Η γιγάντωση των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα.
(Γιατί λεφτά υπάρχουν…υπάρχει όμως και καπιταλισμός)
- Το ανώτερο 0.5% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 38.5%του παγκόσμιου πλούτου.
- Το 8.2% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 46.3%του παγκόσμιου πλούτου (δηλαδή συνδυαστικά το 8.7% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 84.8% του παγκόσμιου πλούτου).
- Το 23.6% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 14.5%του παγκόσμιου πλούτου.
- Το 67.6% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 3.3% του παγκόσμιου πλούτου.

Στο παραπάνω διάγραμμα, βλέπουμε, για την περίπτωση των ΗΠΑ (αλλά και αλλού η γενική τάση είναι η ίδια, με μικρές διαφορές) ότι με το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, υπήρχε μια σχετικά «ήπια» ανισότητα. Αυτό οφειλόταν στο ότι οι ΗΠΑ, ως νικήτριες του πολέμου, και ως η μοναδική μεγάλη δύναμη που είχε βγει από τον πόλεμο χωρίς να έχει βομβαρδιστεί, είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει κεντροαριστερές πολιτικές, πιεζόμενη και από ένα σχετικά μαχητικό εργατικό κίνημα.
Πλέον, και ειδικά μετά την ενσωμάτωση του πρώην Ανατολικού μπλοκ και της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, οι ανισότητες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο πως μοιράζεται ο παραγόμενους πλούτος. Κι αυτό διότι οι κεφαλαιοκράτες εδώ και χρόνια πηγαίνουν την παραγωγή στην Ασία, εξασφαλίζοντας το ελάχιστο εργατικό κόστος, και μετά πουλάνε στη Δύση, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος για αυτούς. Όσο για κεντροαριστερές-σοσιαλδημοκρατικές λύσεις, αυτές ξεχάστε τις, τουλάχιστον για τη Δύση. Οι κεφαλαιοκράτες δε πρόκειται να δεχτούν «αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια», ή «κοινωνικές παροχές», διότι τους συμφέρει καλύτερα να πάνε Κίνα και να αποφύγουν όλα αυτά τα «περιττά κόστη». Πιο πιθανό είναι να γίνει επανάσταση, παρά οι κεφαλαιοκράτες να εφαρμόσουν κεντροαριστερά μέτρα στη σημερινή συγκυρία. Άλλωστε, η σοσιαλδημοκρατία αποτέλεσε έναν «ιστορικό συμβιβασμό» ανάμεσα στους κεφαλαιοκράτες και τους εργάτες, αλλά εδώ και καιρό οι κεφαλαιοκράτες έχουν σπάσει αυτή ό το συμβιβασμό, προτιμώντας ξεκάθαρα συνθήκες Κίνας, ή έστω Βουλγαρίας.

Η παραγωγικότητα των εργατών στις ΗΠΑ ανεβαίνει, οι μισθοί όχι. Ποιος τσεπώνει άραγε τον επιπρόσθετο πλούτο που παράγεται, αν οι μισθοί των εργατών μένουν σταθεροί;
Και πέρα από τη βιομηχανία, έχουμε και το τραπεζικό σύστημα, που μοίραζε δάνεια, ώστε να ξεγελαστούν οι εργάτες ότι τάχα δεν τρέχει και τίποτα που οι βιομήχανοι μεταφέρουν την παραγωγή αλλού. Έτσι, γιγαντώθηκαν και οι τράπεζες, η Δύση πέρασε 1-2 δεκαετίες χωρίς να καταρρεύσει, μόνο που τώρα έχει μείνει και με μειωμένη παραγωγική βάση, και με ένα σωρό χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Όσο για το «πολιτικό σύστημα», νομίζω ότι όλοι έχουμε καταλάβει το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» – φαίνεται άλλωστε από το ποιος τσεπώνει το ένα πακέτο σωτηρίας μετά το άλλο, και ποιος αφήνεται να ψοφήσει
Όσο για την «επόμενη μέρα», οι κεφαλαιοκράτες είναι φανερό ότι θέλουν να συνεχίσουν να φεύγουν για Ασία, ή για όπου αλλού τα κέρδη τους είναι μεγαλύτερα, και επίσης είναι φανερό ότι θέλουν να βάλουν τους εργάτες να πληρώσουν όλα τα χρέη, με τους τραπεζίτες να μην πληρώνουν τίποτα. Ακόμα και με στοιχειώδη καπιταλιστική λογική, από τη στιγμή που επένδυσαν και η επένδυση δεν απέδωσε, θα πρέπει «να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους». Χα, σιγά μην το κάνουν αυτό όμως. Γιατί τελικά η μόνη «λογική» των καπιταλιστών είναι να μεγαλώσουν τα κέρδη τους, κατακλέβοντας τον εργάτη.
Έτσι, θέλουν να αυξήσουν κι άλλο τις ανισότητες, μεταφέροντας στους εργάτες όλα τα χρέη, και εξαθλιώνοντας τους μέχρι να «ισορροπήσουν» παγκοσμίως σε ένα επίπεδο Κίνας, ή έστω Βουλγαρίας (στην Κίνα βέβαια, οι μισθοί ανεβαίνουν, αλλά προφανώς είναι ακόμα πολύ χαμηλότεροι από αυτούς στη Δύση). Γιατί εξάλλου να επενδύσουν εδώ, όταν μπορούν να επενδύσουν στην Κίνα; Μόνο που αυτό φέρνει νέα κρίση και καταστροφή, διότι οι φτωχοί εργάτες δεν μπορούν να καταναλώσουν αυτά που παράγουν, και έτσι οδηγούμαστε σε κατάρρευση. Δε βαριέσαι όμως, οι καπιταλιστές να είναι καλά (έστω και αν έχουν και αυτοί μερικές απώλειες), και όλοι οι υπόλοιποι απλά είναι αναλώσιμοι.
Αν είμαστε λοιπόν αναλώσιμοι, τουλάχιστον ας αναλωθούμε στην ανατροπή αυτού του συστήματος, που οδηγεί σε καλοπέραση μιας μικρής μειοψηφίας, εις βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Εδώ μια ωραία παρουσίαση της σαπίλας του καπιταλισμού, που έχει καταντήσει πιο ολιγαρχικός και από τους ολιγάρχες του μεσαίωνα που κάποτε αποκεφάλισε:
Μεγάλη έρευνα που έγινε σε 43.000 υπερεθνικές επιχειρήσεις απέδειξε πως ένας μικρός όμιλος από αυτές, κυρίως τράπεζες, κρατά στα χέρια του ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας.
Η ιδέα πως μια χούφτα τραπεζίτες ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο για τους ανθρώπους που διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όμως, πρώτη φορά, τρεις αναλυτές σύνθετων συστημάτων από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά και εμπειρικά πως πράγματι υπάρχει ένα τέτοιο δίκτυο ισχύος.
Από μια βάση δεδομένων που περιλάμβανε 37 εκατομμύρια μεγάλες επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο, ξεχώρισαν 43.000 από αυτές και μελέτησαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Έτσι κατέληξαν σε 1.318, που καθεμιά τους είχε διαπλεκόμενες σχέσεις ιδιοκτησίας με άλλες 20 επιχειρήσεις κατά μέσον όρο.
Μολονότι αυτές οι 1.318 επιχειρήσεις είχαν λειτουργικά έσοδα που αντιστοιχούσαν στο 20% των παγκόσμιων λειτουργικών εσόδων, είχαν στην κατοχή τους την πλειοψηφία των μετοχών των μεγαλύτερων βιομηχανικών εταιρειών – της πραγματικής οικονομίας – που αντιστοιχούσαν στο 60% των παγκόσμιων εσόδων.Όταν μάλιστα οι τρεις επιστήμονες προχώρησαν την έρευνά τους παρακάτω, ανακάλυψαν «ένα ακόμη πιο κλειστό δίκτυο 147 μεγάλων υπερεθνικών επιχειρήσεων, με στενές διασυνδέσεις μεταξύ τους, που ήλεγχαν το 40% όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων», όπως δήλωσε στο περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ» ο Τζέιμς Γκλαντφέλντερ, ένας από αυτούς τους επιστήμονες.
Οι περισσότερες από αυτές τις 147 επιχειρήσεις ήταν τράπεζες. Και ανάμεσά τους ξεχώριζαν οι «συνήθεις ύποπτες»: Barclays Bank, JP Morgan Chase και Goldman Sachs.
Η συσσώρευση του πλούτου σε λίγα χέρια είναι μια φυσική συνέπεια του οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε. Όμως, όπως διαπιστώσαμε όλοι το 2008, λέει ο Γκλαντφέλντερ, αυτή η συγκέντρωση προκαλεί αστάθεια: όταν ξεσπάσει κρίση σε ένα μέρος του συστήματος, εύκολα μεταδίδεται παντού.
Όλες αυτές τις αλήθειες αρχίζει νομίζω να τις καταλαβαίνει ο κόσμος – εξ ου και οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Βέβαια, αντί ο κόσμος να κινηθεί για να ανατροπή του καπιταλισμού, θα μπορούσε να κινηθεί σε μια οπισθοδρομική κατεύθυνση.
Πχ στην Αμερική, λόγω και της πολυετούς ιδεολογικής και πολιτικής αποχαύνωσης θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια λύση προστατευτισμού και εμπορικού πολέμου με την Κίνα, που θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Ή, για την περίπτωση της Ελλάδας, θα μπορούσαμε να δούμε μια λύση «εθνικού απομονωτισμού». Αντί δηλαδή να πάρουν οι εργάτες στα χέρια τους την εξουσία και τον έλεγχο της παραγωγής, αποτελώντας παράδειγμα και για τους υπόλοιπους εργάτες να κάνουν το ίδιο, μιας και όσο ο καιρός περνά τόσο σε συνειδητοποιούν σε παγκόσμια κλίμακα ότι αν δεν επαναστατήσουν θα εξοντωθούν/εξαθλιωθούν, θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να δούμε μια «εθνική αναδίπλωση», με την Ελλάδα να φτωχαίνει μόνη της, απομονωμένη, ως μια χώρα -παράδειγμα προς αποφυγή. Ειδικά αν ο λαός δεν επαναστατήσει ΣΥΝΤΟΜΑ, μιας και η διαδικασία της «ελεγχόμενης χρεωκοπίας» είναι φανερό ότι έχει προχωρήσει, και όπου να’ ναι θα ολοκληρωθεί, με τους «εταίρους» μας να ρημάζουν τα πάντα και μετά να αφήνουν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει τις τράπεζες τους.
Ανασημοσίευση από το μπλογκ Βαθυ Κοκκινο
Σε αντίθεση με τον Σοσιαλισμό (Κομμουνισμό) όπου το κόμμα κατέχει το 100% του πλούτου, πουλώντας φούμαρα ότι ο πλούτος, δήθεν ανήκει στο λαό!
Εξυπνάδες (για να μη πω τίποτε άλλο)…με το μπαρδόν κιόλας!
Leipzig αγόρι μου μη λες μλκς. Αυτές τις πί*ες τις λέγανε επί ψυχρού πολέμου. ΞΕΚΟΛΑ!
Γιατί? Λέτε μήπως κάτι διαφορετικό τώρα? Εγώ δεν άκουσα κάτι ξεκάθαρο!
Ξέρεις φίλε ποιό είναι το πρόβλημα?
Το πρόβλημα λοιπόν είναι να είσαι οικονομολόγος, αντιμνημονιακός, γνώστης του τότε υπαρκτού σοσιαλισμού χωρίς κοινοβουλευτική πλατφόρμα!
Να είσαι πετυχημένος, με άποψη, σχέδιο, να έχεις να φάς, να ξέρεις που θα καταλήξει το θέμα, και να ακούς τις βλακείες του κάθε μαλάκα που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αυξήσει την κομματική του δύναμη γιατί ξέρει καλά ότι ποτέ δεν θα οδηγήσει το άλογο!
Συγνώμη κιόλας, αλλά ανάρτησα ένα δημοσίευμα για την παντελώς ανισομερή κατανομή του πλούτου παγκοσμίως σήμερα. Και εσύ, το μόνο που «κατάλαβες» ήταν να την πεις στο ΚΚΕ; Και πάλι συγνώμη, αλλά αυτό είναι ελαφρώς κομπλεξισμός. Σκέψου το.
Το πρόβλημά σου είναι αλήθεια, έτσι όπως το διατύπωσες, δεν το κατάλαβα. Αλλά αν είσαι ευχαριστημένος, βολεμένος και δεν ξέρω τι άλλο με την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων, τότε πάω πάσο. Όντως αυτά που λέει το ΚΚΕ θα σου φαίνονται παράξανα έως παράλογα. Όμως, αν είσαι ευχαριστημένος, τότε έτσι και αλλιώς το ΚΚΕ δεν απευύνεται σε σένα. Απευθύνεται στο υπόλοιπο 90% του πληθυσμού, που παράγει το 90% του πλούτου και δεν απολαμβάνει ούτε το 20%.
τότε ας περιμένουμε τις εκλογές, για να δούμε τι καταλαβαίνει και ο Λαός
Το θέμα δεν είναι να περιμένουμε τις εκλογές. Το θέμα δεν είναι καν οι εκλογές. Το κύριο είναι να υπάρξει ριζική αλλαγή συνειδήσεων, ανάπτυξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος και να πάμε πια σε συνολικότερες ριζοσπαστικές λύσεις. Οι εκλογές δεν είναι παρά ένας δείκτης (και μάλιστα προβληματικός-ελλειματικός δείκτης) του τι σκέπτεται και τι πιστεύει ο λαός. Και επίσης οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός…Μεγάλη κουβέντα οι εκλογές, τέσπα…
Το θέμα δεν είναι τι λέμε εμείς. Το θέμα είναι ότι εσύ αντιλαμβάνεσαι ότι να ναι (από αυτά που λέμε εμείς). Και στο τέλος λές πράγματα που δήθεν λέμε εμείς, αλλά τελικά ισχύουν μόνο στο κεφάλι σου. Αυτή είναι η μαλακία. Να απαντάς κάθε φορά σε ότι στερεότυπο, απολειφάδι προπαγάνδας έχει ο καθένας με «άποψη» στο κεφάλι του.
Άνοιξε λοιπόν τα μάτια σου και τα αυτιά σου μήπως μπορέσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε και καμμιά σοβαρή συζήτηση
Ας κάνουμε λοιπόν τη σοβαρή συζήτηση που ζητάς!
Ας ξεκινήσουμε από τους λόγους που επιτρέπουν σήμερα να υπάρχουν ακόμη ανειδίκευτοι εργάτες!
Και μήν μου πείς ότι δεν είχαν χρήματα για να σπουδάσουν!
Για να μην προχωρήσουμε άμεσα στο τί λέτε γι’ αυτούς που κατόρθωσαν από χαμηλά να ανέβουν ψηλά, με πολύ δουλειά και ιδρώτα!
KKE dagoto
Leipzig η αναφορα στα προβληματα και τα λαθη των χωρων αυτων δεν αναιρει την φυση του καπιταλισμου που ζουμε σημερα σε παγκοσμια κλιμακα
Α γεια!
Ο Marx μελέτησε την κατάσταση της βιομηχανικής επανάστασης. Εμπνευσμένος από τον Owens, καταφέρθηκε εναντίον όλων εκείνων, οι οποίοι με την χρήση της ατμοκίνησης, επέκτειναν την ανεργία στην Αγγλία και τα συνακόλουθα της κρίσης αυτής!
Ο σοβατζής που αγοράζει με δάνειο την πρέσα για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά, δεν έγινε Καπιταλιστής. Το μηχάνημα θα το χρωστάει για πολλά χρόνια!
‘Αν πέσει έξω, κάποιοι θα τον πούν μαλάκα. Αν πετύχει κάποιοι θα τον πούν Καπιταλιστή!
Εγώ τον θεωρώ σκεπτόμενο άνθρωπο!
Εσείς θέλετε να του κοινωνικοποιήσετε το μηχάνημα, για να το δουλεύουν κρατικοί υπάλληλοι, και αυτός να στερηθεί τους κόπους του. Αυτή είναι η διαφορά μας!
Έχεις μια πλήρως διαστρεβλωμένη εικόνα του μαρξισμού. Τι να απαντήσει κανείς σε τέτοια κακοποίηση της μαρξιστικής θεωρείας και σκέψης;
Καθόλου! Ζήτησε μια καταστατική δέσμευση του ΚΚΕ και θα δείς!
ούτε δίκιο των εργατών, ούτε συμφέροντα των εργοδοτών, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ, μόνο έτσι θα βρούμε γιατρειά. Όσο μιλάμε για καλύτερες συνθήκες των εργατών και πάλι στην ίδια αισχρή κατάσταση βρισκόμαστε εφόσον υπάρχει ΕΡΓΑΣΙΑ. :)
Ε καλά, μη πνιγούμε και στα σκ**ά μας!!! Να γυρίσουμε στα δέντρα; Η εργασία είναι το χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει από τα ζώα, που βοήθησε ιστορικά τον άνθρωπο να αναπτύξει την σκέψη και τις ικανότητές του. Δε νομίζω πως η εργασία είναι το πρόβλημα:-Ppp
Δυστυχώς έτσι το κατάφεραν κάποιοι, φίλε μου!
Αυτοί που είπαν «Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη».
Το αποτέλεσμα, όποιος μπόρεσε έφυγε για Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία και έτσι οι πονηροί θα πνιγούνε στα σ***ά τους. όπως πολύ εύγλωττα το είπες!
Και αυτό, μέχρι κάποιοι να μάθουν ότι υπάρχει και η ισσοροπία!
[…] Το 8.7% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 84.8% του παγκό…. […]