καθώς είδαν στην πύλη του εργοστασίου να διοργανώνεται ξανά μια μαζική συγκέντρωση έμπρακτης αλληλεγγύης. Εργαζόμενοι πολλών κλάδων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων άρχισαν να καταφτάνουν στο χώρο ο ένας μετά τον άλλο. Πρώτα είδαν να καταφτάνουν γυναίκες από τους Συλλόγους (μέλη της ΟΓΕ) από Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα με το ψήφισμα συμπαράστασης και 300 ευρώ οικονομική στήριξη. Λίγη ώρα αργότερα αντιπροσωπεία αγροτών από την ΠΑΣΥ Πελοποννήσου φτάνουν με σημαίες και με ένα φορτηγό γεμάτο τελάρα με φρούτα, κρασί και φαγητό, που τα παραδίδουν στους απεργούς. Εκπαιδευτικοί από την ΕΛΜΕ Πειραιά, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Κερατσινίου – Περάματος και Σαλαμίνας παραδίδουν 800 ευρώ. Στο χώρο εμφανίζονται γυναίκες και από άλλους συλλόγους της Αττικής, όπως Αμαρουσίου, Μελισσίων, Πεντέλης, Κηφισιάς δίνοντας 250 ευρώ, και αμέσως μετά αντιπροσωπεία από το κλαδικό Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Τομέα με τη δική του οικονομική συμβολή. Ακολουθούν αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο ΟΤΑ παράρτημα Ταύρου και το Σύλλογο Γυναικών Βριλησσίων – Χαλανδρίου. Στο χώρο καταφτάνουν στη συνέχεια με πανό καταχειροκροτούμενοι εκπαιδευτικοί της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Αττικής του ΠΑΜΕ, και παραδίδουν 2.500 ευρώ οικονομική ενίσχυση, που συγκέντρωσαν από δεκάδες συλλόγους της Αττικής. Αυτήν την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη είχαν δεχτεί και από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας όταν φτάνουν δύο αυτοκίνητα στην πύλη του εργοστασίου από την Ομοσπονδία Γάλακτος – Ποτών – Τροφίμων. Εκεί παρέδωσαν τροφοδοσία για 45 άτομα με 6 κούτες γάλατα, 6 κούτες μακαρόνια, φακές και άλλα όσπρια και τελάρα με φρούτα για τις οικογένειες των απεργών.

  Αμείωτα φτάνουν τα μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της χώρας. Χτες έστειλαν ακόμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ Πιερίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» Νέας Ιωνίας – Ηρακλείου – Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης, τα Συνδικάτα Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Οικοδόμων νότιας Εύβοιας, ΒΙΟΜΕΚ, η Ομάδα γυναικών Αλιβερίου της ΟΓΕ.

  Σήμερα, τα συνδικάτα της περιοχής αποφάσισαν να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», μαζί με τους απεργούς, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η ενωμένη εργατική πάλη ενάντια στα μονοπώλια.

 4. Εμείς εχτές, οι μαζικοί φορείς 3ου-4ου διαμερίσματος Αθήνας (ομάδα γυναικών περιοχής (ΟΓΕ), επιτροπή ανέργων, εκπρόσωποι συνταξιούχων, εκπρόσωποι αυτοαπασχολούμενων και μικρομαγαζατόρων, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων περιοχής), μαζευτήκαμε να συζητήσουμε για το χαράτσι της ΔΕΗ. Ωστόσο διαβάσαμε το ψήφισμα των χαλυβουργών, που το έχουν απευθύνει σε όλο το λαό, το εγκρίναμε και κυκλοφόρησε κουτί ενίσχυσης των απεργών, μέσα στην σύσκεψη. Τις επόμενες μέρες θα τους επισκεφτούμε να παραδώσουμε τα χρήματα και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας!

 5. Euxaristoume olous ekeinous pou mas sumparastekontai ston dikaio agwna pou kanoume ! O agwnas mas einai agwnas olwn twn ergazomenwn enantia se autous pou mas 8eloun sklavous k tapeinomenous , me mis8ous peinas !!! Eimaste enwmenoi k apofasismenoi , mexri telikhs ptwshs , . . .
  Gia ton Xalyvourgo , den exei gyrismo , . . . .

 6. Παιδια ειμαι εργατης της χαλυβουργιας και χαιρομαι που υπαρχουν ανθρωποι και θελουν να βοηθησουν τον δικαιο αγωνα μας!!!σας περιμενουμε ολους στην πυλη του εργοστασιου!!!

 7. Οποιος θελει να συμβαλει με το δικο του τροπο ειτε χρηματικα ειτε υλικα να επικοινωνησει με το σωματειο που βρισκεται στην πυλη του εργοστασιου.17ο χλμ εθνικης οδου Αθηνων-Κορινθου

 8. Επισης μπορειτε να επικοινωνησετε με μελος του σωματειου στο τηλ. 6936739716 κος Δημητριος

 9. Μπράβο και πάλι μπράβο σε όλους και όλες. Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο αυτό που συμβαίνει. Όλοι μας πρέπει να σταθούμε δίπλα στους απεργούς. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας! Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Και πάλι μπράβο!

 10. Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ σε συνέχεια της προσπάθειας δυνάμωσης της αλληλεγγύης στους εργάτες Χαλυβουργούς που βρίσκονται σήμερα στην 19η ημέρα της απεργίας Οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης το Σάββατο 19/11/2011 μετά τις 5,00μ.μ. στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Καλεί συνδικάτα, σωματειακές επιτροπές, Λαϊκές επιτροπές και άλλους μαζικούς φορείς σε όλες τις συνοικίες της Αττικής να οργανώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη με φυσική παρουσία, καταβολή χρηματικού ποσού για ενίσχυση των απεργών εργατών, καθώς και τρόφιμα για τις οικογένειές τους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: