Ιστορία του φασισμού-εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα – μέρος Δ: Έλληνες εθελοντές στο Ανατολικό Μέτωπο

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Η «ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ»

Ο υποστράτηγος Γεώργιος Μπάκος, που ήταν ο πιο γερμανόφιλος της κυβέρνησης Τσολάκογλου, θεωρούσε σχεδόν σίγουρη τη γερμανική νίκη. Γι’ αυτόν τον λόγο πρότεινε στους αξιωματικούς αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο να δημιουργηθεί μια αντικομμουνιστική λεγεώνα στο πλαίσιο των εθελοντικών λεγεώνων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία θα πολεμούσε στη Ρωσία στο πλευρό των Γερμανών. Ο Μπάκος πίστευε πως αυτό θα ήταν αργότερα ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Ελλάδας, ενώ η μορφή της γερμανικής κατοχής θα γινόταν ηπιότερη. Οι περισσότεροι από τους αξιωματικούς που τον άκουσαν δεν έδωσαν απάντηση.

Ο Μπάκος τότε ζήτησε κατάλογο όλων των αξιωματικών για να τον παραδώσει στο αρμόδιο γερμανικό γραφείο. Κάποιοι έφεδροι αντέδρασαν και ανάμεσα τους ήταν ο παλαιός επιτελάρχης του Μπάκου στο Β’ ΣΣ, συνταγματάρχης Θρασύβουλος Τσακαλώτος.

Ο πρωθυπουργός Τσολάκογλου αγνοούσε τις ενέργειες του υπουργού του και πίστευε, όπως αργότερα κατέθεσε, πως το εγχείρημα αυτό ήταν και «λυπηρόν και όσο και λίαν εγκληματικόν». Όταν όμως πληροφορήθηκε τις προθέσεις του Μπάκου αποφάσισε με τη συνδρομή του αρχηγού της Χωροφυλακής υποστράτηγου Ντάκου να ματαιώσει με οποιοδήποτε τίμημα τη δημιουργία και την αποστολή της ελληνικής λεγεώνας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει ο Τσολάκογλου τουλάχιοτον 2.000 άνδρες είχαν εγγραφεί εθελοντές στη Θεσσαλονίκη για το Ανατολικό Μέτωπο, ενώ στην Αθήνα είχαν ετοιμασθεί 200 αιτήσεις για τη συγκρότηση της λεγεώνας.

Η ιδέα της ελληνικής μεραρχίας ενθουσίασε τους Γερμανούς, οι οποίοι με καταχωρήσεις στον κατοχικό Τύπο άφηναν να εννοηθεί πως η λεγεώνα μετά τη «σίγουρη γερμανική νίκη» θα ήταν ένα σοβαρότατο επιχείρημα υπέρ της Ελλάδας.Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονταν και φιλογερμανικές οργανώσεις της Αθήνας και της συ- μπρωτεύουσας, τα κατοχικά Τρία Έψιλον και η ΕΣΠΟ.

Όπως κατέθεσε στον γράφοντα ένας πράκτορας της Intelligence Service, ο Κώστας A. απόστρατος σήμερα αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής Ομονοίας στην Αθήνα ήταν τότε κατειλημμένα από εθελοντές που περίμεναν να εγγραφούν στους κα ταλόγους της ελληνικής λεγεώνας, ενώ υπήρχε ένα συγκροτημένο σώμα από φοιτητές και νεολαίους της Κρήτης που ανέμενε να αποσταλεί στο Ανατολικό Μέτωπο. Τα γραφεία «εθελοντών ρωσικού Μετώπου» βρίσκονταν στο Σύνταγμα, στην οδό Φιλελλήνων.

Τη λεγεώνα αυτή ο Μπάκος πρότεινε να τη διοικεί ο υπασπιστής του Βουδικλάρης μαζί με έναν άλλον ανώτερο αξιωματικό. Οι γερμανόφιλοι υπουργοί Γκοτζαμάνης και Λογοθετόπουλος καθώς και άλλοι «εξωκυβερνητικοί κύκλοι» υποστήριξαν την πρόταση του συναδέλφου τους, όπως έγραψε ο Τσολάκογλου στα απομνημονεύματά του. Θιασώτες Κυανόλευκης Μεραρχίας ήταν ο συνταγματάρχης Νικ. Κουρκουλάκος μαζί με τον αδελφό του Στέφ. Κουρκουλάκο.

Συνήγορος στην προσπάθεια αυτή ήταν ο ελληνομαθής Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος φον Κλεμ, ο οποίος είχε αγαστή συνεργασία με τον Μπάκο. Ο Τσακαλώτος αργότερα ισχυρίσθηκε ότι ο στρατηγός αρχικά φαινόταν ως υποστηρικτής της ιδέας αποστολής εθελοντών στο ρωσικό μέτωπο επειδή ήθελε να δείξει στον Κλεμ ότι συμφωνούσε μαζί του, ύστερα όμως έπραξε τα πάντα για να την υπονομεύσει.

Ενώ η πληροφορία αυτή είναι ελεγχόμενη από πλευράς ακρίβειας, γεγονός είναι ότι ο άνθρωποι του Τσολάκογλου διοχέτευσαν στους Ιταλούς την» πληροφορία» ότι «οι προθυμοποιούμενοι δια να ενδυθούν και να εξοπλισθούν (σ.σ. της λεγεώνας) προτίθενται να λιποτακτήσουν εις τα βουνά δια να κτυπούν εκείθεν τους Ιταλούς κυρίως και δευτερευόντως τους Γερμανούς» (Απομνημονεύματα Τσολάκογλου, σελ. 235). Ο Ιταλός πρεσβευτής έντρομος έσπευσε να μεταβεί στη γερμανική πρεσβεία για να συζητήσει την αναβολή της αποστολής. Στις 12 Αυ¬γούστου 1941 ο Αλτενμπουργκ τηλεγράφησε στο Βερολίνο για να πάρει τις τελικές οδηγίες σχετικά με τη συγκρότηση της Ελληνικής Λεγεώνας. Ανέφερε στους προϊσταμένους του στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι «η Ελληνική Κυβέρνησις είχε προχωρήσει στις προετοιμασίες της τόσο, που μένει πλέον να κάνει την πρέπουσα διαφήμισιν μέσω του Τύπου για την δημιουργίαν της Λεγεώνας».

Την ίδια ημέρα που το τηλεγράφημα έφθανε στη γερμανική πρωτεύουσα ο εκεί Ιταλός επιτετραμμένος Κοσμέλι επέδιδε διάβημα εκ μέρους της Ρώμης στον Ρίμπεντροπ ζητώντας να μην επιτραπεί η αποστολή Ελλήνων εθελοντών στο Ανατολικό Μέτωπο, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ο Ρίμπεντροπ θέλοντας να ικανοποιήσει την ιταλική πλευρά ενημέρωσε τον Αλτενμπουργκ στην Αθήνα ότι η οριστική απόφαση του Βερολίνου στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι να μην επιτραπεί η συγκρότηση της Ελληνικής Λεγεώνας.

Δυο μέρες αργότερα ο πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα, κόμης Αλτενμπουργκ, απάντησε στον στρατηγό Τσολάκογλου πως «επειδή συγκεντρώθη-καν πολλές λεγεώνες στη Ρωσία, δημιουργήθηκε θέμα ανεφοδιασμού και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα». Η επίσημη ανακοίνωση των Αρχών Κατοχής έλεγε πως για «λόγους τεχνικούς δεν είναι δυνατόν να σταλεί η Λεγεών εις την Ρωσίαν».

Ορισμένοι ιστορικοί αναφέρουν πως η αναβολή της συγκρότησης της «Κυανόλευκης Μεραρχίας» οφειλόταν στις λανθασμένες «πληροφορίες» κάποιων αντιστασιακών οργανώσεων που πολύ έξυπνα διοχέτευσαν στην ιταλική πρεσβεία. Η υιοθέτηση αυτής της εκδοχής είναι μάλλον ατόπημα παρά πραγματικότητα, αφού την εποχή εκείνη δεν γινόταν καν λόγος για αντίσταση ή αντιστασιακές οργα-νώσεις, ενώ οι μόνες εμφανιζόμενες και άξιες λόγου ομάδες ήταν οι γερμανόφιλες.

Η πιθανότερη εκδοχή λοιπόν φαίνεται να είναι η θέση του Τσολάκογλου, όπως αυτή αναφέρεται στα Απομνημονεύματα και στην κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων αμέσως μετά τον πόλεμο: ότι δικοί του άνθρωποι διεμήνυσαν στους Ιταλούς ότι οι εθελοντές της λεγεώνας θα λιποτακτούσαν και θα έβγαιναν στα βουνά για να πολεμήσουν αρ¬γότερα τους Ιταλούς. Ένας μάρτυρας στη δίκη, ο Ορ. Παπαναγιώτου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών, κατέθεσε πως ο Τσολάκογλου κατά τη διάρκεια μιας περιοδεί¬ας του στη Θεσσαλία μίλησε στη Λάρισα για την αποστολή της «Κυανόλευκης» μεραρχίας. Προφανώς όμως το έπραξε για να κολακεύσει τους Ιταλούς ή γιατί ήταν αναγκασμένος να το κάνει. Άλλωστε η άρνησή του -παρά τις πιέσεις των γερμανόφιλων κύκλων να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Σοβιετι¬κής Ένωσης του δίνει το δικαίωμα να υποστηρίζει την άποψή του.Οργανωμένη ελληνική λεγεώνα, όπως εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά.) δεν υπήρξε ποτέ. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έδειξε παγερή αδιαφορία και απροθυμία να καταταγεί.

Υπήρξαν όμως αρκετοί μεμονωμένοι Έλληνες που πρόλαβαν και κατατάχθηκαν αρχικά στις μεραρχίες οι οποίες σχηματίσθηκαν από εθελοντές των λαών του Καυκάσου και κυρίως σε μονάδες των Ελλήνων του Πόντου με αρχηγό τον συνταγματάρχη Σονίν Κρομιάδη.

Ένας μάλιστα εθελοντής, ο Θωμάς Μπουρτζάλας, πρώην χωροφύλακας και σωματοφύλακας του υπουργού του Λαϊκού Κόμματος Στρατού, έλαβε μέρος στη μάχη του Στάλινγκραντ (Οκτώβριος 1942 -Φεβρουάριος 1943), αλλά κατόρθωσε να σωθεί από την εξόντωση της 6ης Στρατιάς και να αποφύγει την αιχμαλωσία. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε νέα καθήκο¬ντα με τον βαθμό του ανθυπομοιράρχου στη γερμανική αστυνομία (GFΡ). Η υπηρεσία της GFP στεγαζόταν στο Μέγαρο Λινάρδου επί της οδού Πατησίων και αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για πολλούς Έλληνες αντιστασιακούς. Το όνομα του Θ. Μπουρτζάλα, που καταγόταν από το Αγρίνιο, αναφέρεται και στο βιβλίο του Νικ. Αντωνακέα «Φως εις το σκότος της Κατοχής» με τον χαρακτηρισμό του «Προδότη».

Ο Μπουρτζάλας μεταπολεμικά δικάσθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο και παρέμεινε στις φυλακές επί δέκα περίπου χρόνια (1945-1955). Αρκετά χρόνια αργότερα, στις 22 Απριλίου 1967, μία μόλις ημέρα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ανέφερε σε μια τυχαία συνάντηση στον παλαιό συγκροτούμενο του Κ. Γεώργιο πως «…το πραξικόπημα δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά δάκτυλος της CIA και των ΗΠΑ για να ελέγξουν τη χώρα που όδευε προς τον Κομμουνισμό».

Για τον Μπουρτζάλα και τους ομοίους του η τελευταία ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη να ξεφύγουν από «τον επικίνδυνο στραγγαλισμό του Μπολσεβικισμού και της διεφθαρμένης πλουτοκρατίας του Καπιταλισμού» θάφτηκε στα ερείπια του Βερολίνου τον Μάιο του 1945. Ο γράφων είχε την τύχη να συναντήσει και να καταγράψει μια μοναδική μαρτυρία ενός Ελληνοπόντιου δεκανέα της Εθνικιστικής Στρατιάς του Ρώσου στρατηγού Αντρέι Βλασώφ. Ο Γ. Χρήστος, που ζει σήμερα σε μεγάλη ηλικία στην Καλλιθέα, ανέφερε πως κατά τους πρώτους μήνες του 1942 σχηματίσθηκαν στα γερμανικά μετόπισθεν με την προτροπή του Χίμμλερ οι πρώτες ρωσικές αντικομμουνιστικές μονάδες από λιποτάκτες του Σοβιετικού Στρατού.

Πολύ γρήγορα στον RNNA και αργότερα ΡΟΑ (Ρωσικό Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό) κατατάχτηκαν και άνδρες άλλων εθνικοτήτων που αναζητούσαν την εθνική τους ταυτότητα και ανεξαρτησία. Διοικητής του πρώτου συγκροτημένου σώματος του ΡΟΑ, που αποτελείτο από 6 τάγματα πεζικού και 1 μηχανικού με μια μονάδα πυροβολικού (δύναμης 10.000 ανδρών), ήταν ο Ελληνοπόντιος συνταγματάρχης Σ. Κρομιάδης. Ο Κρομιάδης, που είχε προσωπική φιλία με τον Βλασώφ, έπεισε τον Ρώσο στρατηγό να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό τη στρατολόγηση εθελοντών από τους λαούς του Καυκάσου. Περισσότεροι από 20.000 Ελληνοπόντιοι κατατάχθηκαν στον ΡΟΑ. Το 7ο Σύνταγμα, στο οποίο υπηρετούσε ο Γ. Χρήστος, ήταν αμιγώς ελληνικό και παρέτασσε 1.500 πλήρως εξοπλισμένους άνδρες.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν υποστεί την άγρια σταλινική τρομοκρατία και τις διώξεις του 1935-1940. Ο Γ. Χρήστος είχε χάσει τον πατέρα του σε κάποιο στρατόπεδο – γκούλαγκ στη Σιβηρία, όπως και πολλοί άλλοι. Με τους εθνικιστές του ΡΟΑ θεωρούσε πως μπορούσε να εκδικηθεί τους κομμουνιστές και να αποδοθεί ένα είδος αυτονομίας στον Πόντο σύμφωνα με τις υποσχέσεις των Γερμανών και του Βλασώφ. Οι Ελληνοπόντιοι του ΡΟΑ έφεραν στην αριστερή επωμίδα τα ελληνικά χρώματα (μπλε και λευκό) και δεξιά το έμβλημα με τα γράμματα ΡΟΑ.

Παρόλη τη φυλετική βάση της φιλοσοφίας του Εθνικοσοσιαλισμού, ο γερμανικός φυλετισμός δεν υπήρξε απαραίτητα και αντίθετος προς τις άλλες φυλές. Σκοπός του ήταν «να καταστήσει τον γερμανικό λαό ισχυρό και υγιή σε όλους τους τομείς». Κάτι ανάλογο πίστευαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εθνικοσοσιαλιστές και επιδίωξαν την καλυτέρευση και την επαναφορά των δικών τους αξιών πάνω στους λαούς τους.

Όλα αυτά αποδείχθηκαν όταν τα Waffen SS άνοιξαν τις τάξεις τους για να συμπεριλάβουν 20.000 Γάλλους εθελοντές, 60.000 μουσουλμάνους διαφόρων εθνικοτήτων, 40.000 Ολλανδούς, 8.000 Νορβηγούς, 6.000 Δανούς, 15.000 Εσθονούς, 1.000 Έλληνες κ.ά. Στα αρχεία της Wehrmacht αναφέρονται και κάποια ονόματα Κυπρίων εθελοντών, που οι περισσότεροι χάθηκαν στις αιματηρές μάχες του ανατολικού μετώπου.

Βλέπε επίσης:

Μέρος Α: Εισαγωγή – η πρώτη οργάνωση: “Ένωσις Ελλήνων Φασιστών” (1922)

Μέρος Β: η “Εθνική Ένωσις Ελλάς” (1927), τα εβραϊκά πογκρόμ & οι συγκρούσεις με το ΚΚΕ

Μέρος Γ: Έλληνες πολιτικοί με φιλο-φασιστικές θέσεις (Πλαστήρας, Πάγκαλος, Βενιζέλος, κ.α.)

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/07/12/ellada-fasismos-4/trackback/

RSS feed for comments on this post.

55 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Στο κείμενο (του Γκίκα φαίνεται να είναι) αναγράφονται τα εξής:

  «….στις μεραρχίες οι οποίες σχηματίσθηκαν από εθελοντές των λαών του Καυκάσου και κυρίως σε μονάδες των Ελλήνων του Πόντου με αρχηγό τον συνταγματάρχη Σονίν Κρομιάδη.

  ….Διοικητής του πρώτου συγκροτημένου σώματος του ΡΟΑ, που αποτελείτο από 6 τάγματα πεζικού και 1 μηχανικού με μια μονάδα πυροβολικού (δύναμης 10.000 ανδρών), ήταν ο Ελληνοπόντιος συνταγματάρχης Σ. Κρομιάδης. Ο Κρομιάδης, που είχε προσωπική φιλία με τον Βλασώφ, έπεισε τον Ρώσο στρατηγό να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό τη στρατολόγηση εθελοντών από τους λαούς του Καυκάσου. Περισσότεροι από 20.000 Ελληνοπόντιοι κατατάχθηκαν στον ΡΟΑ. »

  Μπορείς να τα τεκμηριώσεις ; Αφού αναφέρεσαι στα αρχεία της Wehrmacht, σίγουρα μπορείς να μας δώσεις κάποια πηγή. ΄

  Εκτός και αν είναι αποκυήματα της φαντασίας.

  • Βασικά το παρόν κείμενο δεν είναι του Γκίκα. Είναι από βιβλίο του Ι. Χονδροματίδη (διπλωματούχου στρατιωτικής ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Άαχεν) με τίτλο «Εθνικοσοσιαλιστικές και φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής», το οποίο και δημοσιεύουμε σε τμήματα γιατί είναι πολύ μεγάλο.
   Κατά τα άλλα, κοίταξε να δεις. Γενικά το βιβλίο του Χονδροματίδη είναι αρκετά ψαγμένο και καλά τεκμηριωμένο. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο είναι η αλήθεια πως δεν δίνει και πολλές πηγές για το από που πήρε τα στοιχεία (καλύτερα να δεις το ίδιο το βιβλίο, όπου παραπέμπει σε γερμανικά αρχεία των Ναζί, τα οποία όμως δεν είμαι σε θέση ούτε να βρω ούτε να διαβάσω μιας και δεν ξέρω γερμανικά). Ο Γκίκας αν θυμάμαι καλά λέει πως δεν υπάρχουν στοιχεια που να στοιχειοθετούν κάποια μαζική συνεργασία με τους ναζί (πέραν της οικονομικής συνεργασίας που την παραδέχονται λίγο-πολύ όλοι), το αντίθετο μάλιστα. Και εγώ επίσης δεν είμαι πεισμένος πως πό ντιοι της ΕΣΣΔ κατατάχθηκαν μαζικά σε φιλοναζιστικά στρατεύματα. Είμαι της άποψης ότι μάλλον δεν συνέβη κάτι τέτοιο (μιλώντας πάντοτε με αυτά που είμαι σε θέση να γνωρίζω -τα λίγα είναι η αλήθεια- για το θέμα)…αυτά

   • Γράφεις: «καλύτερα να δεις το ίδιο το βιβλίο, όπου παραπέμπει σε γερμανικά αρχεία των Ναζί, τα οποία όμως δεν είμαι σε θέση ούτε να βρω ούτε να διαβάσω μιας και δεν ξέρω γερμανικά»

    Ξέρω ότι ο Αγτζίδης έψαξε τις πηγές αυτές και δεν βρήκε στα βιβλία αυτά που περιέχουν όλους τους φιλοναζί εθελοντές, ούτε ένα όνομα Ποντίου από την ΕΣΣΔ. Το συγκεκριμένο θέμα το δημοσίευσε και σε άρθρο και σε βιβλίο και το αναδημοσιεύσαμε. Όπου αναφέρει επίσης ότι το μόνο στοιχείο που βρέθηκε για τον Κρωμιάδη είναι ότι γεννήθηκε στην Κέρκυρα.

    Και να υπήρχαν τέτοιοι εθελοντές (το να μην υπήρχε ούτε ένας θα ήταν αφύσικο γεγονός), θα ήταν ελάχιστοι και πάντως δεν έχουν εντοπιστεί στα αρχεία που χρησιμοποιεί ο Χονδροματίδης.

    ———–

    Κατά συνέπεια ο Χονδροματίδης αυθαιρετεί και όσοι το γνωρίζουν, πρέπει να το τονίζουν.

   • Μήπως μπορείς να μας δώσεις την πηγή του κειμένου;

    Για να κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή, σημαίνει ότι ο ίδιος ο Χονδροματίδης το έχει ανεβάσει κάπου ώστε να διαδίδεται ελεύθερα.

    Ομέρ

 2. «πέραν της οικονομικής συνεργασίας» εννοείς ότι στην Κριμαία κάποιοι έμποροι εμπορεύονταν με τους κατακτητές, την ίδια ώρα που μεγάλο μέρος των παρτιζάνων ήταν Έλληνες.

  Στον Καύκασο δεν έφτασαν ποτέ οι ναζί και είναι γνωστό ότι εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας ενάντια στο φασισμό μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού ή ως αιχμάλωτοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

  Αυτά φαντάζομαι ότι είναι γνωστά και τα επιβεβαιώνεις και εσύ με τον τρόπο σου στο τέλος.

  Οπότε πως επιτρέπουμε να διδίδονται τέτοιες αντιλαϊκές, ρατσιστικές συκοφαντίες από τον οιοδήποτε Χονδροματίδη;

  Είναι εποχές να δημιουργούνται τζάμπα αντιθέσεις;

  Δεν θα έπρεπε και εσείς από την πλευρά σας να δώσετε αγώνα για την ιστορική αλήθεια και να πάψει η άθλια συκοφάντιση του ποντιακού λαού; Πολλοί που σας εκτιμούν, το παραπάνω ανυπόγραφο κείμενο με τις ατεκμηρίωτες θέσεις, θα το θεωρήσουν ως θέσφατο. Είναι σωστό αυτό;

  • Δεν υιοθετώ τα πάντα που μπαίνουν στο ιστιολόγιο. Είναι ένα ρίσκο πάντοτε όταν δημοσιεύεις έργα τρίτων…άλλωστε όλα θέτονται στη κρίση του αναγνώστη.
   Και δεν πιστεύω ότι θέμα ρατσισμού όταν κάποιος ισχυρίζεται πως πόντιοι πολέμησαν με τους ναζί. Σίγουρα υπήρχαν και πόντιοι που υπήρξαν δωσίλογοι, δεν είναι θέμα εθνικότητας. Από όλα τα έθνη υπήρξαν. Τώρα ως προς το εύρος της συνεργασίας σίγουρα έχω τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μου, δίχως όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως έχω και δίκιο. Αυτός ο τύπος έψαξε γερμανικά αρχεία. Πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι είναι λάθος. Απλά λέω πως το αντιμετωπίζω με επιφύλαξη γιατί δεν το έχω βρει πουθενά αλλού και για μένα με μια πηγή τίποτε δεν επιβεβαιώνεται. Και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός.

   Οι επιφυλάξεις μου λοιπόν και οι αντιρρήσεις μου καταγράφηκαν και επίσημα:-) έτσι ώστε να μην υπάξει καμιά παρεξήγηση. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε λογοκρισία σε οτιδήποτε διαφωνούμε. Και το έργο του συγκεκριμένου συγγραφέα είναι -κατά τα άλλα τουλάχιστον εξαιρετικό- κατά τη γνώμη μου και αξίζει να διαβαστεί γιατί ρίχνει φως σε μια άγνωστη πλευρά της ελληνικής ιστορίας, αυτή του ελληνικού φασισμού

   • Γράφεις:

    «Αυτός ο τύπος έψαξε γερμανικά αρχεία. Πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι είναι λάθος. »

    Συγνώμη που συνεχίζω, αλλά καταλαβαίνεις ότι το θέμα αυτό έχει τεράστια ιδεολογική και πολιτική σημασία. Οι 20.000 αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

    Και αν περιοριστούμε στις περιοχές που κατέλαβαν οι Ναζί το ποσοστό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

    Εάν είχε ψάξει τα γερμανικά αρχεία θα είχε την ακριβή πηγή.

    Νομίζω ότι εσείς οι ιστορικοί γνωρίζεται τις μεθόδους τεκμηρίωσης καλύτερα απ’ τον καθένα.

    Ο Χονδροματίδης φαίνεται ότι τις έχει παραβιάσει πλήρως και ολοκληρωτικά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Φυσικά εμείς ως μπλογκ θα δημοσιοποιήσουμε το θέμα και θα απαιτήσουμε εξηγήσεις.

    Αλλά νομίζω ότι σε θέματα τέτοια, δωσιλογισμού και αντίστασης όσοι θεωρούμε ότι ανήκουμε στην Αριστερά, πρέπει να είμαστε ακριβείς και να προστατεύουμε το λαό από τους συκοφάντες.

    ——————————–

    Επίσης, γράφεις: «Είναι ένα ρίσκο πάντοτε όταν δημοσιεύεις έργα τρίτων…άλλωστε όλα θέτονται στη κρίση του αναγνώστη.»

    Δεν είναι έτσι. Ο αναγνώστης δεν μπορεί να κρίνει τα στοιχεία που δίνει κάποιος κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο: διπλωματούχος στρατιωτικής ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Άαχεν. Ούτε μπορεί να θέσει υπό κρίση τις πηγές του, πόσο μάλλον που σε μια τέτοια ανάρτηση δεν εμφανίζονται.

    Γι αυτό, ο ρόλος του φιλοξενούντος είναι βασικός και όχι δευτερεύων…

 3. Προς πόντο και αριστερά:

  Και το ότι «μεγάλο μέρος των παρτιζάνων ήταν Έλληνες» με τους κόκκινους από που προκύπτει δηλαδή; Γιατί μια μας λέτε ότι οι πόντιοι υπέφεραν τα πάνδεινα από τους σοβιετικούς και από την άλλη ότι όχι μόνο δεν τάχθηκαν με τους Γερμανούς (που θα ήταν ότι πιο φυσικό σε αυτή την περίπτωση) αλλά και ότι έγιναν και κόκκινοι αντάρτες μαζικά! Για να υπερασπίσουν τι; την εξουσία, την χώρα που δήθεν τους έσφαζε; Λίγο παράκρουση μου φαίνεται αυτό!

  • Είναι αλήθεια ότι έχουμε ένα πρόβλημα ως μιλέτ(ι)!!!!!

   Πάντως για τη συμμετοχή των Ελλήνων της Κριμαίας στα παρτιζανικά σώματα έχουν δημοσιευτεί πράγματα και νομίζω ότι ο τ’εσέτερον ο Γκίκας μπορεί να τα επιβεβαιώσει…

   Φυσικά δεν μιλάω για τους Έλληνες του Κόκκινου Στρατού, που έπεσαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα μνημεία πεσόντων στα ελληνικά χωριά του Καυκάσου αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες….

   • Δεν είναι τεμέτερος ο Γκίκας, και άλλωστε εγώ ρώτησα εσένα από που προκύπτει η μαζική παρτιζάνικη δράση των ποντίων. Περιμένω λοιπόν νούμερα και πηγές…

   • Εάν δεν είναι «τ’εσέτερον» ο Γκίκας σε τούτο δω το μπλογκ, μάλλον κάπου έχασες το δρόμο! Ολοκληρο βιβλίο έγραψε ο άνθρωπος για τη συμμετοχή των Ποντίων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

    Να τι γράφει: «Σημαντική ήταν η συμβολή των Ελλήνων κομμουνιστών –ιδιαίτερα των Ελλήνων νέων κομσομόλων- που πολέμησαν με απαράμιλλο ενθουσιασμό και θάρρος στα διάφορα πεδία των μαχών. Επίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που το 1945 μπήκαν με τα τμήματα του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο γράφοντας μαζί με τα εκατομμύρια των συντρόφων τους τις τελευταίες σελίδες της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.[i]

    Άγαλμα για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (Αρχείο Ελληνισμού Μαύρης Θάλασσας)
    Ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για 13.000 Έλληνες που πολέμησαν στα μέτωπα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου μόνο από την Γεωργία. Ένας εξ αυτών, ο Λάζαρος Μέλικοφ (από την Τσάλκα της Γεωργίας), στις παραμονές του σοβιετοφιλανδικού πολέμου το 1939 έγραψε από το μέτωπο μια επιστολή στον φίλο του Χαράλαμπο Καρίμποφ, η οποία και έκλεινε ως εξής: «Εγώ υπερασπίζω τα σύνορα από τους φασίστες εχθρούς. Για τα σοβιετικά σύνορα δίνω και την ζωή μου.» Ήταν μέλος της Κοσμομόλ της διμοιρίας και όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλα μέλη της νεολαίας και του Κόμματος ρίχτηκε με αυτοθυσία στην πρώτη γραμμή κατά του φασισμού. Έπεσε μαχόμενος κατά την απελευθέρωση της Λευκορωσίας. Για τον ηρωισμό του τιμήθηκε με το μετάλλιο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου 1ης κατηγορίας.[ii]

    Ανάμεσα στους Έλληνες της ΕΣΣΔ που διέπρεψαν στα πεδία των μαχών υπήρξαν και εννέα, στους οποίους απενεμήθη η ανώτατη τιμή του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης». Πρόκειται για τους Σπυρίδωνα Γεγκόροφ, Θεοφύλακτο Ζουμπάλοφ, Θεόδωρο Κοτάνοφ, Ηλία Μουρζά, Γρηγόριο Μπαχτσιβαντζή, Κωνσταντίνο Ταλάχ, Ηλία Ταχτάροφ, Γεώργιο Τσέλιο και Κωνσταντίνο Χάτζεφ…»

 4. Γιατί δεν ρωτάτε, μιας και σας ενδιαφέρει τόσο, τον ίδιο τον συγγραφέα; Από εκείνον ζητήστε εξηγήσεις.

  Όσο για μένα, κρίνοντας από εκείνα τα σημεία του έργου του Χονδροματίδη που μπορώ να αξιολογήσω (δηλαδή για το πολιτικό σύστημα της μεσοπολεμικής Ελλάδας) θεωρώ ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στοιχειοθετημένη. Να είναι αυτό το συγκεκριμένο κεφάλαιο παντελώς προπαγάνδα; Δεν το αποκλείω, αλλά δεν καταλαβαίνω και τους λόγους για τους οποίους θα το έκανε. Το βιβλίο του «Μαύρη σκιά πάνω από την Ελλάδα» είναι ένα πολύ καλό βιβλίο για την ιστορία του φασισμού-εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Αν θεωρείτε ότι οι πηγές του είναι σκάρτες, βάλτε άλλες πηγές. Παραθέστε τις και εδώ, δεν έχω πρόβλημα. Και βάλτε και αυτό που λέτε για τον Αγτζίδη που βρήκε τις πηγές του Χονδροματίδη και τις κατέρριψε…

  Και ναι, δεν μπορώ να ελέγχω τα πάντα από άποψη πηγών, είναι δεν είναι σωστα, κλπ πριν το δημοσιεύσω. Δεν θα έπρεπε να κάνω τίποτε άλλο. Το μπλογκ είναι ανοιχτό. Αν κάποιος διαφωνεί το λέει ελεύθερα. Για τα στοιχεία του Χονδροματίδη, σου είπα: δεν τα αποδέχομαι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κατ’ ανάγκην λάθος. Απλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όντως είναι λάθος ή όχι. Είμαι ανοιχτός σε κάθε εκδοχή, αν και σαφώς κλείνω στο ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός που παραθέτει. Έως και εξωφρενικά υπερβολικός. Αν εσείς έχετε άλλες πηγές για τη μη-συμμετοχή των ποντίων σε τέτοιες οργανώσεις, βάλτε τις…

  • Πώς λέμε τον «αγνωστικισμό» στη μαρξιστικολενινιστική μας αργκό;

  • Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά ο Χοντροματίδης ειναι ΛΑΘΟΣ α)το «επισήμο δυναμικό της ROA ΄ήταν 20.000 ανδρές σε 2 μεραρχίες αν τα στοιχεία του χοντροματιδή ισχύαν τότε οι μίσοι στρατιώτες θα ήταν Πόντιοι και σε τέτοια περιπτώση η παρούσια τους θα ήταν οράτη στους συναδελφους δεδομένου μάλιστα ότι ολοι στραιτώτες της 1η μεραρχιάς της ROA εκπαιδευτήκαν στο ίδιο μέρος (στρατοπέδο Ντέμπικα, Πολώνια) .Αντθετα ομώς ο Sigismud Diczal στην αυτοβιογραφία :»The Russian Patriot»Spellmount 2008 δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για παρούσια πόντιων η γενικά μη Ρώσων στην εν λόγω μεραρχία στην οποιά ανήκε και ο ίδιος

 5. Να συμπληρώσω τέλος, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει αναδημοσιευτεί και σε πληθώρα άλλων ιστότοπων που θεωρούνται ότι κινούνται στον αριστερό ή αναρχικό χώρο, όπως το Πολιτικό Καφενείο και το Ιντυμέντια. Δεν αποτελεί επομένως «αποκλειστικότητα» αυτού του μπλογκ και δεν έχει να κάνει με το αν είναι κανείς «αριστερός» ή όχι…

 6. Δεν καταλαβαίνω πως σκεύτονται ορισμένοι…δηλαδή πόντιοι δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες, ακροδεξιοί, φασίστες στην Ελλάδα δεν υπήρχαν; γιατί να μην υπήρχαν και στην ΕΣΣΔ; δεδομένου μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος τους ήταν πλούσιοι πριν την Επανάσταση του 1917, δεν θα μου φαινόταν και πολύ παράξενο!

  • Φυσικά και υπήρχαν. Αυτό όμως που κάνει ο Χονδροματίδης και αναπαράγεται ασυστόλως, είναι ότι δίνει και νούμερα και ονόματα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχει πηγές. Πιθανόν να τα άκουσε από κουτσομπολιά και να τα χρησιμοποίησε με για να εντυπωσιάσει με τις γνώσεις του.

   Το ζήτημα είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΗΓΕΣ. Γι αυτό το θέμα συζητάμε εδώ!

   Και όσον αφορά το άλλο που λες για το πολιτικό και ταξικό στοιχείο, μην ξεχνάς για ποιά εποχή μιλάμε. Την εποχή αυτή δεν υπήρχε ίχνος αστικό, δεξιό, μενσεβικικόι, αναρχικόί ή τροτσκιστικό ρουθούνι.

   Στην ηγεσία των Ελλήνων της ΕΣΣΔ βρίσκονταν (μέχρι το 1937) φανατικοί σταλινικοί κομμουνιστές.

   • θες να μου πεις ότι όλοι αυτοί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που είχαν προνόμια στην τσαρική ρωσία (πολιτικά, οικονομικά, εξουσία παντός είδους) απλά αποδέκτηκαν όμορφα και ήρεμα το 1917-1921 τον σοσιαλισμό και δεν σαμπόταραν για χρόνια τη σοβιετική εξουσία; ή πως δεν περίμεναν μια ευκαιρία τύπου Γερμανίας να απαλαγούν από τους μπολσεβίκους και να αποκαταστήσουν τα προνόμιά τους; Και δεν είναι μόνο το 1917. Μη ξεχνάς ότι πολλοί ξαναπλούτισαν με την ΝΕΠ που κράτησε βαθιά μέσα στη δεκαετία του 1920. Υπήρχαν λοιπόν και παραυπήρχαν και εμιγκρέδες σε χώρες της δύσης και μέσα στην ΕΣΣΔ. Η ταξική πάλη στη χώρα των Σοβιέτ δεν τελίωσε με την νίκη της επανάστασης. Μόνο ένας αφελής θα το πίστευε αυτό

  • Η ΝΕΠ τελείωσε το 1928 και οι νέπμαν (αληθινοί ή ψεύτικοι) μαζί με ένα μεγάλο μέρος των μπολσεβίκων (τροτσκιστές, μπουχαρινικοί, ζηνοβιεφικοί, καμενεφικοί) είχαν εξοντωθεί ολοκληρωτικά έως το 1939.

   Οι παλιές πολιτικές ομάδες, αριστερές και δεξιές, είχαν εγκαταλείψει τη σοβιετική επικράτεια απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’20. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τ’έμέτερον μενσεβίκος, ο Γιάννης Πασαλίδης.

   Η ηγεσία των ελληνικών κοινοτήτων ήταν πλέον οι πιστοί κομματικοί Έλληνες (Πόντιοι, Μαριουπολίτες, μέλη του ΚΚΕ που είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ).

   Το πολιτικό τοπίο του 1935 δεν είχε καμιά σχέση με το 1928 και πολύ περισσότερο με το 1921.

 7. Βρε Πόντιε και αριστερέ, σου είπα, δεν ρωτάω τον Γκίκα. Διάβασα και από το μπλογκ σου, τον βρίζετε πατόκορφα και μετά μου τον δίνεις ως πηγή;;;
  Άσε τον Γκίκα. Εσένα ρωτάω. Εσύ που μιλάς για πηγές και λες για τους παρτιζάνους πόντιους στην ΕΣΣΔ. Ωαρία, πόσοι λοιπόν και από ποια πηγή.

  Περιμένω ακόμα και απάντηση δεν πήρα

  • «Σύντροφε», τη μέθοδο: πήγαινε στη γωνία για να δεις αν έρχομαι πως τη λέμε μαρξιστικολενινιστικώς;

   —-

   Με τον Γκίκα διαφωνούμε στις ερμηνείες του για τις σταλινικές διώξεις. Δεν κάνουμε όμως το λάθος να πετάξουμε μαζί με το βρώμικο νερό και το παιδί!

   ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου του είναι πολύ χρήσιμο.

   Περίμενα ότι οι επισκέπτες αυτού του μπλογκ θα εκτιμούσαν πρωρτίστως το έργο του Γκίκα και δευτερευόντως τις προσπάθειές μας να αναδείξουμε τα κομμάτια εκείνα του έργου του, που θεωρούμε θετικά, να προβάλουμε όσες απ’ τις ερμηνείες του θεωρούμε σωστές ερμηνείες και να βασιστούμε στα όσα κομίζει και τα θεωρούμε σημαντικά…

   • Σύμφωνοι, αλλά όπως και να χει, ο φίλος έχει ένα δίκιο. Σου ζήτησε κάποιες πηγές. Και αφού εσύ έχεις ασχοληθεί με το ζήτημα θα ήταν χρήσιμο να τις παρέθετες…

 8. ενδιαφερουσα κουβεντα .. Παρατηρω παντως οτι το Υφος του Π &α ειναι σαφώς πιο »μαζεμένο » απο αυτο που επεδειξε οταν μπηκε στον αντιστοιχο συνδεσμο στο Δικο μου Μπλογκ .. Φαινεται οτι μαζί μου εχει περισσοτερο θαρρος
  ..
  Επιπλεον καιρος να μαθω κι εγώ ποιος ειναι αυτος ο.. Γκικας γιατι μεχουν πρηξει .. Ο Γκικας και ο Γκικας ..
  ασε πουεδώ απο τι ειδα η αναρτηση δεν αφορά στον ..Γκικα ..

  • χεχεχε…εμμονές είναι αυτές!
   Ναι και γω παρατήρησα την διαφορά στο «ύφος». Νόμιζα πως κάτι άλλαξε, αλλά μετά είδα το μπλογκ σου καθώς και το ίδιο το Π & Α και κατάλαβα ότι το σαβουάρ βιβρ αφορούσε μόνο το Erodotos…δεν πειράζει, είναι μια αρχή:p αν πρόκειται για μια ορισμένη κίνηση καλής θέλησης, καλοδεχούμενη
   Να σου προτείνω το «Ρήξη και Ενσωμάτωση» του Γκίκα:
   https://erodotos.wordpress.com/2010/09/12/riksi-enswmatwsi/
   Είναι μια καλή αρχή!

   • Ηρώ-δοτε θα μπορούσαμε να είμαστε και φίλοι!!!!

    Σίγουρα σε κάποιες φάσεις βρισκόμαστε την ίδια πλευρά των κοινωνικών αγώνων και τελευταία μας έχει επηρεάσει η άποψη περί ενιαίας κοινωνικής και πολιτικής συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς μπρος στην καπιταλιστική λαίλαπα που άρχισε να σαρώνει τον τόπο μας.

    Εξάλλου, μην ξεχνάς, ότι η αντιπαλότητα προήλθε από τη δική σου στάση αιτιολόγησης και εγκωμιασμού ακόμα των σταλινικών διώξεων. Ακριβώς αυτή η κατεύθυνση οδήγησε και τον Γκίκα να υπονομεύσει εκείνα τα κομμάτια του βιβλίου του που έπρεπε να παίξουν τον συγκεκριμένο πολιτικό ρόλο.

    Τέσπα, θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα για όλους μας, εάν η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ δεν αποφάσιζε να πάρει πάνω της πρωτοφανείς αμαρτίες του παρελθόντος για τις οποίες δεν έιχε καμιά ευθύνη το Κόμμα και να «ξεχάσει» ακόμα και τα εκατοντάδες μέλη του που έχασαν τη ζωή τους στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης δίχως κανένα λόγο κι αφορμή («Τα καλύτερα παιδιά του Κόμματος» που έγραψε και ο Ζαχαριάδης).

 9. Πιστεύω ότι αυτά που γράφεις (μάλλον μεταφέρεις) ανατρέπουν τα στερεότυπα ορισμένων για τις ‘αδικες’ διώξεις των ελλήνων στην ΕΣΣΔ. Στο επόμενο ποστ με τον Φουλιδη γίνεται ακόμη πιο καθαρό ότι οι διώξεις ήταν προληπτικές επιχειρήσεις με στόχο κοινωνικές και εθνικές ομάδες που την κρίσιμη στιγμή δεν θα συστρατεύονταν με τον Κοκκινο Στρατό

  • Για το θέμα των διώξεων διάβασε:
   https://erodotos.wordpress.com/2009/02/16/ellines-essd-6-1930s-diwkseis/
   https://erodotos.wordpress.com/2009/02/16/ellines-essd-8-1949/

   Ή αν μπορείς από το ίδιο το βιβλίο, όπου περιλαμβάνονται όλα τα σχετικά στοιχεία + ανάλυση

  • «.. οι διώξεις ήταν προληπτικές επιχειρήσεις με στόχο κοινωνικές και εθνικές ομάδες»

   Εννοείς μάλλον τις διώξεις του 1937-38. Έχεις δίκιο!

   Η εκκαθάριση του Χαϊτά, του Μπεζενάκου, του Ιορδανίδη, καθώς και των Ποντίων κομμουνιστών έτσι δικαιολογείται.

   Ο Φουλίδης απ’ ότι ξέρω είναι Ελλαδίτης Πόντιος σαν τον Κισά Μπατζάκ. Ο Κρωμιάδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα κ.λπ. κ.λπ.

  • Άναυδε, η λογική όπως την αναπτύσσεις εδώ :

   «..γίνεται ακόμη πιο καθαρό ότι οι διώξεις ήταν προληπτικές επιχειρήσεις με στόχο κοινωνικές και εθνικές ομάδες που την κρίσιμη στιγμή δεν θα συστρατεύονταν με τον Κοκκινο Στρατό»

   ξεπερνά σε κυνικότητα και «πρωτοτυπία» την λογική περί συλλογικής ευθύνης που είχαν οι Ναζί και μετέτρεψαν σε κόλαση την Ελλάδα.

   Η δική σου θέση είναι πολύ πιο «προχωρημένη», εφόσον η μαζική, τυφλή καταστολή προηγείται της πράξης.

   Αντιθέτως, με τη λογική των Ναζί, η μαζική, τυφλή καταστολή έπεται!

 10. Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας από την πλαστογράφηση που επιχείρησε ο Χονδροματίδης στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου του, αναδημοσιεύω ένα κομμάτι από ένα κείμενο του Αγτζίδη, που το ανέβασε στο μπλογκ του ( http://kars1918.wordpress.com/) :

  «…Στο σημείο αυτό παρατηρείται η χρήση ίδιων επιχειρημάτων από νεοναζί και σταλινικούς – ο καθένας για δικούς του λόγους. Οι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές, νεοναζί, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι το κίνημά τους ιστορικά διέθετε κοινωνική βάση αξιοποιούν δύο περιπτώσεις συνεργασίας με τους Ναζί και κατασκευάζουν κυριολεκτικά μια ψεύτικη ιστορία χρησιμοποιώντας τις περιπτώσεις του Σεβαστιανού Φουλίδη και του Κωσταντίνου Κρωμιάδη. Σε μια ελληνική νεοναζιστική σελίδα, αναφέρεται ότι ο Φουλίδης κατοικούσε στην Ελλάδα, όπου και στρατολογήθηκε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ανήκε δηλαδή στην κατηγορία των δωσίλογων της Ελλάδας και όχι των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης. Εντάχθηκε στις γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις (Μεραρχία Bradenbourg). Η νεοναζιστική σελίδα μας ενημερώνει για τη δράση του: «…οι επιτυχίες του Φουλίδη, ιδιαίτερα στον Καύκασο, ξεπέρασαν και την πιο τολμηρή φαντασία, “αφού υπερέβη σε κατορθώματα και τη δράση του θρυλικού Άγγλου πράκτορα Λόρενς της Αραβίας”, όπως έγραψε ο Ζάιτς. Με τα κηρύγματα και την προπαγάνδα του δαιμόνιου Έλληνα εξεγέρθηκαν χιλιάδες Πόντιοι, Γεωργιανοί και Αρμένιοι εναντίον των Σοβιετικών».[2]

  Μόνο που αυτή η φανταστική εξέγερση δε συνέβη ποτέ, ενώ οι Γερμανοί ποτέ δεν έφτασαν στον Καύκασο, μιας και το πολεμικό μέτωπο σταθεροποιήθηκε λίγο έξω απ’ το Νοβοροσίσκ (Νότια Ρωσία). Διάφοροι επίσης νεοναζί αναφέρουν ότι είχαν ενταχθεί 1000 Έλληνες εθελοντές στα Waffen SS, στην ΡΟΑ, στα Ostlegionen Ostrupen (Ανατολικά Στρατεύματα) ή στις Μονάδες Εθελοντών (Freiwilligen). Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε κανένα από τα σοβαρά κείμενα που μελετούν το φαινόμενο του φιλοναζιστικού εθελοντισμού δεν αναφέρονται Έλληνες. Στο ‘Foreign Volunteers of the Wehrmacht 1941-1945′ αναφέρονται αναλυτικά με στοιχεία (ονόματα, αριθμούς μονάδων, εθνολογική σύνθεση, φωτογραφίες) Ρώσοι, Γεωργιανοί, Αζέροι, Τουρκμένιοι, Αρμένιοι, Κοζάκοι του Ντον, Τάταροι του Βόλγα, Καλμίκοι, Ινδοί, Άραβες. Αναφέρονται ακόμα και οι 20 συνολικά Bρετανοί που εντάχθηκαν στο ”Britisches freikorps”.[3] Πουθενά όμως δεν αναφέρονται ονόματα Ελλήνων. Ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο που διαπραγματεύεται το ζήτημα των ξένων εθελοντών στις δυνάμεις του Γ’ Ράιχ, είναι το τετράτομο έργο ‘Foreign Legions of the Third Reich. Σε αυτό υπάρχουν μόνο τέσσερις σελίδες, αφιερωμένες σε προσπάθειες συγκρότησης εθελοντικών φιλοναζιστικών τμημάτων στην Ελλάδα, όπως αυτή της ΕΣΠΟ.[4]

  Τελικά στην ελληνική νεοναζιστική σελίδα που τιτλοφορείται «Φαιοκόκκινο Μέτωπο» αναφέρεται ότι όταν αναφέρονται σε Έλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί, εννοούν: «…τους νεκρούς της ΕΣΠΟ και αυτούς που πολέμησαν για την Ευρωπαϊκή Ιδέα στις ρωσικές στέπες όπως ο ταγματάρχης των Μπραντεμπούργκεν Έλληνας από τον Πόντο Σεβαστιανός Φουλίδης.»[5] Τα στοιχεία αυτά των νεοναζί φιλοξενήθηκαν επίσης δίχως έλεγχο σε ένα βιβλίο που διαπραγματευόταν τον ελληνικο εθνικοσοσιαλισμό και άρχισαν πλέον να διαδίδονται ανεξέλεγκτα ως αντικειμενικό ιστορικό γεγονός.[6]….

 11. Καταρχάς, το βιβλίο του Ι. Χονδροματίδη έχει «φιλοξενηθεί» κατά καιρούς από πολλούς αριστερούς και αναρχικούς δικτυότοπους, όπως το ιντυμέντια, το πολιτικό καφενείο και πολλούς άλλους…οπότε αναμάσημα «ακροδεξιας», «νεοναζί» ή «φασιστικής» προπαγάνδας δεν το λες. Ούτε το ίδιο το έργο του Χονδροματίδη διαπνέεται από κάποια τέτοια πρόθεση. Οπότε γιατί να το κάνει μόνο σε αυτό το σημείο που αναφέρεται στους έλληνες εθελοντές στο Ανατολικό Μέτωπο;

  2ον: Ο κ. Αγτζίδης δεν μας λέει κάτι ουσιαστικό επί των γραφομένων Χονδροματίδη. Ο τελευταίος δεν «αναπάραγει» απλά κάποιες αναφορές από κείμενα φασιστοειδών. Αναφέρεται σε αρχεία των Ναζί, της Βέρμαχτ. Εκεί δεν βλέπω να υπάρχει διάψευση, κάτι που θα μας ενδιάφερε και μας πολύ να δούμε. Όσο για την αναφορά στο ‘Foreign Volunteers of the Wehrmacht 1941-1945′, ο Χονδρομαρίδης μιλάει για τον ΡΟΑ, ενώ στο βιβλίο που αναφέρεστε αναφέρονται και διάφορες μικτές λεγεώνες από εθνότητες του καυκάσου, στις οποίες δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία (το έχω δει και γω το συγκεκριμένο βιβλίο)

  3ον: Όσον αφορά τέλος το «θα μπορούσαμε να ήμασταν φίλοι»…ναι θα μπορούσαμε. Να σας θυμίσω όμως ότι την αντιπαλότητα αυτή, με ανείκιους μάλιστα χαρακτηρισμούς δεν την ξεκινήσαμε εμείς. Είναι όλα καταγεγραμμένα στο μπλογκ σας, για του λόγου το αληθές. Το ότι η αντιπαλότητα αυτή «προκλήθηκε» από την υιοθέτηση εκ μέρους μας των αναλύσεων του Γκίκα, δεν δικαιολογεί την προσβλητική πολλές φορές κριτική εκ μέρους σας, ούτε στον ίδιο, ούτε σε μας βέβαια. Ακόμα και τώρα, μας συχτηριάζετε στο μπλογκ του Νοσφεράτου και ταυτόχρονα βλέπουμε μια «επίθεση φιλίας» στον Erodoto. Αυτό όπως καταλαβένεται δημιουργεί μια επιφύλαξη ως προς το ειλικρινές των προθέσεών σας. Οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης βεβαίως, ακόμα και τυπική, είναι καλοδεχούμενη:-)

  • Ο Αγτζίδης γράφει: «Διάφοροι επίσης νεοναζί αναφέρουν ότι είχαν ενταχθεί 1000 Έλληνες εθελοντές στα Waffen SS, στην ΡΟΑ, στα Ostlegionen Ostrupen (Ανατολικά Στρατεύματα) ή στις Μονάδες Εθελοντών (Freiwilligen). Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε κανένα από τα σοβαρά κείμενα που μελετούν το φαινόμενο του φιλοναζιστικού εθελοντισμού δεν αναφέρονται Έλληνες.»

   Αντιθέτως ο Χονδροματίδης αναφέρει ότι μόνο στην ΡΟΑ εντάχθηκαν 20.000 Πόντιοι του Καυκάσου. Ας παρακάμψουμε το γεγονός ότι οι Ναζί δεν έφτασαν ποτέ στις περιοχές του Καυκάσου που κατοικούσαν οι Έλληνες και ότι στις περιοχές που κατέλαβαν (Ουκρανία, Κριμαία, Νότια Ρωσία) κατοικούσαν το πολύ περί τους 150.000 Έλληνες (Μαριουπολίτες, Πόντιοι, Ελλαδίτες). Αν υπολογίσουμε και τις άλλες οργανώσεις εθελοντών (Waffen SS, Ostlegionen Ostrupen, Freiwilligen) ποιός να ξέρει άραγε σε τι αστρονομικά -κατά Χονδροματίδη- μεγέθη είχε φτάσει η συμμετοχή των Ελλήνων;;

   Η απάτη του Χονδροματίδη είναι απολύτως προφανής.

   • Θα ήταν σίγουρα πιο πειστικός άμα έγραφε συγκεκριμένα από που πήρε τα στοιχεία. Έχεις απόλυτο δίκιο στο ότι μια γενική και αόριστη αναφορά σε αρχεία της Βέρμαχτ δεν λέει απολύτως τίποτα. Είναι σημαντικό, ουσιαστικό μείον αυτό

 12. Γράφεις για τις πηγές του Χονδροματίδη: «Αναφέρεται σε αρχεία των Ναζί, της Βέρμαχτ. Εκεί δεν βλέπω να υπάρχει διάψευση, κάτι που θα μας ενδιάφερε και μας πολύ να δούμε.’

  Μόνο που δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ παραπομπή στις συγκεκριμένες πηγές. Εκτός εάν η αφηρημένη επίκληση των πηγών αποτελεί μια μεταμοντέρνα μέθοδος αναζήτησης της αλήθειας…

  Νομίζω ότι τα κείμενα αυτά του Χονδροματίδη είναι γραμμένα για εντυπωσιασμό στο πόδι, έχοντας απλώς μια ατεκμηρίωτη εντύπωση. και μόνο ο αριθμός 20.000 που παραθέτει είναι αποκαλυπτικός της απάτης. Και εσύ αποδέχτηκες ότι δεν είναι και πολύ πειστικός στις απόψεις του αυτές.

  Το γιατί το κάνει θα πρέπει να το πει ο ίδιος. Προσπαθούμε ως μπλογκ να τον εντοπίσουμε. Εάν μπορείς να μας βοηθήσεις, καλοδεχούμενη θ είναι η βοήθειά σου…

  ———

  Όσον αφορά τη «σχέση μας», σαφώς έχει κάτι από το άρωμα της Αριστεράς μας, και το κλίμα φιλίας, συνέπειας και αγάπης όπως μας παραδόθηκε αολο τους πολιτικούς μας προγόνους (κάποιοι ήταν κοινοί), κατά την ιστορική πορεία του κινήματος. Ξέρεις εσύ: Σταυρίδης, Σαργολόγος, Πουλιόπουλος, Χαϊτάς, Ζαχαριάδης, Κολιγιάννης, Φλωράκης, Παπαρήγα… Εννοώ εκείνη τη διαλεκτική μ-λ-σ ενότητα που κάνει τον Άρη και τον Ζαχαριάδη να φιγουράρουν -ως πορτραίτα πλέον- ο ένας πλάι στον άλλο στα γραφεία του Κόμματος.

  κ.λπ.

 13. μεγαλο μπερδεμα.. εκεινο που δεναντιλαμβανομαι βεβαια ειναι την αιτια της επιθετικοτητας που επιλέγουν οι φιλοι του Π &Α να δειχνουν εναντιον του επισης Ηροδοτου ειδικά στο ..μπλογκ μου ..
  καθε φορα που φιλοξενώ λινκ για εδω ή αναδημοσιευω μια ενδιαφερουσα αναρτηση του ηροδοτου νασου κι ο ομερ..

  Τι φοβουνται; μπας και με μολυνει ο ..Γκικας;
  και γιατι αφου θελουν ναναι …φιλοι με ανακατευουν εμένα καιπαριστανουν τους… εχθρους; για να με συγχυσουνε;
  ρε ποντιοι κι αριστεροι γιατι ; τι σας εχω κάνει .. θελετε να μου σπασετε.;

  • ….όχι βρε Νοσφεράτε. Δεν είναι αυτά που νομίζεις, αλλά γιατί σε θεωρούμε κομμάτι της οικογένειάς μας, έστω κι αν εμείς είμαστε τις περισσότερες φορές άσωτοι!

   Με τον Γκίκα και τον Ηρώδ-οτο υπάρχει μια περίεργη σχέση αγάπης και μίσους που χρήζει αφενός ψυχανάλυσης, αφετέρου καλής γνώσης της σοβιετικής ιστορίας και ξεκαθαρίσματος ποιές είναι οι αγίες και ποιές οι προδότριες. Επισης η «σχέση μας» ερμηνεύεται από την καλή γνώση των ιστορικών συμπεριφορών προς συντρόφους της καλής, γλυκούλας Αριστεράς από την οποία όλοι προερχόμαστε.

   Όπως έγραψα και παραπάνω: » Όσον αφορά τη “σχέση μας”, σαφώς έχει κάτι από το άρωμα της Αριστεράς μας, και το κλίμα φιλίας, συνέπειας και αγάπης όπως μας παραδόθηκε από τους πολιτικούς μας προγόνους (κάποιοι ήταν κοινοί), κατά την ιστορική πορεία του κινήματος. Ξέρεις εσύ: Σταυρίδης, Σαργολόγος, Πουλιόπουλος, Χαϊτάς, Ζαχαριάδης, Κολιγιάννης, Φλωράκης, Παπαρήγα… Εννοώ εκείνη τη διαλεκτική μ-λ-σ ενότητα που κάνει τον Άρη και τον Ζαχαριάδη να φιγουράρουν -ως πορτραίτα πλέον- ο ένας πλάι στον άλλο στα γραφεία του Κόμματος.»

   Τι λες για όλα αυτά;

   Ξέρω ότι θέλεις να μας διαγράψεις, να μας εξορίσεις, να μας βασανίσεις μέχρι να κάνουμε ταπεινά την αυτοκριτική μας και να πούμε ότι «πλάκα κάναμε με τον Λιάκο», να μας στείλεις σε κανένα γκουλάγκ. Φρόντισε όμως να στείλεις και τον Ηρώδ-οτο στην παρέα μας για να μην πλήττουμε τουλάχιστον εκεί στην ερημιά !!!

   Ομέρ ο αντικονστρουκτιβιστής

 14. \ ρε Ομερ καλοαιριατικα δε πας να κανεις κανα μπανιο; αντε

  Ηροδοτε με συγχωρεις…(ακομα και για την συμπεριφορά του Μικρου ΟΜΕΡ ..

  • Όλοι χρειαζόμαστε διακοπές νομίζω:pPp

   Έχεις «ελευθέρας» νόσφυ, λέγε ότι θες!! χεχε

 15. ξερεις ειναι καλό παιδι κατα βάθος αλλά λίγο αχμακης και αζαντααουα .. Τεσπα μου υποσχεθηκε οτι θα παει στο Μωριά για μπανια .. Να ησυχασει και λίγο το κεφαλι μου απο τη γκρινια και τον… Γκικα .. Βεβαια του ειπα να προσεχει εκει που θα πάει γιατι οι Μωραιτισες δεν τα σηκώνουν και πολύ αυτά και ΒΑΡΑΝΕ

  • Νοσφεράτε

   Σου είχα απαντήσει ως εξής στο μπλογκ σου: «Θα προσέχω τις μωραϊτοπούλες και ευχαριστώ για την έννοια και τη συμβουλή. Εξάλλου γνωρίζω καλά το είδος και δεν κινδυνεύω. Εσύ να προσέχεις τους νοτιο-Βαλκάνιους «φίλους σου»…»

   Καλά τώρα, θα αντιδικήσουμε εδώ στου Ηρώδ-οτου, τώρα με τον οποίο είδαμε και πάθαμε να σταματήσουμε – έστω για λίγο- να αλληλοσημαδευόμαστε: Για το Κίνημα και την ιστορική Αλήθεια φυσικά!

 16. Ομερ εχεις δικιο. Φτανει .. Πρεπει να παραδεχτωοτικαμμια φορά με πιάνει το γινατι (οταν με εχουν ..παραζορισει

  Ομως ηθελα να σου δείξω οτι δεν προκειται να είμαι αλλο

  σακος του Μποξ .. Καθε φορά που δημοσιευω ενα συνδεσμοστις αναρτησεις του Ηροδοτουη ιδια ιστορια .. Ε φτανει ..

  Μ ενδιαφερει η ιστορια ,ο εμφυλιος,Θα αναδημοσιευω αναρτησεις και συνδεσμους ,ιστοριας ,θεωριας κλπ απο καθε αντιφασιστικό Μπλογκ -ανεξαρτητα αν συμφωνω πληρως με την γενική γραμμη τους ..
  Εχω το δικαιωμα (εφοσον συμφωνουν και τα ιδια τα Μπλογκ

  και Δεν θέλω να μεταφερονταιστο μπλογκ μου αντιθεσεις που δεν με αφορουν . Απο την αλλη επιθυμώ καλές σχεσεις και με τον Ηροδοτο και με τον Π&α .. η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΣΗΚΏΝΕΙ ΠΙΆ ΑΝΟΥΣΙΕς ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙς ..
  Ηροδοτε και πάλι ε συγχωρεις .. Ακό υπολοιπο καλοκαιριου και ..καλό χειμώνα για ολους …

 17. Aγαπητέ μας φίλε,

  διάβασε το άρθρο του ανεκδιήγητου Κώστα Χάρη στον «Εύξεινο Πόντο» που κυκλοφορεί αυτό το μήνα.

  Χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά το πλαστό στοιχείο των «20.000 εθελοντών» που αυθαιρέτως και χωρίς καμιά τεκμηρίωση παραθέτει στο βιβλίο -που τόσο εκτίμησες ώστε ασχολίαστα το προτείνεις και ως πηγή- Ι. Χονδροματίδη που εμφορείται και ο ίδιος από νεοναζιστικές απόψεις.

  Νομίζω ότι όσοι είναι πραγματικοί ιστορικοί στο χώρο σας που γνωρίζουν από δεοντολογία και μεθοδολογία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το θέμα, ώστε να μην σκυλεύεται τόσο σκληρά η ιστορία των Ελλήνων της ΕΣΣΔ και να μην προσβάλλεται ένας ολόκληρος λαός από κυνικούς, ανιστόρητους προβοκάτορες.

  Με βάση αυτή την εκδοχή οι «20.000 Ελληνοπόντιοι εθελοντές…» ήταν διπλάσιοι των δωσιλογικών στρατευμάτων του Βλασσόφ, τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων ανήλθαν σε 10.000 ενόπλους.

  Μετέφερε την ένστασή μας στους ιστορικούς σας γιατί… και είνια πού δύσκολο, ακόμα κι αν θέλει κανείς να αγιάσει σ’ αυτόν τον κωλότοπο,

  • Το βιβλίο του Χονδροματίδη είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένο, όσον αφορά τις φασιστικές οργανώσεις του μεσοπολέμου. Αυτό τουλάχιστον είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που μπορώ να το εκτιμήσω σύμφωνα με τη δική μου εξειδίκευση και ερευνητικό ακαδημαϊκό πεδίο. Έχω όντως μια επιφύλαξη για το νούμερο των 20.000, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι σκάρτο.
   Οι έλληνες της ΕΣΣΔ δεν ήταν παναγίες. Ούτε ήταν ένα πράγμα. Είναι σίγουρο ότι ένα κομμάτι τους συνεργάστηκε με τον κατακτητή. Όπως και ότι ένα κομμάτι ήταν κατά της Επανάστασης και ότι ένα κομμάτι πλούτισε στην ΝΕΠ και ότι ένα κομμάτι αντιπάλεψε το κολχόζνικο κίνημα. ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ. Οι 20.000 που λέει μου φαίνεται υπερβολικό. Όσο ισωπεδωτικό όμως μου φαίνεται και ο ισχυρισμός ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας έλληνας πόντιος να γίνει συνεργάτης των ναζί…
   Αυτά καλό θα ήτανε εσείς όλοι που ασχολείστε με περισσότερη έγνοια για αυτά τα ειδικευμένα ζητήματα να συζητούσατε και να τα βρίσκατε μεταξύ σας. Εγώ δεν μπορώ, να απορρίψω ολόκληρο το έργο του Χονδροματίδη επειδή έχω επιφύλαξη για ένα νούμερο. Και για άλλα βεβαίως, μεμονωμένα, όχι μόνο για αυτό. Ο ίδιος δεν είναι δα και κανένας φιλοκομμουνιστής…αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά -κατά τη γνώμη μου- για την ανάπτυξη των ακροδεξιών-φασιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, μια έρευνα που έλειπε και είναι πολύ χρήσιμη για τις ανάγκες αυτού του μπλογκ. Η ένστασή σας έχει καταγραφεί στον διάλογο με τα σχόλια και είναι στη διάθεση του καθενός.
   Όσο για τη μεταφορά στους «ιστορικούς σας» που λες πιο πάνω, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ προσωπικά αυτόν τον Κώστα Χάρη δεν τον ξέρω. Αν τον ξέρετε εσείς, δεν θα ήταν πιο εύκολο να του μεταφέρετε οι ίδιοι τις ενστάσεις σας;

   • Βρεεεε, τον Γκίκα εννοούμε! Αφού έγραψα τη λέξη «ιστορικούς». Ο Κώστας Χάρης είναι ένας εμπαθής «θεοσεβούμενος» ανορθολογικός οπαδός του ΚΚΕ – που σίγουρα ζημιά του κάνει.

    Όσον αφορά αυτά που βρήκαν η δικοί μας ιστορικοί για το επίμαχο θέμα, δηλαδή ότι ΔΕΝ βρέθηκε ούτε ένα όνομα σοβιετικού Ποντίου στις δημοσιευμένες λίστες των εθελοντών, είναι γεγονός. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρχαν περιπτωσιακά συνεργάτες. Θα ήταν παράδοξο να μην υπήρχαν.

    Εξάλλου με τις γνώσεις που πλέον έχουμε, η Κριμαία ήταν ένας χώροςπου εξαιρείται. Έχουν γράψει σοβιετικοί ιστορικοί γι αυτό. Ο Καύκασος επίσης εξαιρείται, αφού ποτέ δεν έφτασαν εκεί οι Ναζί.

    Άρα οι «μόνοι’ ύποπτοι βρίσκονται σε δύο περιοχές:
    – στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και
    -στη Νοτιοδυτική Ρωσία. Όμως εκεί, στην περιοχή του Κρασνοντάρ ιστορικά ήταν η έδρα των Ποντίων κομμουνιστών…..

    Φαίνεται ότι το φαινόμενο του δωσιλογισμού ήταν πολύ μικρότερο σ’ αυτούς, σε σχέση με αυτό που συνέβη στην κυρίως Ελλάδα…..

   • Αυτές τις λίστες που λες με τα ονόματα εθελοντών των Ναζί που μπορούν να βρεθούν;

   • Για τον Γκίκα που λέτε, δεν νομίζω ότι έχει μιλήσει για 20.000 έλληνες με τους Ναζί. Ίσα-ίσα (αν το θυμάμαι τώρα καλά) πρέπει να έχει πει πως δεν υπήρχαν οργανωμένα σώματα στο πλευρό των Γερμανών, όπως έγινε με άλλες εθνότητες (με μια επιφύλαξη το λέω τώρα αυτό, δεν έχω και το βιβλίο μπροστά μου)

   • Έχεις δίκιο. Ο Γκίκας δεν αποδέχεται το νεοναζιστικό παραμύθι των «20.000 εθελοντών». Αντιθέτως κάνει μια πολύ καλή παρουσίαση της στάσης των σοβιετικών Ποντίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -αν εξαιρέσεις βέβαια δύο φάουλ: την παράθεση ασχολίαστα ενός προκατειλημμένου άρθρου κάποιας Σιβηριάδη και την αναφορά ότι ο Κερκυραίος Κρομιάδης ήταν σοβιετο-Πόντιος από το Καρς…

    ————————–

    Τα βιβλία που περιέχουν τις λίστες των εθελοντών τις έχει δημοσιεύσει ο Αγτζίδης στο συλλογικό βιβλίο για τη «Μνήμη και το Τραύμα»

 18. Το ορθόν:

  «Μετέφερε την ένστασή μας στους ιστορικούς σας γιατί… είναι πολύ δύσκολο, ακόμα κι να θέλεις να αγιάσεις σ’ αυτόν τον κωλότοπο…»

  ————————

  …που μόνο «κινήματα της πατάτας» παράγει τελευταία!!! :) ;)

 19. […] και της αδιαφορίας που επέδειξε ο ελλαδικός χώρος και ειδικά η ελλαδική αριστερά για το μεγαλειώδες εκείνο φαινόμενο που τόσο σκληρά […]

 20. http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=294797

  Δεν είχα δει τα κειμενα σας. Δεν έχω καμία σχέση ούτε με το ΚΚΕ(ψηφίζω άλλο κόμμα) ούτε με τον Πόντο. Τελείως αντικειμενικά αν και πρόχειρα προσπαθώ να ψάξω την περίοδο. Μπορεί να κάνω λάθος ή μπορεί και όχι. Ο κος Αγτζίδης σε πρόσφατη ανακοίνωση λέει ως Τζιχαντιστή (!!!) τον Κεμάλ επειδή αποκεφάλιζαν οι Τσέτες. Τους Μακεδονομάχους ή το Ποντιακό αντάρτικο όμως γιατί δεν τους λέει ως έτσι? Θεωρώ ότι εμφορείται από έναν περίεργο Ποντιακό μεγαλοιδεατισμό και είναι τελείως αναξιόπιστος.

  Η δε πηγή του ένας νεοφιλελές πολιτικός της Ρωσσίας λέει σε συνεντευξη ότι ο Στάλιν έκανε περισσότερο κακό από τους…Τούρκους και παρόλαυτα οι Έλληνες επί ΕΣΣΔ ήταν σφοδρά με την ΕΣΣΔ και ούτε ένας δεν πολέμησε εναντίον της. Μα έλεος επιτέλους!

  Τελείως αναξιόπιστα και γραφικά πράγματα, δεν ξέρω αν έχετε γράψει κάτι παραπάνω.

  Ο δε Π+Α συμπαθέστατος αλλά θεωρώ ότι και αυτός θα πέφτει στην ίδια λακκούβα.

  • Καλημέρα..Ναι, αυτοαποκαλούνται «αριστεροί» και έχουν έναν ιδιότυπο εθνοκεντρισμό που ορισμένες φορές φλερτάρει και με το ρατσισμό-φασισμό (με μπόλικες δόσεις αντικομμουνισμού βέβαια). Έχουμε πολλά άρθρα εδώ για το θέμα. Ρίξε μια ματιά στις ενότητες «Σοβιετική Ένωση» και «αναθεώρηση της ιστορίας»..

   Για μια ολοκληρωμένη και στοιχειοθετημένη άποψη της ιστορικής-πολιτικής πορείας των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ προτείνουμε ανεπιφύλακτα το έργο του Α. Γκίκα «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» (υπάρχει και σχετική βιβλιοπαρουσίαση στο μπλογκ). Καλή συνέχεια!

  • Είδα με καθυστέρηση το σχόλιο του «stalvspont¨» για τον τίτλο «Ατατούρκ: Ο τζιχαντιστής που κατέστρεψε τη Σμύρνη» άρθρου μου στην «Ελευθεροτυπία»…

   Ως αναγκαία διευκρίνηση θα πρέπει να αναφέρω ότι ο τίτλος βασίζεται σε πραγματολογικά στοχεία εφόσον ο Μουσταφά Κεμάλ κήρυξε «Τζιχάντ» (Ιερός Πόλεμος) κατά των «απίστων» και αυτονακηρύχθηκε «Γαζί», δηλαδή «Ιερός Πολεμιστής για την επικράτηση του νόμου του Προφήτη». Για όποιον απροκατάληπτο θέλει να διαμορφώσει τη δικιά του άποψη, καταθέτω το λινκ: https://kars1918.wordpress.com/2014/09/01/ataturk-vs-smyrni/

 21. Εγω εχω να πω τα εξης… Υπαρχει ενα βιβλιο με ονομα 17 σφαιρες για ενα Αγγελο που λεει την ιστορια της Ηρως Κωνσταντοπουλου…Εκει γινεται ρητα λογος για ελληνικα ΣΣ με αρχηγο τον Αγηνορα… υπαρχουν λιγες πηγες για αυτον και αυτες συγκεχυμενες… μια μονο πηγη λεει οτι εκπαιδευτηκαν στα Βιλια γυρω στους 300 οι οποιοι πολεμησαν με γερμανικξ στολη…δεν ηταν στα ΣΣ αλλα στη μεραρχια Brandenburg… ο μονος που ειχε μιλησει ειναι ο διερμηνεας τους ο οποιοσ ητο λεει αγγλος πρακτορας … για κοιταξτε το θεμα…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: