Το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ και το «κίνημα των αγανακτισμένων» της πλατείας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση από το μπλογκ «Αριστερά και Πολιτική»

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

«Κίνηση ματ» από το ΠΑΜΕ

Μια ογκώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και μια απρόβλεπτη κίνηση που έκανε, στις 3/6/2011, έδειξε ξαφνικά να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό που είχαμε συνηθίσει ως τώρα. Το ΠΑΜΕ δεν έκανε «μοναχική πορεία», δεν απέφυγε τους «άλλους», δεν σταμάτησε σε καμιά απαγόρευση που είχε επιβάλει η άρχουσα τάξη για τη συγκέντρωση στη πλατεία (έξω κόμματα, συνδικάτα, ιδεολογίες) και πήγε ξεκάθαρα κατ’ ευθείαν στο Σύνταγμα.

Η αλλαγή στο σκηνικό όσο γινόταν εκτυλίσσονταν, ανέτρεπε στερεότυπα και δεδομένα. Την «απαγόρευση» ούτε που διανοήθηκε κανείς να τη θυμίσει σε μια τεράστια διαδήλωση αλλά ούτε και κανένας επιθυμούσε να μη βλέπει αυτή τη μάζα να περνάει από το κέντρο των διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Το ΠΑΜΕ έκανε κανονικά τη συγκέντρωση στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, αναμείχθηκε με το πλήθος χωρίς διαχωρισμούς και αλυσίδες περιφρούρησης, άκουσε τον ομιλητή, φώναξε νέα συνθήματα πολύ διαφορετικά από τα συνήθη και έδωσε μια αισιοδοξία στα αγωνιζόμενα στρώματα ότι «κάτι ψήνεται». Η δε ομιλία ήταν τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που δεν είχε ίχνος αιχμής ή αντιπαράθεσης για άλλες δυνάμεις που αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση.

Ήταν μια κίνηση τακτικής με μηνύματα προς το λαό, την εργατική τάξη, τους πολίτες που διαμαρτύρονταν στη πλατεία και κυρίως προς την άρχουσα τάξη και τα κόμματά της που σίγουρα θα ανησυχήσουν σφοδρά από τη κίνηση αυτή.

Ίσως είναι νωρίς να γίνει κάποια εκτίμηση της κίνησης του ΠΑΜΕ. Το ΚΚΕ παρότι τηρεί μια κριτική – συμβουλευτική στάση απέναντι στους διαμαρτυρόμενους της πλατείας, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς αυτούς, από αυτά που μάλλον αιφνιδίασαν τους πάντες και πολλούς γέμισαν με θετική διάθεση.

Το πρωί είχε προηγηθεί μια πολύ πετυχημένη και έξυπνη κίνηση από το ΠΑΜΕ με τον αποκλεισμό του ΥΠ. Οικονομικών και την ανάρτηση ενός τεράστιου πανώ στη πρόσοψή του που έβλεπε στη πλατεία Συντάγματος. Το είδαν οι πάντες. Άκουσαν τα συνθήματα οι πάντες.

Το απόγευμα έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη για όλους. Για το λαό, τους εργαζόμενους, τους διαμαρτυρόμενους και κυρίως για τους ανθρώπους που εναγώνια περίμεναν έναν έστω απλό συντονισμό, μια συμπαράταξη απέναντι στη πολιτική που καταστρέφει το λαό.

Το βήμα από το ΠΑΜΕ έγινε. Σειρά έχει η «πλατεία».

Στη πλατεία πάντως κάτω από το βάρος της ογκωδέστατης συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, έγινε αντιληπτό ότι η απαγόρευση κομμάτων και συνδικάτων από τη πλατεία είναι ξένη από τον κόσμο και το συμφέρον του λαού και δεν υπηρετεί κανένα σκοπό πλην αυτών της άρχουσας τάξης που θέλει να υψώσει στεγανά μεταξύ του λαού που διαμαρτύρεται και της Αριστεράς. Επί πλέον κανείς δεν είχε καμιά διάθεση να πει σε μια τεράστια συγκέντρωση που πάλευε στο ίδιο χαράκωμα «δεν σας θέλουμε». Αντίθετα, έγινε ένα τεράστιο βήμα συνεννόησης που αχρήστευσε και κάποιους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης που πρόβλεπαν… δογματική εμμονή του ΚΚΕ «να σνομπάρει τους άλλους και να πηγαίνει μόνο»!

Η κίνηση αυτή αποτελεί πρόκληση και για τις άλλες αριστερές δυνάμεις που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «ενότητα» και «μέτωπο» για να κάνουν τις δικές τους ανάλογες κινήσεις.

Η πλατεία

Μέχρι την ώρα που παρακολούθησα τη συζήτηση της «κάτω» Συνέλευσης της πλατείας διαπίστωσα ότι θέτονταν για πολλοστή ημέρα γενικά το θέμα του «ανοίγματος» της πλατείας σε κόμματα και συνδικάτα. Όμως τίποτα το συγκεκριμένο κάτω από το πρίσμα της κίνησης του ΠΑΜΕ. Δεν διατυπώθηκε π.χ. μια πρωτοβουλία για γενική και χωρίς αποκλεισμούς πρόσκληση κομμάτων, οργανώσεων και συνδικάτων που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική, το μνημόνιο και τη τρόικα να συνεννοηθούν/συντονιστούν χωρίς αποκλεισμούς σε κοινό στόχο. Φάνηκε σαν να μη κατανόησαν ότι ολόκληρο ΠΑΜΕ έκανε ένα μεγάλο βήμα που μέχρι χθες ούτε το διανοούνταν οι άλλοι. Έτσι βρέθηκαν σε αμηχανία να εκτιμήσουν τη νέα κατάσταση.

Αύριο ίσως γίνουν πιο ώριμες σκέψεις.

Οι «ακομμάτιστοι» και το δίλημμα

Πάντως θα ήταν άξιο περιέργειας να δούμε τις ειδικές αντιδράσεις των φανατικών «ακομμάτιστων» που «αγανακτούν με τα κόμματα» έναντι της κίνησης του ΠΑΜΕ. Θα είναι το μέτρο αξιοπιστίας τους.

Δεν μιλάμε για την οργανωμένη ομάδα της «πάνω» πλατείας που κυριαρχείται από ακροδεξιά στοιχεία και είναι γνωστό πού θέλουν να τραβήξουν την «ακομμάτιστη» πλατεία. Μιλάμε για εκείνους που έχουν κόμμα και οργάνωση και παρουσιάζονται ως φανατικοί… ακομμάτιστοι για να μπορούν να δρουν ανενόχλητα με αυτόν τον μανδύα. Το πιο πιθανό είναι να αφήσουν να περάσει το «ενοχλητικό» αυτό γεγονός σιωπηρά για να χαθεί ως μηδέποτε γενόμενο γιατί η οποιαδήποτε απάντηση θα τους εκθέσει!

Από την άλλη μιλάμε για τη μεγάλη μάζα των διαμαρτυρομένων της πλατείας που είναι απλός κόσμος και ανεξαρτήτως ποιο κόμμα ψήφισαν, κατεβαίνει, θεωρώντας ότι έτσι μπορούν να στείλουν ένα «μήνυμα» στη κυβέρνηση αν και αυτοί σε πρώτη φάση φάνηκαν εντελώς φιλικοί.

Αυταπάτη η αλλαγή χωρίς οργάνωση

Θα θέλαμε να ξανατονίσουμε εδώ ότι θα ήταν αυταπάτη για την όποια «πλατεία» να νομίσει ότι με τις απλές «ειρηνικές και ακομμάτιστες» διαμαρτυρίες, όσο μεγάλες και αν είναι, χωρίς μέτωπο και οργάνωση του αγώνα σε βάθος, χωρίς την οργανωμένη είσοδο της εργατικής τάξης σε αυτόν, χωρίς ένα εναλλακτικό πρόγραμμα σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και χωρίς να περιέχεται, ως τελικός στόχος, η κατάληψη της εξουσίας από το λαό και την εργατική τάξη, όλες αυτές οι κινήσεις διαμαρτυρίας θα καταλήγουν σε αδιέξοδο και σε βαλβίδα εκτόνωση της λαϊκής οργής.

Χωρίς αυτά τα ελάχιστα η αστική τάξη θα επανέλθει στο πολιτικό σκηνικό με νέο προσωπείο, κάνοντας τους αναγκαίους ελιγμούς και «κλέβοντας» πολλά από τα συνθήματα της πλατείας και, κυρίως, αξιοποιώντας με τον τρόπο της τα νέα αναφυόμενα «ακομμάτιστα» στελέχη που βάζουν υποθήκες στις πλατείες ως μελλοντικοί διαχειριστές του αστικού συστήματος. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Το μόνο παρήγορο εδώ είναι ότι οι ταξικές, πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες που ο λαός δεν θα είναι και τόσο εύκολο να παρασυρθεί ενώ θα οδηγείται καθημερινά σε χειρότερη κατάσταση.

http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

Βλέπε επίσης:

Βίντεο από τη συγκέντρωση και την πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, καθώς και την κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών (3 Ιούνη 2011)

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/06/05/pame-aganaktismenoi-syntagma/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. Λίγο πριν από το STAR: «οι αγανακτισμένοι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν έξω από τις πλατείες κομματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς»!!!

 2. :)
  οπως ειπαμε : Οσα δεν φτανει η αλεπου ΠΗΔΑΕΙ και τα φτανει ..
  και στην Ανω πλατεια τωρα…(πουχει -αποσο καταλαβαινω γεμισει μαμουνια )

 3. Οντως πολύ καλή κίνηση από το ΠΑΜΕ και εξαιρετικό άρθρο παρεπιπτόντως:-)

 4. Πάλι αργήσατε.
  Για μια ακόμη φορά το κίνημα σας ξεπέρασε.
  Για μια ακόμη φορά προσπαθείτε να μπείτε από την κλειδαρότρυπα στα γεγονότα.
  Μα πότε θα μάθετε;;;;

  Μάχη έδωσα σήμερα για εσάς στην πλατεία.
  -Ρε, να τους λέω, θέλω και το ΠΑΜΕ εδώ, τους θέλω όλους.
  Να με κράζουν κυρίες που κατέβηκαν για πρώτη φορά σε διαδήλωση.
  Στο τέλος μια κρίσιμη μάζα είπε ότι να έρθουν όλοι αλλά χωρίς να προσπαθήσουν να προσηλυτίσουν την πλατεία.
  Η όλη κουβέντα ξεκίνησε επειδή το ΚΚΕ (μ-λ) είχε στήσει πανό εκεί που γίνεται καθημερινά η συνέλευση, με την υπογραφή του.
  Το βράδυ κάποιοι μοίραζαν προκηρύξεις του ΠΑΜΕ στην Οθωνος χαμηλά. Εγώ που πέρασα από εκεί σχεδόν του την τράβηξα από το χέρι για να μου την δώσει. Ντρεπότανε. Είχε δίκιο γιατί αργότερα ο κόσμος τους γιούχαρε.

  Στην κάτω πλατεία είναι όλη η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και προσπαθεί να πείσει ότι όλοι χρειάζονται αρκεί να μην έχουν παρωπίδες.

  Να δω τώρα, μετά την αυτοαπομόνωση των τελευταίων χρόνων
  1) πως θα πείσετε τον κόσμο σας, να μπει μέσα σε ΑΥΤΟ
  και
  2) πως θα πείσετε ΑΥΤΟ να σας δεχτεί, μετά από τόσο φτύσιμο που έχει φάει.

  • Καταρχάς, αυτό το ξέσπασμα που συμβαίνει έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να γίνει κίνημα -αν γίνει ποτέ
   Κατά δεύτερον, ο αποκλεισμός των οργανώσεων της αριστεράς και των συνδικάτων επιβλήθηκε εξαρχής από τους «αγανακτισμένους», οπότε όλες οι παρατηρήσεις του στυλ «γιατί δεν μπήκατε και σεις» ή «αργήσατε στην αρχή και τώρα δε σας θέλουν», κλπ, δεν ισχύουν.

   Η κίνηση του ΠΑΜΕ δεν ήταν «είσοδος από την κλειδαρότρυπα» όπως λες…ήταν μια πολύ τολμηρή και πρωτόγνωρη κατά τη γνώμη μου απόποπειρα προσέγγισης και συνδυαλλαγής με έναν κόσμο, που ενδεχομένως να θέλει να κρατήσει και ορισμένες αποστάσεις από τους διάφορους ινστρούκτορες των αγανακτισμένων, κανάλια, κλπ., που προσβλάπουν σε αυτούς ένα απλό και ανώδυνο ξέσπασμα, με τη μέθοδο της χύτρας (που απλά εκτονώνεις τον ατμό και αποφεύγεις την έκρηξη)

   Εγώ προσωπικά είμαι μεταξύ αυτών που δεν έχουν πειστεί, και
   δεν έχω καμμιά αγωνία αν θα με δεχτούν άνθρωποι που ανακάλυψαν μόλις χθες ότι πρέπει να αγωνιστούν και ταυτόχρονα βρίζουν αυτούς που έλιωναν τις σόλες τους χρόνια τώρα για να ζήσουν όλοι καλύτερα (και πολλοί από αυτούς τους χλεύαζαν ή τους έλεγαν γραφικούς)…

   δεν τους βάζω όλους τους αγανακτισμένους στο ίδιο τσουβάλι βέβαια…πρόκειται για ιδιαίτερα ετερογενές πλήθος. ο κόσμος καλά κάνει και βγαίνει στις πλατείες.

   Και μια λεπτομέρεια: η ΓΓ του ΚΚΕ, η Α. Παπαρήγα, στην πρώτη της συνέντευξη πριν τη πρώτη συγκέντρωσή τους, είχε πει ότι καλά κάνουν και διαμαρτύρονται, είχε σταθεί θετικά προς αυτούς. Είχε τονίσει ταυτόχρονα τις αδυναμίς ενός τέτιου τρόπου αντίδρασης & διαμαρτυρίας.

 5. στο blog μου έχω υλικό
  videos
  φωτογραφίες
  κλπ
  από την πρώτη ημέρα

  Η χτεσινή ημέρα ήταν ιστορική.

  Η προηγούμενη Κυριακή μου θύμισε την 24 Ιουλίου 1974.
  Χτες δε έχει προηγούμενο.

  Νομίζω ήταν μεγαλύτερη και από την 24.7.1974 και από την συγκέντρωση του Α. Παπανδρέου το 1981.

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΛΕΣΕ ΚΟΜΜΑ!!!

 6. Δεν ξέρω αν ήταν η μεγαλύτερη (πολύ αμφιβάλλω) και ούτε έχει ιδιαίτερη σημασία. Ήταν όντως τεράστια

  Είχε επίσης το καλύτερο προμοτάρισμα από αστικό σύστημα ενημέρωσης από τη μεταπολίτευση και μετά…αυτό άραγε δεν σας προβληματίζει καθόλου;

 7. Και να σου πω κάτι: ΜΑΚΑΡΙ να έβγαινε κάτι από αυτές τις συγκεντρώσεις, ΜΑΚΑΡΙ και ας ήταν κάτι που ξεπερνούσε όλες τις υπάρχουσες οργανώσεις της αριστεράς.
  ΌΜΩΣ, το κόβω κομματάκι αδύνατον, όταν οι συγκεντρωμένοι αποτελούν ένα τόσο ετερόκλιτο πλήθος, που περιλαμβάνει από χρυσαυγήτες μέχρι αμετανόητους ΠΑΣΟΚους, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα, που γαλουχείται και πατρονάρεται τόσο έντονα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
  Δύσκολα θα ξεπεράσει το ξέσπασμα ώστε να μετατραπεί σε κίνημα. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι έτσι προοριζόταν (σαν κάποιους άλλους περισσότερο καχύποπτους), αλλά σίγουρα έτσι εξελίσσεται…ως μέσο εκτόνωσης της οργής πολύ κόσμου, ο οποίος, το πιθανότερο, αμέσως μετά θα πάει σπίτι του και θα συνεχίσει να στηρίζει δικομματισμό…

 8. Βγάλε παρωπίδες

  Δεν υπάρχει προμοτάρισμα!!! Κάνουν ότι δεν βλέπουν. ΜΕταφέρουν στρεβλή εικόνα.
  Ήταν πάνω από 300.000 κόσμο και όλες οι φυλάδες λένε για 80.000. Μόνο κάποια blogs λενε την αλήθεια.

  Ο σκηνοθέτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Μπιρσίμ, που του σκηνοθετούσε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις λέει ότι ήταν πάνω από 400.000 διαδηλωτές και ότι ήταν κάτι το πρωτόγνωρο που δεν έχει ξαναγίνει.

  Παραμένει το ερώτημα πως θα μπορέσει να μπει το ΚΚΕ στην πλατεία. Να σου πω τη γνώμη μου; Δεν θα μπορέσει. Συναντάω μερικούς ΚΚΕδες που κάνουν την προσπάθεια ατομικά. Αλλά δύσκολο.

  Αντίθετα ο Γιάννης Φελέκης κυκλοφορεί στην πλατεία σαν να είναι στη βίλα του.

  • Δεν θεωρώ ότι έχω παρωπίδες! ίσα-ίσα…χεχε
   Και υπάρχει τρελό προμοτάρισμα…στα κανάλια άκουσα και πιο τρελά νούμερα. ΣΚΑΙ, MEGA, ALTER, άστα…STAR!! Τώρα μόλις το μέγκα μιλάει για πραγματική επανάσταση…ο καμπουράκης! τέσπα, δεν έχω ούτε διάθεση ούτε πρόθεση αντιπαράθεσης. Θα δείξει

   Υ.Γ. Το ΚΚΕ έχει κάνει κάλεσμα για γενική απεργία…

   • Και για να μη λες ότι τα βγάζω από το «στενό» μυαλό μου, ιδού τι έγραφαν ΣΚΑΙ-Καθημερινή για την Κυριακή:
    http://www.skai.gr/news/greece/article/171424/aganaktismenoi-protofanis-summetohi-se-athina-kai-alles-poleis-/

    200.000-500.000 λέει. Ναι, το κανάλι και ο τύπος του Αλαφούζου, που σιχένεται κάθε είδους κινητοποιήση και τη διαβάλει με κάθε μέσο. Να σου πω για τις εκπομπές στο ΣΚΑΙ που είχαν απευθείας σύνδεση και ειδικό διαδιαδικτυακό χώρο για μυνήματα αγανακτισμένων στο facebook? Διθυράμβους!! Για το ΣΤΑΡ που μέσα από το star.gr έχει όλες τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα Live και καθημερινό εκτενέστατο ρεπορτάζ? Δηλαδή πλάκα μου κάνεις;;; Δεν υπάρχει πιο προβεβλημένο και προμοταρισμένο γεγονός στην ιστορία των media στην Ελλάδα!!

   • Δεν αμφιβάλω ότι μερικοί από Καμπουράκη, Οικονομέα, Πρετεντέρη κλπ, το βράδυ που θα έχει επικρατήσει η επανάσταση ή θα είναι εξωτερικό ή καβάλα στον Κολοκοτρώνη με υψωμένη την γροθιά να τραγουδούν αντάρτικα.

    Τώρα πολλά θα ακούσεις.
    Τι έλεγαν μέχρι τώρα έχει σημασία.

    Σε γενική απεργεία καλή η συνέλευση της πλατείας από την τρίτη μέρα (δλδ εδώ και δέκα ημέρες). Αυτοί, με το δίκιο τους, βλέπουν ό,τι κάτι έχει αλλάξει και κάνουν αυτό το κάλεσμα. Το ΚΚΕ τι βλέπει να έχει αλλάξει και καλεί τον κόσμο σε γενική απεργία;

    Το ερώτημα που ακόμη παραμένει είναι πως το ΚΚΕ θα μπει στην πλατεία.

   • Μην το υποτιμάς αυτό που σου λέω, πάντως. Υποτιμάς πολύ τις μεθόδους ενσωμάτωσης και χειραγώγησης της άρχουσας τάξης έχω την εντύπωση…

    Τέσπα, μακάρι να ωριμάσει ακόμα πλατύτερα το αίτημα της γενικής απεργίας και να υλοποιηθεί μαζικά και δυναμικά. Είναι υπόθεση όλων μας, στις πλατείες, τους χώρους δουλιάς, παντού!!

    Το ΚΚΕ καλεί συνεχώς σε απεργίες…δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει, αλλά ένα χρόνο τώρα και βάλε είμαστε συνεχώς σε κινητοποιήσεις

    Όσον αφορά το ερώτημά σου, δεν ξέρω αν αυτό είναι ή πρέπει να είναι το ζητούμενο. Καταρχάς για αυτούς στις πλατείες, το ζητούμενο είναι να συγκεκριμενοποιήσουν τους στόχους και τα αιτήματά τους. Και να μεταφέρουν την αγανάκτιση και στους χώρους δουλιας, στα αμφιθέατρα, κλπ κλπ. Στους αγώνες είναι το ζητούμενο να συναντηθούμε. Στις πλατείες -για μένα τουλάχιστον- είναι δευτερεύον. Δεν το υποτιμώ, αλλά δευτερεύον

 9. Μόλις είδα ποιος υπογράφει το κείμενο.
  Ρε, Ηρόδοτε αυτός είναι συνέχεια στην πλατεία. Ρώτα τον, τα ξέρει όλα από πρώτο χέρι, ειλικρινής δεν ξέρω αν θα είναι.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: