Γράμμα του Β. Ι. Λένιν στην ΚΕ των Μπολσεβίκων την προηγούμενη της Οκτωβριανής Επανάστασης (24 Οκτώβρη 1917)

Σύντροφοι,

Γράφω αυτές τις γραμμές το απόγευμα της 24ης. Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο έπακρο. Στην πραγματικότητα είναι τώρα απολύτως σαφές ότι το να καθυστερήσουμε την εξέγερση θα είναι μοιραίο.

Με όλη μου την δύναμη ωθώ τους συντρόφους να καταλάβουν ότι όλα κρέμονται τώρα από ένα νήμα’ ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν από τις διασκέψεις ή τα συνέδρια (ακόμα και από τα συνέδρια των Σοβιέτ), αλλά αποκλειστικά από τους λαούς, από τις μάζες, από τον αγώνα του ένοπλου λαού.

Η αστική επίθεση των Κορνιλοβιτών και η απομάκρυνση του Βερκχόφσκι δείχνουν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε. Πρέπει με οποιοδήποτε κόστος, αυτό το ίδιο απόγευμα, αυτή την ίδια η νύχτα, να συλλάβουμε την κυβέρνηση,αφού πρώτα έχουμε αφοπλίσει τους μαθητές της στρατιωτικής σχολής ανώτερων αξιωματικών ( νικώντας τους, εάν αντισταθούν), και πάει λέγοντας.

Δεν πρέπει να περιμένουμε! Μπορεί να χάσουμε τα πάντα!

Η αξία της άμεσης κατάληψης της εξουσίας θα είναι η υπεράσπιση του λαού (όχι του συνεδρίου, αλλά του λαού, του στρατού και των αγροτών αρχικά) από την κυβέρνηση των Κορνιλοβιτών, η οποία έδιώξε τον Βερκχόφσκι και εκκόλάψε μια δεύτερη πλεκτάνη τύπου Κόρνιλοβ.

Ποιος πρέπει να πάρει την εξουσία;

Αυτό δεν είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή. Αφήστε την Επαναστατική Στρατιωτική Επιτροπή να το κάνει, ή «κάποιο άλλο ίδρυμα» το οποίο θα διακυρήξει ότι θα αφήσει την εξουσια μόνο στους αληθινούς αντιπροσώπους των ενδιαφερόντων του λαού, των ενδιαφερόντων του στρατού (την άμεση πρόταση για ειρήνη), τω ενδιαφερόντων των αγροτών (η γη να δοθεί αμέσως και η ιδιωτική ιδιοκτησία να καταργηθεί), των ενδιαφερόντων αυτών που λιμοκτονούν.

Όλες οι περιοχές, όλα τα συντάγματα, όλες οι δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν αμέσως και πρέπει αμέσως να στείλουν τις αντιπροσωπείες τους στην Επαναστατική Στρατιωτική Επιτροπή και στην Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων με την επίμονη απαίτηση οτι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί η εξουσία στα χέρια του Κερένσκι και Σια μέχρι την 25η’ κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις’ το θέμα πρέπει να αποφασιστεί σίγουρα αυτό το ίδιο απόγευμα, ή αυτήν την ίδια την νύχτα.

Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τους επαναστάτες για τη χρονοτριβή τους όταν μπορούσαν να είναι νικηφόροι σήμερα (και βεβαίως θα είναι νικηφόροι σήμερα), ενώ διακινδυνεύουν πολύ αύριο, στην πραγματικότητα, αυτοί διακινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα.

Εάν καταλάβουμε την εξουσια σήμερα, την καταλαμβάνουμε όχι εναντίον των Σοβιέτ αλλά εκ μέρους τους.

Η κατάληψη της εξουσίας είναι δουλειά της εξέγερσης’ ο πολιτικός σκοπός της θα γίνει σαφής μετά από την κατάληψη.

Θα ήταν μια καταστροφή, ή μια καθαρή τυπικότητα, να περιμένουμε τη διστακτική ψηφοφορία της 25ης Οκτωβρίου. Ο λαός έχει το δικαίωμα και είναι δεσμευμένος με το καθήκον να αποφασίσει τέτοιες ερωτήσεις όχι από μια ψηφοφορία, αλλά από την δύναμη’ στις κρίσιμες στιγμές της επανάστασης, ο λαός έχει το δικαίωμα και είναι δεσμευμένος με το καθήκον να δώσει τις κατευθύνσεις στους αντιπροσώπους του, ακόμη και στους καλύτερους αντιπροσώπους του, και να μην τους περιμένει.

Αυτό αποδεικνύεται από την ιστορία όλων των επαναστάσεων’ και θα ήταν ένα άπειρο έγκλημα εκ μέρους των επαναστατών αυτών να αφήσουν την ευκαιρία να χαθεί, ξέροντας ότι η σωτηρία της επανάστασης, η προσφορά της ειρήνης, η σωτηρία του Πέτρογκραντ,η σωτηρία από την πείνα, η μεταφορά της γης στους αγρότες εξαρτάται από αυτούς.

Η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη. Πρέπει να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα με οποιοδήποτε κόστος.

Tο να καθυστερήσουμε την ενέργεια αυτή είναι μοιραίο.

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/11/07/lenin-epanastasi-1917/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. […] Γράμμα του Β. Ι. Λένιν στην ΚΕ των Μπολσεβίκων την προηγούμενη της Οκτωβριανής Επανάστασης (24 Οκτώβρη 1917) […]

 2. 94 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση
  Posted on 07/11/2011 by kseeath| Γράψτε ένα σχόλιο
  Στις 7 Νοεμβρίου (25 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο) πραγματοποιείται “η ένοπλη εξέγερση στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα την ανατροπή της αστικής προσωρινής κυβέρνησης. Με την κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων, των σιδηροδρομικών σταθμών, των ταχυδρομείων, του τηλεγραφείου, των υπουργείων, της κρατικής τράπεζας, με την καθαίρεση της προσωρινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κερένσκι, η εξουσία περνά στα Σοβιέτ” (erodotos.wordpress.com). Σε αντίθεση με τις συνήθεις νεκρολογίες των ημερών, τις ειρωνείες για την “επίθεση στα χειμερινά ανάκτορα” και τις κλάψες για το 1989, ας θυμηθούμε πως δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές των ημερών εκείνων αντιλαμβανόντουσαν την επανάσταση, όχι τόσο ως ιδέα, αλλά ως συγκεκριμένο γεγονός, που το πραγματοποιούν συγκεκριμένα υποκείμενα που έχουν απόλυτη συνείδηση του σκοπού τους. Και ας συγκρίνουμε αυτό το επαναστατικό πνεύμα με τη θολούρα που έχει κυριεύσει τα μυαλά της σημερινής αριστεράς. Continue reading

 3. Α! ώστε ρεφορμίζουμε ερόντοτε;

  Μας έστειλες να διαβάσουμε τα κείμενα του Τρότσκι, Εeee;

  Πρόσεχε καϋμένε μου γιατί δε σε βλέπω καλά!!!!!! :)

  • Μπαρντόν;;; ποιο κείμενο του τρότσκι «σας έστειλα» να διαβάσετε;;;

   • «Η Εξέγερση του Οκτώβρη και η Σοβιετική «Νομιμότητα»
    του Λ. Τρότσκι, από την μπροσούρα Τα Μαθήματα του Οκτώβρη που γράφτηκε το 1924″ …. δια του kseeath…

    Μα πως αρπάζεσαι έτσι βρε ερόδοτε; Δεν είναι κακό! Καθόλου κακό, θα πρόσθετα.

    Εξάλλου, μάλλον για να γελάσεις έγραψα το παραπάνω σχόλιο

   • Ε όχι και αρπάχτηκα! Το «μπαρντόν» δεν στοιχειοθετεί και άρπαγμα χαχαχαχα. Απλά δεν κατάλαβα τι εννοούσες. Με τον άλλο τον «Πόντιο» αρπάχτηκα γιατί με κατηγορεί για κάτι που δεν έκανα…Ευχαριστώ πάντως για τη διευκρίνηση:p καλημέρα

 4. Ώστε δεν αφήνεις καμιά άλλη άποψη να εκφραστεί και να υπάρξει διάλογος. Γι αυτό έκοψες το προηγούμενο σχόλιό μου.

  Επιλέγεις και εσύ τη θεολογική ομοφωνία που τόσα κακά έφερε στο επαναστατικό κίνημα.

  Πραγματικά κρίμα

  • Μωρέ τι λες;;; πας καλά;;; κανένα σχόλιο σου δεν έχει κοπεί! Ένα σχόλιο στο χρονολόγιο της Επανάστασης έχεις κάνει και είναι εκεί.
   (https://erodotos.wordpress.com/2011/11/07/xronologio-epanastasi-1917/) Δεν καταλαβαίνω τον πικρόχολο και αδικαιολόγητο σχολιασμό σου. Ξεκόλα..

 5. Κομπλεξικοί άνθρωποι ηρόδοτε, απλά κομπλεξικοί

  • Γειά σου Μπολσεβικίδη. Μας έλειψες. Τέλειωσες το στρατιωτικό;

   Από την τελευταία φορά που τα είπαμε -πριν αρκετό καιρό- υλοποιήσαμε την υπόσχεση που σου δώσαμε και ανεβάσαμε την Διεθνή στα ποντιακά. Πήγαινε να την ακούσεις….

 6. […] Γράμμα του Β. Ι. Λένιν στην ΚΕ των Μπολσεβίκων την προηγ…. […]

 7. Ε, και; Αυτό υποτίθεται είναι απάντηση στον Λαφαζάνη;

  • Δεδομένου ότι αναρτήσαμε το συγκεκριμένο post ακριβώς ένα χρόνο πριν, μάλλον όχι :-)

   • Σωστό κι αυτό…. Αλλά επικαιροποιήθηκε σήμερα στο Facebook… οπότε,,, Οι καιρόι είναι πονηροί. Πολύ πονηροί…. Σας χρησιμοποίησαν λοιπόν…

   • χαχαχα! Εμείς το αναρτήσαμε πάντως ενόψει της 95ης επετείου της Οκτωβριανής επανάστασης την τετάρτη που μας έρχεται. Τώρα πως και γιατί το αξιοποιεί κάποιος που το διαβάζει, είναι δικό του θέμα!
    Γιατί να το απευθύνει κάποιος στον Λαφαζάνη, δεν το καταλαβαίνω…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: