Εκδήλωση του ΚΚΕ για την παρουσίαση της Απόφασης για την αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη (Κυριακή 2/10)

Νίκος Ζαχαριάδης, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (1931-1956)

Στα πλαίσια της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (16 Ιούλη 2011), σχετικά με τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη, το ΚΚΕ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεις.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011, στις 11.30 το πρωί, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, για το Νίκο Ζαχαριάδη (Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, 1931-1956).

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακόμα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ανάγνωση κειμένων του Νίκου Ζαχαριάδη (δήλωση του Ν. Ζαχαριάδη κατά την ανάκρισή του στις φυλακές της Γκεστάπο Βιέννης και απόσπασμα από το τελευταίο γραπτό του με τίτλο «Μήνυμα από την άλλη μεριά»), απαγγελίες ποιημάτων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από χορωδία.

Ένα σύντομο ιστορικό για το Νίκο Ζαχαριάδη

Ο Ν. Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Ανδιανούπολη στις 27 Απριλίου 1903. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το εργατικό κίνημα και τις σοσιαλιστικές ιδέες στην Κωνσταντινούπολη. Το 1921 πήγε στην Σοβιετική Ένωση, όπου και εντάχθηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων (1922). Θήτευσε στην KUTV το 1923 (βλέπε επόμενο κεφάλαιο), ενώ το 1924 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Δραστηριοποιήθηκε στην ΟΚΝΕ, διώχθηκε και φυλακίστηκε πολλές φορές. Απέδρασε το 1929 καταφεύγοντας στην ΕΣΣΔ, απ’ όπου γύρισε το 1931 για να αναλάβει Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, θέση στην οποία παρέμεινε 25 χρόνια. Ταυτόχρονα διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κ.Δ. μέχρι και τη διάλυσή της το 1943. Την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας πιάστηκε και φυλακίστηκε (Σεπτέμβρης 1936). Παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε στις 31 Οκτωβρίου 1940 να απευθύνει το ιστορικό «Ανοικτό Γράμμα» στον ελληνικό λαό, καλώντας τον σε μαζική συμμετοχή στον αντιφασιστικό αγώνα. Παραδόθηκε στις κατοχικές δυνάμεις και στάλθηκε στο Νταχάου. Επέστρεψε τον Μάη του 1945. Στα πλαίσια της λεγόμενης «αποσταλινοποίησης» (20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ) καθαιρέθηκε από Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την 6η Ολομέλεια του 1956, ενώ η επόμενη (1957) τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος. Πέθανε (αυτοκτόνησε) στις 1 Αυγούστου 1973 στο Σουργκούτ της Σιβηρίας.

Βλέπε επίσης

Συλλογή άρθρων του Νίκου Ζαχαριάδη (1927-1956)

Ομιλία της Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση για την Αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/09/30/kke-zaxariadis-apokatastasi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Φαντάζομαι ότι ξέρεις εκείνη από τις τελευταίες επιθυμίες προς το ΚΚΕ του εξόριστου Ζαχαριάδη (στο Σουργκούτ της Σιβηρίας), για διερεύνηση και αποκατάσταση όλων εκείνων των δεκάδων μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που χάθηκαν στην ΕΣΣΔ κατά τις σταλινικές διώξεις της δεκαετίας του ’30.

  Ελπίζουμε η γενικευμένη αποκατάσταση των πάντων, που θέλει μαζί στο πάνθεο ΚΑΙ τον Ζαχαριάδη ΚΑΙ τον Βαβούδη ΚΑΙ τον Βελουχιώτη να συμπεριλάβει και εκείνα τα άτυχα θύματα….

  …ώστε κάποιοι να συνεχίσουν να τραγουδούν χωρίς τύψεις το τραγούδι του Μπεζεντάκου!

  • Όχι δεν το ξέρω (ότι εξέφρασε κάποια τέτοια «επιθυμία»). απο που προκύπτει; (κάπου πρέπει να είχα διαβάσει κάτι κάποτε, αλλά δεν είμαι σίγουρος – αν το έχεις σίγουρο βάλτο)
   Όσο για τα «δεκάδες» μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στα οποία αναφέρεσαι, ήταν περίπου 20 στον αριθμό. Υπάρχει μια λίστα η οποία δεν είναι άγνωστη. Κυκλοφορεί και στο ίντερνετ. Αυτό που δεν θα ξέρεις είναι πως πρωτοπροέκυψε η λίστα. Η λίστα αυτή συγκροτήθηκε και δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 από το ίδιο το ΚΚΕ.
   Εσύ που το ξέρεις ότι όλοι κατηγορήθηκαν άδικα; έχεις δει τα πρακτικά των δικών; ξέρεις το κατηγορητήριο; Ή απλά επειδή καταδικάστηκαν εκείνη την περίοδο προκύπτει αυτομάτως ότι υπήρξαν «θύματα του σταλινισμού»;

   Αν έχεις στοιχεία ανάρτησέ τα:-)

   • με αφορμή το σχόλιο του «Πόντος και Αριστερά»

    Εγώ δεν καταλαβαίνω, πως γίνεται άτομα, φορείς, κόμματα, οργανώσεις, εφημερίδες, κλπ κλπ, που είναι τόσο αντι-ΚΚΕ να δείχνουν τόοοοση «ευαισθησία» για τους αδικημένους (με ή χωρίς εισαγωγικά), διεγραμμένους, κλπ κλπ του ΚΚΕ…

    τι σου λέω και σένα τώρα βρε Ηρόδοτε:PpPp

   • Μια από τις τελευταίες εκκλήσεις του Νίκου Ζαχαριάδη προς το ΚΚΕ του Φλωράκη ήταν:

    «Κάποτε θα πρέπει να ζητήσετε -ακόμα και με απόφαση συνεδρίου- όλα τα χαρτιά της Κομμουνιστικής Διεθνούς, της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ, της Κα-Γκε-Μπε, που αφορούν το ΚΚΕ και το κίνημα, τους αγωνιστές μας που χάθηκαν εδώ στη Σιβηρία (σαν τον Κλειδωνάρη, Φλαράκο, Χαϊτά και άλλους πολλούς). Αυτή είναι ιερή υποχρέωσή μας. Το 1947 εγώ ζωντανούς βρήκα μονάχα δύο».

    “Ο Στάλιν και ο Ζαχαριάδης” του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,id=3783220

    ———–

    O κατάλογος των μελών του ΚΚΕ που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια των σταλινικών διώξεων του Μεσοπολέμου, στον οποίο αναφέρεσαι αναδημοσιεύτηκε στο: «Η αντιναζιστική πάλη του σοβιετικού ελληνισμού και τα εγκλήματα του σταλινισμού» http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=513370

    Ο κατάλογος αυτός συντάχθηκε παλιά και λείπουν κάποια ονόματα. πχ. απουσιάζουν τα ονόματα των Μπεζεντάκου και Σακαρέλου. Θέλει αρκετή έρευνα χωρίς προκατάληψη και χωρίς καμιά προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα του «κομισάριου εσωτερικών υποθέσεων» Νικολάι Γιέζοφ (ο οποίος έτσι κι αλλιώς εκτελέστηκε το 1939 ως αντιδραστικός, εχθρός του λαού και πράκτορας των Πολωνών εθνικιστών).

   • Μπράβο αυτό ήταν! (για τον Ζαχαριάδη) Μερσί!!

    Όσο για το άλλο θέμα (Γιεζόφ, κλπ) μεγάλη κουβέντα…

 2. «αυτοκτόνησε»;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • κρεμάστηκε…

 3. […] επίσηςΣυλλογή άρθρων του Νίκου Ζαχαριάδη (1927-1956)"erodotos" Κάντε κλικ για να ακυρώσετε το […]

 4. Την 1η Αυγούστου του 1973 ανακοινώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ ότι ο Ζαχαριάδης πέθανε από καρδιολογικά αίτια. Το 1989 ανακοινώνεται νέα εκδοχή θανάτου του: η αυτοκτονία, ενώ δίνεται στη δημοσιότητα από τους δεσμώτες του επιστολή που αποδίδεται στο Ζαχαριάδη και με την οποία φέρεται να απειλεί να αυτοκτονήσει. Τα οστά του Νίκου Ζαχαριάδη μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το 1991, με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ.
  -To 8ewreis afto sovaro porisma dhladh?
  (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%96%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82)

  • Θεωρώ ότι στάνταρ αυτοκτόνισε, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία περί τούτου…

 5. […] μια συζήτηση με τον εροδοτο, καταθέσαμε την εξής πληροφορία για τα μέλη του […]

 6. Το μόνο στάνταρ είναι πως οι σοβιετικές αρχές (και παρεπιπτώντος δυστυχώς και το ΚΚΕ) ψεύδονται! Είτε το ’73 αν τον βρήκαν κρεμασμένο και δήλωσαν πως πέθανε από καρδιά, ή το ’89 όταν αποφάσισαν πως τελικά «αυτοκτόνησε» εάν το ’73 έλεγαν αλήθεια. Από που προκύπτει η αξιοπιστία τους; Γιατί τελικά να μην μας έχουν πει ψέμματα και τις δύο φορές; Χωρίς να υιοθετώ ανεπιφύλακτα την εκδοχή της δολοφονίας (θεωρώ πιθανή την αυτοκτονία του), σίγουρα εγείρονται ερωτηματικά από την αντιφατικότητα των δύο πορισμάτων, πόσο δε μάλλον που οι φορείς των πορισμάτων αυτών θα ήταν και οι βασικοί ύποπτοι σε μία ενδεχόμενη δολοφονία.

  • Ας περιμένουμε και το ίδιο το Δοκίμιο, αν υπάρχουν -που ελπίζω ότι θα υπάρχουν- περισσότερες πληροφορίες…Δεν νομίζω ότι δολοφονήθηκε πάντως. Εκτός και αν υπολογίζουμε βέβαια την ώθηση προς αυτοκτονία ως δολοφονία. Εκεί θέλει συζήτηση το πράγμα:-/

 7. […] μια συζήτηση με τον ερόδοτο, καταθέσαμε την εξής πληροφορία για τα μέλη του […]

 8. Nα ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ζαχαριάδη στο «Ριζοσπάστη» της 9-9-1945
  —————————————————————————

  Ν. Ζαχαριάδης: Η Ορθοδοξία

  Πληροφορίες ποὺ δημοσιεύτηκαν σὲ ἀθηναϊκὲς ἐφημερίδες μᾶς πληροφοροῦν ὅτι στὸ Λονδίνο ὁ Μακαριότατος θὰ συζητήσει μὲ τοὺς ὑπεύθυνους ἀγγλικοὺς κύκλους καὶ τὸ ζήτημα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. Εἶναι ὁλοφάνερο ὅτι ξαναγίνεται προσπάθεια στὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο τῆς Πόλης νὰ μεταβληθεῖ πάλι ὄχι μόνο σὲ στίβο προσωπικῶν ἀντιζηλιῶν καὶ ἐπιδιώξεων ποὺ ἔχουν συναμεταξύ τους διάφοροι χρεοκοπημένοι ἱεράρχες, μὰ καὶ σὲ ὄργανο μεγαλοδυναμικῶν ἐξωορθοδοξιακῶν βλέψεων.

  Στὸ σημεῖο αὐτὸ ὁ ἑλληνικὸς Λαὸς πρέπει νὰ προσέξει ἐξαιρετικά. Χωρὶς νὰ ὑπάρχει κίνδυνος νὰ πέσει σὲ ἀνακρίβειες, μπορεῖ κανεὶς νὰ ἰσχυριστεῖ ἐδῶ ὅτι ἡ λαοφθόρα διαμάχη ἀνάμεσα στοὺς βαλκανικοὺς λαοὺς χρονικὰ συμπίπτει μὲ τὴν ἐποχὴ ποὺ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο ἀρχίζει νὰ κομματιάζεται καὶ νὰ γίνεται ὄργανο ξένων, ἀνθελληνικῶν, ἀντιβαλκανικῶν καὶ ἀντιορθοδοξιακῶν συμφερόντων.

  Ὁ μεγαλοτυχοδιωκτικὸς ἐθνικισμὸς μέσα στὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο δὲν ἔβλαψε καὶ αὐτὸς λίγο τὸ ἔργο γιὰ μία δημοκρατικὴ συνεργασία καὶ συμβίωση στὰ Βαλκάνια καὶ μὲ τοὺς φατριασμοὺς τῆς φαναριώτικης παπαδοκρατίας τράφηκε πολλὲς φορὲς καὶ ἐνισχύθηκε τὸ τοπικιστικὸ διασπαστικὸ πνεῦμα μέσα στοὺς κόλπους τῆς ὀρθοδοξίας, ποὺ τόσο ἔβλαψε τὴ λαϊκὴ καὶ ἐθνικὴ ἐξέλιξη καὶ πρόοδο ὅλων τῶν βαλκανικῶν λαῶν.

  Τὸ ξάπλωμα καὶ ἡ ἐπικράτηση τῆς Ὀρθοδοξίας στὶς χῶρες καὶ τοὺς λαοὺς τῆς Ἀνατολικῆς καὶ Νοτιοανατολικῆς Εὐρώπης καθὼς καὶ στὴ Μικρασία καὶ τὴ Μέση Ἀνατολὴ ἀνταποκρίνεται ἱστορικὰ στὴν ἀντίδραση ποὺ προκαλοῦσαν οἱ τάσεις γιὰ πνευματική, πολιτικὴ καὶ οἰκονομικὴ ἐπέκταση καὶ ἐπιβολὴ τοῦ Δυτικοῦ Ρωμαϊκοῦ Κράτους καὶ τοῦ καθολικισμοῦ – παπισμοῦ. Μὰ ἡ ἐπικράτηση αὐτὴ δὲν ὀφείλεται μονάχα σὲ ἀρνητικὰ αἴτια. Ἔχει καὶ θετικὰ βάθρα, γιατί χωρὶς νὰ παραγνωρίζουμε τὶς ἐθνικὲς καὶ τοπικὲς ἰδιομορφίες, ἡ Ὀρθοδοξία ἰδεολογικὰ – πνευματικὰ ἀνταποκρίνεται σὲ μία νοοτροπία λαϊκή, σ’ ἕνα ἐσωτερικὸ ψυχικὸ δεσμό, ποὺ ὁ Εὐρωπαῖος κοσμοπολίτης ὀνομάζει «ἀνατολικὸ πνεῦμα» καὶ ὁ ξεπεσμένος καὶ ἔκφυλος Λεβαντίνος περιφρονεῖ μὰ ποὺ συγκεντρώνει καὶ ἐκφράζει ἐσωτερικὴ λαϊκὴ ἑνότητα καὶ ἐκδηλώνει ἀνώτερα ἰδεώδη καὶ χαρίσματα, ἄσχετα ἂν στὰ χρόνια ἐκεῖνα τῆς μεσαιωνικῆς κατάστασης καὶ τοῦ ἀσιατικοῦ δεσποτισμοῦ τοῦ Βυζαντίου κάνουν τὴν ἐμφάνισή τους μὲ μορφὴ θρησκευτικο-ἐκκλησιαστική.

  Ἐδῶ θὰ πρέπει ἐπίσης νὰ τονίσουμε ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἀνατολικὴ Ἐκκλησία καὶ ἡ Χριστιανικὴ θρησκεία γενικότερα, ὅπως τὴν ἐκφράζει ἡ Ἐκκλησία αὐτή, παῖξαν ὄχι μόνο στὴ Ρωσία μὰ καὶ στὰ Βαλκάνια ἕναν προοδευτικὸ ρόλο τόσο σὰν παράγοντας ποὺ διευκόλυνε καὶ ἐπιτάχυνε τὴν ἐθνικὴ διαμόρφωση, συσπείρωση καὶ ἀνάπτυξη, παρέχοντάς της ἑνιαία ἰδεολογικὰ πλαίσια, ὅσο σὰν στοιχεῖο ποὺ στὰ χρόνια του ἐξανδραποδισμοῦ καὶ τῆς σκλαβιᾶς κάτω ἀπὸ τὴν ὀθωμανικὴ τυραννία συνέτεινε σημαντικὰ καὶ οὐσιαστικὰ στὸν ἐθνικοαπελευθερωτικὸ τότε ἀγῶνα, παρὰ καὶ ἐνάντια στὴν ἀντίδραση καὶ προδοσία ποὺ ἔκαναν σημαντικοὶ καὶ σημαίνοντες παράγοντες καὶ κορυφὲς τῆς Ὀρθοδοξίας ἰδιαίτερα στὸ Φανάρι. Εἶναι ἀναρίθμητα τὰ παραδείγματα ποὺ δείχνουν ὅτι Ταγοὶ καὶ ἁπλοὶ στρατευόμενοι τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱεραρχίας πάλεψαν καὶ μὲ τὸ ντουφέκι στὸ χέρι στὸ πλευρὸ τοῦ Λαοῦ καὶ ὅτι μοναστήρια καὶ μοναστήρια εἶχαν μεταβληθεῖ σὲ μπαρουταποθῆκες καὶ λαϊκὰ φρούρια.

  ** *

  Στὰ χρόνια της χιτλεροφασιστικῆς ὑποδούλωσης στὴν Ἑλλάδα, παρὰ τὴν οὐσιαστικὴ ἀντίδραση τῆς κεφαλῆς τῆς Αὐτοκέφαλης Ἐκκλησίας, ποὺ συνέχιζε τὴν προδοτικὴ καὶ ἀντιλαϊκὴ στάση της κατὰ τὴν περίοδο τῆς τεταρτοαυγουστιανῆς δικτατορίας, ἕνα μεγάλο μέρος τοῦ Κλήρου τάχθηκε στὸ πλευρὸ τοῦ Λαοῦ καὶ πολέμησε μαζί του. Σήμερα ἡ μοναρχοφασιστικὴ ἀντίδραση προσπαθεῖ

  κάτω ἀπὸ ξένες ἐμπνεύσεις νὰ σπάσει καὶ τὴν ἡρωικὴ αὐτὴ δημιουργία τοῦ Κλήρου στὸν καιρὸ τῆς Ἐθνικῆς Ἀντίστασης. Καὶ νὰ κάνει τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο μαζὶ μὲ τὴν Αὐτοκέφαλη Ἑλληνικὴ Ἐκκλησία ξανὰ ὄργανο ξένων ἐπιρροῶν στὰ Βαλκάνια, ὄργανο διάσπασης ἀνάμεσα στοὺς λαοὺς τῆς Ὀρθοδοξίας. Καὶ αὐτὸ τὸ σκοπὸ ὅπως φαίνεται ἐξυπηρετεῖ τὸ ταξίδι τοῦ Μακαριώτατου στὸ Λονδίνο, ὅπου θὰ πάει νὰ μηχανορραφήσει. Τὸ ὅλο ζήτημα καταντᾷ πολὺ πιὸ ὕποπτο γιατί εἶναι ἀνακατεμένος καὶ ὁ πολὺς τέταρτο-αὐγουστιανὸς Χρύσανθος.

  Ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες πρέπει νἄμαστε στὸ σημεῖο αὐτὸ πολὺ εὐαίσθητοι, προσεκτικοὶ καὶ ἄγρυπνοι. Ἡ ἀντιδραστικὴ μοναρχοφασιστικὴ δεξιὰ καὶ οἱ συνεργάτες της θέλουν σήμερα νὰ καπηλευθοῦν καὶ αὐτὸ τὸ ἁγνὸ καὶ ἀκμαῖο θρησκευτικὸ αἴσθημα τοῦ Λαοῦ μας. Νὰ ἐμπορευθοῦν τὴν Ὀρθοδοξία καὶ νὰ τὴν ξανακάνουν ὄργανο διχασμοῦ καὶ διχόνοιας στὰ Βαλκάνια, στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἀνατολὴ καὶ στὴ Μέση Ἀνατολή.

  Αὐτοῦ βρίσκεται σήμερα ἕνας σοβαρὸς κίνδυνος. Τεταρτοαυγουστιανοί, δοσίλογοι καὶ συνθηκολόγοι καθοδηγητὲς στὴν Ἑλληνικὴ Ἐκκλησία εἶναι μία ἀπειλὴ ἐθνικὴ καὶ πρὸς τὰ μέσα καὶ πρὸς τὰ ἔξω. Ἡ Ἑλληνικὴ Ὀρθοδοξία καὶ γενικότερα ἡ Ὀρθόδοξη Ἀνατολικὴ Ἐκκλησία, πρέπει νὰ ἀποβλέψουν στὸ μοναδικὸ προορισμό τους ποὺ μπορεῖ νὰ τοὺς δώσει καὶ μία ἀτράνταχτη ἱστορικὴ δικαίωση: Νὰ γίνουν συνδετικοὶ κρίκοι ἀνάμεσα στοὺς λαοὺς τῆς Ὀρθοδοξίας, ἀπόστολοι τῆς πνευματικῆς, πολιτικῆς καὶ οἰκονομικῆς συνεννόησης καὶ συνεργασίας. Σ’ αὐτὸν τὸν ρόλο καὶ τὴν ἀποστολή, πρωτοπόρο καὶ πρωτεργάτη θέλει ὁ Λαὸς τῆς Ἑλλάδας τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία του. Τὸ πρῶτο βῆμα θὰ γίνει μὲ τὴν ἀποκατάσταση συνεργασίας καὶ ἑνότητας στοὺς κόλπους τῆς Ὀρθόδοξης Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας.

  Σὲ μία τέτοια κίνηση, ποὺ ἀπὸ πολλοὺς τώρα μῆνες συνεχίζεται καὶ καρποφορεῖ, δὲν παίρνει ἐπιδειχτικὰ μέρος ἡ Ἑλληνικὴ Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία, ποὺ στὶς ἀντιορθοδοξιακὲς πλεκτᾶνες τῆς προσπαθεῖ νὰ μπλέξει καὶ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο τῆς Πόλης.

  Εἶναι μία καθαρὴ ξενοκίνητη διασπαστικὴ κίνηση ποὺ ἂν παρουσιάζει μερικὲς ἐπιτυχίες, εἶναι γιατί ἐπικρατεῖ στὴν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδας ἕνα τεταρτοαυγουστιανὸ ἐσωτερικὸ καθεστὼς ποὺ πνίγει τὴ φωνὴ τοῦ λαϊκοῦ κλήρου καὶ κρατᾷ στὴν ἀρχὴ προδότες, δοσίλογους, συμβιβαστές, ποὺ ἐξυπηρετοῦν μόνο ξένους σκοποὺς καὶ συμφέροντα.

  Εἶναι ἀπαραίτητο, λοιπόν, ἕνα ἐσωτερικὸ σάρωμα, θαρραλέο καὶ ἐξυγιαντικὸ μέσα στὶς γραμμὲς τῆς Ἑλληνικῆς Ἐκκλησίας. Γιὰ νὰ ξαναβρεῖ τὴν ἰσορροπία της. Καὶ νὰ γίνει ὅπως τὴ θέλει ὁ Λαός, παράγοντας συμφιλίωσης, ἀδελφοσύνης, εἰρήνης καὶ συνεργασίας ἀνάμεσα στοὺς Λαοὺς τῆς Ὀρθοδοξίας.

  Κείμενο του Νίκου Ζαχαριάδη. Δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη την 9η Σεπτεμβρίου 1945 με τίτλο “Η Ορθοδοξία”


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: