Βίντεο: Λιάνα Κανέλλη στη Βουλή – Η ομιλία που «προσέβαλλε» το κοινοβούλιο – Μία φρατζόλα ψωμί και ένα γάλα για μια τετραμελή οικογένεια 950 Ευρώ το χρόνο

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/09/22/liana-kanelli-bouli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Τους πείραξε το γάλα και η φρατζόλα ε; Ή τους πείραξε η ανατριχιαστική αναφορά σε μια απλή αλήθεια της καθημερινότητας μιας μέσης τετραμελούς οικογένειας, εκεί που την έχουν καταντήσει; σα δεν ντρέπονται…

  • αμ δεν ντρέπονται…έχουν απίστευτο θράσσος και δεν νοιάζονται παρά μόνο για τη πάρτυ τους (ή για τη τάξη τους, αν θέλεις)

 2. Τα πηρε στο κρανιο και με το δικιο της εδω που τα λεμε..Και μιλαει για μια φραντζολα του μισου κιλου για μια τετραμελη οικογενεια,ουτε στην κατοχη!

  • Στυλάκια θα γίνουμε όλοι με το ΠΑΣΟΚ! Θα κλείσουν και τα κέντρα αδυνατίσματος!!!

 3. Η Λιάνα έπραξε θαυμάσια! Ο «κουράδας» που ξέρει από τιμές? Πήγε ποτέ για ψώνια?
  Χάρηκα και τον Ροντουλη που σε μια κρίση λογοτεχνικού περιεχομένου διόρθωσε προγενέστερη έκφραση του και τους ονόμασε «γομάρια»!
  Αναλυτικότερα
  Το θέαμα ως μέσο έκφρασης
  Όταν τα λόγια χάνουν την αξία τους το θέαμα μπορεί να τα αντικαταστήσει! Εδώ αυτοκτονεί κόσμος, 1.780 λέγεται εξ’ αιτίας της οικονομικής κατάστασης μόνον! Η Κανέλλη δεν έπαιξε θέατρο, δημοσιογράφος είναι, κατέθεσε συγκριτικά στοιχεία!
  Τώρα τι και εάν βγήκε ένας Ελληνιστής να την μειώσει για μια βουτιά στην πισίνα του σπιτιού της. Αυτό βοήθησε να μεταφερθεί η φρεσκάδα στην Βουλή. Δηλαδή ο παπάρας ζει σε καλύβι και ως εκ τούτου δικαιούται να λαϊκίζει?
  Η παρομοίωση ως μέσο έκφρασης
  Βλέπεις δυο κτήνη! Το ένα μάλιστα δεν μπορεί να μετακινηθεί. Σαν να μην έφτανε αυτό έχει και γλώσσα μακρύτερη ενός βοδιού!
  Σκέτη «κουραδομηχανή» λόγω και έργω.. Μαζί τα φάγανε λέει! Άντε να προλάβεις να φας και εσύ. Μέχρι να πιάσεις το πιρούνι το πιάτο άδειασε! Πως να του φτάσουν 30.000 νοματαίου αφού χρειάζεται 70.000 μόνο αυτός! Αναίσθητος! Η λέξη γομάρι είναι ευφημισμός.

  Μην τολμήσετε και λογοκρίνετε, γιατί δεν θα με ξαναδείτε!!

  • Πες κι άλλα, πες κι άλλα;ppPppp

 4. Πολύ ωραία η Κανέλλη. Τα λέει όλα με το όνομά τους!

  Θυμήθηκα τώρα τη δήλωσή της για τις σταλινικές διώξεις: “Και όταν μιλάμε για γενοκτονία των Ποντίων να αρχίσουμε να την φτάνουμε και στη γενοκτονία που έχει γίνει σε άλλες περιοχές, όπως στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Συγνώμη, αλλά και εκεί είχαμε μια μορφή γενοκτονίας με τον δικό της τρόπο. Χάθηκαν άνθρωποι και χάνονται ακόμη, αν συνεχίσουμε θα τους χάσουμε όλους. Παίρνω την ευθύνη και το βάρος αυτού του σχολιασμού…..”

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/03/25/25-3-2009/

  • Να μου επιτρέψεις όμως να σου πω πως το σχόλιό σου είναι λίγο άκυρο και άσχετο με το θέμα…γεγονός που με κάνει να προβληματίζομαι ως προς την ωφελιμότητα (ή σκοπιμότητά του)
   Δεν είναι παράλογο η Λ. Κανέλλη να έκανε τέτοιες δηλώσεις σε μια περίοδο μάλιστα στην οποία αναφέρεται το παραπάνω απόσπασμα, όπου δεν ήταν βουλευτής του ΚΚΕ και ουδεμία σχέση είχε με το κομμουνιστικό κίνημα, άρα δεν γνώριζε και την άλλη πλευρά, παρά μόνο την εκδοχή της μαύρης προπαγάνδας.
   Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με την ιστορία και την πολιτική της «άλλης πλευράς», δηλαδή του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος, γίνονται -ηθελημένα ή άθελά τους- φορείς της κυρίαρχης αντίληψης, μιας εκδοχής της ιστορίας ψυχροπολεμικής και αντικομμουνιστικής, γεμάτης στερεότυπα και προκαταλήψεις κατά των κομμουνιστών και της ΕΣΣΔ.
   Η Λ. Κανέλλη ας μη ξεχνάμε προέρχεται πολιτικά από τον χώρο της δεξιάς. Για εκείνη, η πρώτη προσέγγιση με το ΚΚΕ , τους κομμουνιστές, την πολιτική και την ιστορία τους, έγινε με αφορμή την πάλη του ΚΚΕ κατά του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Είμαι σίγουρος ότι πριν, είχε αρκετές αντικομμουνιστικές κ.α. απόψεις σαν και αυτή που παραθέτεις, η οποία σίγουρα δεν θα ήταν η μόνη!

   Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό στ παρόν δημοσίευμα και θα παρακαλούσα να μένουμε «εντός θέματος»

   Για το θέμα έχουμε σχετικές αναρτήσεις:
   https://erodotos.wordpress.com/2008/12/20/ellines-essd-pontos-gkikas/
   https://erodotos.wordpress.com/2009/02/18/antikommounismos-stalinikes-diwkseis-fakeloi/
   https://erodotos.wordpress.com/2009/03/11/antikommounismos-agtzidis/
   https://erodotos.wordpress.com/2009/07/31/antikommoynismos-agtzidis-papaxelas/

   • Δηλαδή για να κατάλαβουμε και μεις.. Η Λιάνα όταν τα έλεγε αυτά ήταν αντιδραστική και δεξιά, ενώ τώρα είναι επαναστάτρια και αριστερή.

    Ας είμαστε λίγο πιο σοβαροί σύντροφοι! Η Αριστερά δεν θα κερδίσει ούτε κατ’ ελάχιστον απ’ το παραμύθι και την απόκρυψη

   • όχι, νομίζω πως ήμουν ξεκάθαρος, όταν τα έλεγε αυτά η Λ. Κανέλλη γνώριζε μόνο την κυρίαρχη αντίληψη της ιστορίας, τη γνωστή αντικομμουνιστική, ψυχροπολεμική εκδοχή, που μαθαίνουμε όλοι μας στα σχολεία, από τα αστικά πανεπιστήμια, από τα ΜΜΕ των Αλαφούζου κ ΣΙΑ, από τις στρατευμένες ταινίες του Χόλυγουντ.
    Το γεγονός που έκανε την Λ. Κανέλλη να έρθει σε επαφή με τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ ήταν η πάλη κατά του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Πριν ήταν δεξιάς ιδεολογίας, αυτό είναι γνωστό. Έκτοτε είμαι σίγουρος ότι έχει αναθεωρήσει πολλά. Αλλιώς δεν θα ήταν εκεί που ήταν, στρατευμένη με το Κομμουνιστικό Κόμμα τόσα χρόνια.
    Κανείς από εμάς δεν γεννήθηκε κομμουνιστής ή αριστερός φίλε μου. Όλοι γίναμε στην πορεία, είτε λόγω κάποιου σημαντικού γεγονότος που μας έκανε να προβληματιστούμε, να «ξυπνήσουμε», είτε μέσα από την αγάπη μας για τη γνώση, να ψάχνουμε πέρα από αυτά που μας σερβίρουν αυτοί που κόβουν και ράβουν την ιστορία στα μέτρα τους για να δικαιολογούν στο σήμερα την εκμετέλλευση της τάξης τους.

 5. Ευχαριστώντας για την προτροπή, θα πω κάποιες ζυγισμένες απόψεις, τις οποίες σκέπτομαι και να εφαρμόσω!
  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το υπαρξιακό ταξίδι αφού αναλύσουμε την κατάσταση πρώτα.

  1. Θα πτωχεύσουμε?
  Είμαστε ήδη σε ελεγχόμενη πτώχευση! Το λένε οι Γερμανοί οικονομικοί επιτελείς!
  Δεν υπάρχει οικονομικός αναλυτής στον κόσμο να πιστεύει ότι ένα έλλειμμα με δυναμική 189% μπορεί να είναι διαχειρήσιμο. Όλοι μιλανε ότι για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (στο 50-60%).
  Αυτό όμως γίνεται μόνο όταν πεις «παιδιά δεν έχω λεφτά! Η συμφωνείτε να πάρετε αυτά που μπορώ να σας δώσω, η παίρνετε τα αρ….ια μου»! Και για να τα πάρετε θα πρέπει και να με στηρίξετε! Πάρτε και αυτές τις εγγυήσεις για να δείτε ότι δεν είμαι και κανένα χαμόγιο!
  Αυτό είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο σε απλά Ελληνικά!
  Από εκεί και πέρα, δουλειά για να άρουμε τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια της ανάπτυξης και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο κλίμα!

  2. Τι λένε ουσιαστικά τα κόμματα
  Η Νέα Δημοκρατία, ξέρει ότι είμαστε σε ελεγχόμενη πτώχευση. Μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση χρέους, δηλαδή δίνει το στίγμα της μεταπτωχευτικης οικονομικής πολιτικής!
  Το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να πει την αλήθεια, όπως άλλωστε και η Ν.Δ. αλλά για διαφορετικούς λόγους . Το ΠΑΣΟΚ γιατί θα ομολογεί την ανεπάρκεια του αρχηγού, ενώ η Ν.Δ. θα ομολογεί ότι υπολείπεται του “εθνοπρεπούς” στόχου του ΠΑΣΟΚ.
  Ο ΛΑΟΣ, έχοντας κάποιες ισοδύναμες πρακτικές προτάσεις στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, πιστεύει ότι θα αποκτήσει τον απαραίτητο χρόνο για διαρθρωτικές αλλαγές, και μετά έχει ο Θεός.
  Ο Συνασπισμός , και οι λοιποί, δεν χρειάστηκε να σκεφτούν τόσο βαθειά, συνεπώς έτοιμοι για συγκατοίκηση, θα μας πουν το minimum του σχεδίου συμπόρευσης που θα αποκρυσταλλώσουν όταν έρθει η πρόσκληση!
  Το ΚΚΕ έχει ένα τρίτο δρόμο. Τον εκφράζει ανοιχτά γιατί ξέρει ότι δεν θα κυβερνήσει ποτέ! Συνεπώς προτείνει! Δεν σας δίνω μια μια, κλείνομαι στο καβούκι μου, βγαίνω από την ΕΕ, τυπώνω δικό μου νόμισμα, ελέγχω τις εισαγωγές, κρατικοποιώ τα πάντα, βάζω τον κόσμο σε κρατική δουλειά, τέρμα οι αντιρρήσεις, φερμουάρ στις γλώσσες, εάν θέλετε εισαγόμενα πληρώστε στα κρατικά markets με δολάρια, η πάρτε από αυτά που παράγουμε τώρα για τα υπόλοιπα όταν ξεκινήσει το πλάνο. (όποιος επισκέφτηκε πρώην ανατολική χώρα το γνωρίζει καλά)!

  Ποια είναι η διεθνής συγκυρία
  Η διεθνής συγκυρία, είναι εξόχως αρνητική! Η κρίση χρέους, μετατρέπεται σε κρίση ρευστότητος! Μέχρι ποτέ θα τυπώνει η FED δολάρια? Ρευστοποιήσεις οδηγούν τα χρηματιστήρια σε κάθετη πτώση, όχι μόνον μετοχών,αλλα πετρελαίου, ακόμη και χρυσού. Δηλαδή. Ύφεση, Ρευστοποίηση για την κάλυψη άμεσων απαιτήσεων . Συνεπώς “Stock market crash ante portas” για να μην τα παίξει ο λαός! Όπως άλλωστε και “default”

  Αυτά όσον αφορά τα θεωρητικά μοντέλα!

  Πάμε στον Πολίτη!
  Τι προτιμάει? Να μπει σε μια τέτοια κατάσταση με κάποια φράγκα στην τσέπη, η χωρίς? Η απάντηση είναι αυτονόητη!
  Να ποντάρει στο σωτήριο μοντέλο ενός «μαλάκα» και ενός «Συνταγματολόγου»? Θα πρέπει να είναι και λίγο «μαζοχιστής».
  Συνεπώς?
  Άρθρο 1. Να φύγουμε!
  Στρατηγικές: Σταματάμε να πληρώνουμε χαράτσια, τους παίρνουμε με τις πέτρες, άλλωστε δεν αντέχουν και πολύ, μέρες μετράμε!
  Άρθρο 2. Τι κάνουμε μετά?
  Πρβλ. Τι λένε ουσιαστικά τα κόμματα!
  Άρθρο 2. Υπάρχει πολιτικά κοινός τόπος ?
  Αλλοίμονο! Τρεις, όχι ένας! Τρεις! Και Μπαλαντέρ δικέ μου! Πλουραλισμός γαρ!

  Συνεπώς
  Πρώτες βοήθειες πρώτα απ’ όλα!
  Πρώτου αιμορραγήσουμε παντελώς ας κρατήσουμε και μια μπουκάλα αίμα για πάρτη μας.
  Ας βάλουμε καμιά ντοματιά στην γλάστρα για να έχουμε όταν δεν θα έχουμε (λεφτά εννοείται), καμιά κατσούλα για το γαλατάκι των παιδιών (να μην υποχρεωνόμαστε και στην Λιάνα) αν περισσεύει κάνουμε την φετούλα μας (όσοι το ξέχασαν πως γίνεται, ας φροντίσουν να το μάθουν), μερικά φυτά Burley για όσους καπνίζουν και λοιπές σχετικές επενδύσεις! Αν δεν φτάνει το μπαλκόνι τότε δρόμο για το χωριό!
  Αχ. Μην το ξεχνάμε! Και καμιά προσευχή μήπως κάποιοι κρατικοποιήσουν και αυτά!

 6. Αγαπητέ, σου προτείνω το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε». Ισως βρεις πράγματα που προφανώς δεν γνωρίζεις για τις θέσεις των κομμουνιστών, κι άλλα που λαθεμένα νομίζεις ότι τα γνωρίζεις…

 7. Αγαπητή μου Κα Πανοπουλου!

  Οι θεωρίες θα παραμένουν Θεωρίες όσο το μοντέλο τους δεν πιστοποιείται και δεν επαληθεύεται εργαστηριακά! Όταν συμβεί αυτό, τότε η Θεωρία μετονομάζεται πλέον σε Νόμο!
  Βασικός λοιπόν Νόμος στην οικονομία, είναι ο Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, και ελπίζω κάτι να ξέρετε για αυτόν! Συνεπώς πολλά μπορούν να εξηγηθούν με βάση τον Νόμο αυτό.
  Παλαιότερα, όταν το νόμισμα είχε την αξία του και ως μεταλο, δεν υπήρχαν οικονομικές κρίσεις. Όμως ο συνολικός του όγκος και κυκλοφορία του βασιζόταν στη παραγωγή του μεταλου. Η αποθησαυρωση του, προκαλούσε αναταραχές και πολέμους. Πάγια επιδίωξη ηταν η ανακάλυψη νέων πηγών! (Πρδλ. Αλχημεία, εξερευνήσεις κτλ). Μέχρι που κάποιος έριξε την ιδέα του χρήματος σε μορφή χαρτιού!
  Τότε η λέξη «καπιταλισμός» ήταν άγνωστη, όπως παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο και το περιεχόμενό της. Πως να αναπτύξεις μια θεωρία επάνω σε ένα ασαφές περιεχόμενο?
  Πριν τον Μαρξ, τρεις ήταν οι αιτίες παραγωγής κεφαλαίου! Η γη, η εργασία και το ίδιο το κεφάλαιο!
  Η ουσιαστική διαφορά στην εφαρμογή της Μαρξιστικής θεωρίας, ήταν η de facto μεταφορά της γης και του κεφαλαίου στα χέρια του κράτους! Ο εργάτης άλλαξε δυνάστη χάνοντας ταυτόχρονα οριστικά και κάθε δυνατότητα να ξεφύγει αναβαθμιζόμενος σε κυρίαρχο μέσου παραγωγής!
  Ποιος ήταν το κράτος? Μήπως ο λαός? Και αν ναι, ερωτήθηκε ποτέ? Υπήρξε ελευθερία έκφρασης?
  Το κράτος ήταν το κόμμα! Σε αυτό έμπαιναν αποκλειστικά οι διδακτοί της Comsomol.

  Όπως λοιπόν βλέπεις αγαπητή μου Κυρία, κάτι ξέρει και ο «ηλίθιος».
  Αυτός λοιπόν ο «ηλίθιος» ταξίδεψε στα νεανικά του χρόνια, ως ιδεαλιστής, στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία και, Ανατολική Γερμανία!
  Και στις τρεις αυτές χώρες κινδύνεψε να μπει φυλακή όχι λόγω κριτικής αλλά λόγω έκφρασης ερωτημάτων! Αργότερα είχε την ευκαιρία να συζητάει με τους οικείους του που επέστρεψαν από την Τασκένδη!
  Επισκέφτηκε την Bernauerstrasse! Διάβασε τα πρακτικά των δικών της Μόσχας και πολλά άλλα τα οποία δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια σελίδα.
  Τι και αν έτυχε να διαβάσεις αγαπητή μου Κυρία ένα βιβλίο? Ο «ηλίθιος», για να έχει άμεση επαφή με το πρωτότυπο, φοιτητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αγόρασε με το υστέρημα του (στο Ανατολικό Βερολίνο), και μελέτησε το τρίτομο έργο του Κεφαλαίου στα Γερμανικά! Και αυτό, γιατί οι υποσημειώσεις του, ως γνωστόν έχουν μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το κείμενο! Αυτό που δεν μπόρεσε να βρει, όσο και αν έψαξε ήταν το Κομμουνιστικά Μανιφέστο.
  Αργότερα έμαθε πως η κυκλοφορία του είχε απαγορευτεί!

  Γι’ αυτό, αγαπητή μου Κυρία, πες μου αληθινά!
  Αν ζούσες εκεί, θα μπορούσες να διαβάσεις όποιο βιβλίο ήθελες?
  Και δεν εννοώ το «Mein Kampf»! Ας πούμε την «Αγία Γραφή».

  Υ.Γ.
  Το τίτλος του βιβλίου που παραθετετε, αποτελεί παράφραση της γνωστής ρήσης «It is economy stupid».
  Ο υποφαινόμενος δεν είναι υποστηρικτής της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς, αγορών με «αέρα». Καλά να παθαίνουν όλοι αυτοί!
  Αρκετοί ήδη άρχισαν να κλαίνε με την περίπτωση μας!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: