Το 1929 η γενική και σοβαρότατη χειροτέρευση της ζωής του ελληνικού λαού προκάλεσε την απότομη όξυνση της ταξικής πάλης. Στις απεργίες αυτής της χρονιάς υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 100.000 εργάτες. Το ΚΚΕ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων.Η κυβέρνηση Βενιζέλου, για να ανακόψει και να χτυπήσει το ανερχόμενο απεργιακό κίνημα της εργατικής τάξης και γενικά τους αγώνες των εργαζομένων, ψήφισε στις 26 Ιούλη 1929 τον αντικομμουνιστικό νόμο «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος», το γνωστό «ιδιώνυμο».
Μετά την ψήφιση του «ιδιώνυμου» εντάθηκαν οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι εκτοπίσεις, οι ξυλοδαρμοί και οι τραυματισμοί, ακόμα και οι δολοφονίες αγωνιστών.
Η αναγόρευση σε δόγμα της κρατικής πολιτικής ενάντια στον κομμουνισμό ήταν μια πράξη που υπονόμευε και την ίδια την αστική δημοκρατία, άνοιγε το δρόμο στη δικτατορία και το φασισμό και ταυτόχρονα αποτελούσε επίσημη ομολογία για την επιρροή και τη δράση του ΚΚΕ στις λαϊκές μάζες, για το ρόλο του στην πολιτική και κοινωνική ζωή.
Ο νόμος αυτός που χαρακτήριζε την κομμουνιστική δράση και ιδεολογία «ιδιώνυμο αδίκημα» στρεφόταν κατά κύριο λόγο ενάντια στο ΚΚΕ και τη δράση του, αλλά απαγόρευε, επίσης, τη δράση σειράς συνδικαλιστικών οργανώσεων, που καθοδηγούνταν από την αρχή της ταξικής πάλης και είχε γενικότερα στόχο τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.
Ετσι, αν και η αιχμή του «ιδιώνυμου» στρεφόταν κατά του ΚΚΕ, στην πράξη ο αντιδημοκρατικός αυτός νόμος ήταν το μέσο τρομοκράτησης όλου του λαού.Αμέσως μετά την ψήφιση του «ιδιώνυμου» άρχισαν οι μαζικές διώξεις των κομμουνιστών, τέθηκε εκτός νόμου με δικαστική απόφαση η Ενωτική ΓΣΕΕ και η Εργατική Βοήθεια Ελλάδας (ΕΒΕ) και κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων χαρακτηριζόταν από τις αρχές «ιδιώνυμο» αδίκημα και αντιμετωπιζόταν βάναυσα.
Από τον Ιούλη του 1929 μέχρι το Δεκέμβρη του 1932 δολοφονήθηκαν 32 εργάτες, αγρότες και επαγγελματίες, τραυματίστηκαν 1.335 άτομα και συνελήφθησαν περιοδικά 1.200 άτομα.
Με το «ιδιώνυμο» στάλθηκαν στις φυλακές και τις εξορίες εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του συνεπούς συνδικαλιστικού κινήματος. Στο ίδιο διάστημα στάλθηκαν στους «Πειθαρχικούς Ουλαμούς» του Καλπακίου και της Μαρμάρως 150 στρατιώτες και ναύτες, όπου υποβλήθηκαν σε συστηματικά βασανιστήρια. Ορισμένοι απ’ αυτούς πέρασαν από στρατοδικεία και καταδικάστηκαν σε θάνατο, όπως οι Πανούσης και Μαρκοβίτης, άλλοι σε ισόβια δεσμά και μερικοί σε πολύχρονη φυλάκιση.
ειναι ντροπης ελληνες να τουφεκανε ελληνες, το ειπε και ο θανασης βεγγος στο ρολοτου σαν ηθοποιος, το λεω κι’εγω σαν απλος ανθρωπος.
Κάτσε εσύ να σου κάνουν τη ζωή κόλαση επί είκοσι χρόνια, να σε εξευτελίζουν, να σε στέλνουν στην εξορία, να σε βασανίζουν, να εκτελούν τους συντρόφους σου, τους φίλους σου επειδή είναι ομοϊδεάτες σου και επειδή διεκδικούν έναν καλύτερο μέλλον για την εργατική τάξη. Έπιτα πολέμα στο μέτωπο και μετά ζήσε την πείνα και την κατοχή και παρόλα αυτά μην υποκύψεις, αλλά αντρώσου και πάλι, ανέβα στο βουνό και πολέμα τον κατακτητή. Ζήσε επί 3 χρόνια με όλες τις στερήσεις, κινδυνεύοντας με ακόμη χειρότερα βασανιστήρια, μάθε για τους ρουφιάνους που κατέδωσαν τη γυναίκα και τα παιδιά σου τα οποία τώρα είναι στις φυλακές και τα γλεντάει η γκεστάπο. Μετά από όλα αυτά σκέψου πως καταφέρνεις τελικά να απελευθερώσεις την πατρίδα σου και ελπίζεις σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αλλά η αντίπαλη πλευρά σε οδηγεί στην παρανομία και ξεκινά νέα γύρω τρομοκρατίας, συλήψεων βασανηστηρίων. Μετά όμως, όταν κάποιοι από τους «δικούς σου» σου πούνε «δεν πάει άλλο, πρέπει να τους ανατρέψουμε, πρέπει να πάρουμε με τα όπλα την εξουσία, αλλιώς όχι μόνο λαοκρατία δε θα δούμε αλλά θα μας φάνε ζωνντανούς», όταν στο πούνε αυτό, πες τους «όχι παιδιά. Οι εχθροί μας είναι κι αυτοί «Έλληνες», είναι ντροπή να τους τουφεκάμε…»