Με περισσότερη αστυνομοκρατία και αυταρχισμό, με σχέδιο νόμου για τις συγκεντρώσεις, κ.α. μέτρα απαντά Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ & Δήμος Αθηναίων

Με περισσότερη αστυνοκρατία και αυταρχισμό απαντά η κυβέρνηση στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα

Κοινές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας αναλαμβάνουν 900 αστυνομικοί των ομάδων «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ», για την αποτροπή ρατσιστικών επιθέσεων και εμπρηστικών ενεργειών. Τα μέτρα για την ασφάλεια στο ιστορικό κέντρο αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε, μετά το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Προηγήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος παρουσίασε στον κ. Παπανδρέου τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε το μεσημέρι.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε ο Γ. Καμίνης στον κ. Παπανδρέου είναι η συμμετοχή της δημοτικής αστυνομίας σε μεικτά κλιμάκια περιπολίας με την ΕΛΑΣ, η πιλοτική λειτουργία του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, η αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως τα συσσίτια και ο ΟΚΑΝΑ, καθώς και η εκπόνηση σχεδίου νόμου για τις συγκεντρώσεις.

Ειδικά για το θέμα των συγκεντρώσεων θα συνεδριάσει την Τετάρτη επιτροπή νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίων, η οποία θα εκπονήσει την πρότασή της τις επόμενες ημέρες.

Περισσότερα: Συγκεντρώσεις και νέα μέτρα στην Αθήνα

Σχέδιο δράσης ανά Υπουργείο

Α. Εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

* Ενίσχυση του Ειδικού Σχεδίου Αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας

– Καθημερινές πεζές περιπολίες ομάδων (3) Αστυνομικών – Ειδικών Φρουρών, στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

– Καθημερινές εποχούμενες περιπολίες σε τρεις βάρδιες, οχημάτων και προσωπικού, ζευγών ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και ομάδων «Ζ».

– Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μεγάλη επιχείρηση γενικών αστυνομικών ελέγχων.

– Διάθεση από τη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής, R/T οχημάτων και προσωπικού για κίνηση εποχούμενων περιπολιών, σε τρεις βάρδιες.

– Διάθεση σε κεντρικά σημεία της Αθήνας Διμοιριών Μέτρων Τάξης (ΔΙ.ΜΕ.Τ.) σε δύο βάρδιες (πρωί-απόγευμα) για εκτέλεση πεζών περιπολιών-ενέργεια ελέγχων – προσαγωγών κ.λπ.

– Διάθεση Ομάδων Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.).

– Διάθεση ομάδων των 3-4 αστυνομικών σε δύο βάρδιες, για την αντιμετώπιση των κλοπών και ληστειών.

– Μία φορά την εβδομάδα ειδική επιχείρηση για εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, κυρίως σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη παρουσία μικροδιακινητών – χρηστών.

– Καθημερινή διάθεση σε συγκεκριμένες περιοχές ομάδων των 3-4 αστυνομικών σε τρεις βάρδιες για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

– Μία φορά την εβδομάδα επιχείρηση για τα εκδιδόμενα πρόσωπα.

– Καθημερινή διάθεση κατά περιοχές ομάδων των (3-4) αστυνομικών για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ηθών, λαθρεμπορίας, πνευματικής ιδιοκτησίας.

– Συγκρότηση ομάδας Αστυνομικών (1 βαθμοφόρος και 4 Αστυφύλακες – Ειδικοί Φρουροί) για τη διενέργεια ελέγχων σε πάσης φύσεως καταστήματα και προσαγωγών ατόμων.

– Συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχων από την ΕΛΑΣ και τη Δημοτική Αστυνομία, σε τρεις βάρδιες.

– Συγκρότηση συνεργείων, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε., της Νομαρχίας, της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων καθώς επίσης και Εισαγγελικός Λειτουργός για το εντοπισμό αποθηκών-πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου.

Β. Έλεγχος της υπερσυγκέντρωσης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών.

Βελτίωση των όρων κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

– Περιπολίες της Δ/νσης Αλλοδαπών και Aμεσης Δράσης καθημερινά για ενέργεια ελέγχων-προσαγωγών αλλοδαπών προς καταγραφή, εξακρίβωση/ταυτοποίηση. Ήδη σήμερα ελέγχονται και οδηγούνται στη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής 200 άτομα ημερησίως.

– Συνεχείς στοχευμένες δράσεις για συλλήψεις ημεδαπών και αλλοδαπών κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται ενήλικους ή ανήλικους μετανάστες.

– Συγκρότηση συνεργείων, 2 φορές την εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν Αστυνομικοί, υπάλληλοι της Νομαρχίας, του Δήμου Αθηναίων και Εισαγγελικού Λειτουργού για την πραγματοποίηση αυτοψιών-ελέγχων και απολυμάνσεων σε εγκαταλειμμένα-παλαιά κτίρια όπου διαμένουν κυρίως αλλοδαποί.

– Ολοκλήρωση της χωροθέτησης κέντρων πρώτης υποδοχής νεοεισερχομένων μεταναστών και κέντρων κράτησης υπό απέλαση μεταναστών σε χώρους πρώην στρατοπέδων (σε συνεργασία με Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας).

– Συγκρότητηση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου, κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3907/2011 με τίτλο «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις». Οι επικεφαλής και των 2 υπηρεσιών έχουν ήδη οριστεί.

– Επιτάχυνση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου. Το χρονικό διάστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είναι έως και έξι μήνες, όταν εφαρμόζεται η κανονική διαδικασία και έως τρεις μήνες, όταν εφαρμόζεται η ταχύρρυθμη διαδικασία.

– Ταχύτερη διαχείριση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου, που φτάνουν τις 47.000. Λειτουργία 5 δευτεροβάθμιων επιτροπών με εξειδικευμένο προσωπικό. Ανάλογα με τις ανάγκες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των επιτροπών. Προτεραιοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων μέσω του διαχωρισμού τους σε ενεργές (κάτοχοι «ροζ κάρτας» που έχει ανανεωθεί τα τελευταία δύο χρόνια) και μη ενεργές.

– Συνέχεια και ενίσχυση του προγράμματος των εθελούσιων επιστροφών που πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, την έκδοση εισιτηρίων, την παροχή οικονομικού βοηθήματος, τη συνοδεία στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα και υποδοχή στη χώρα διέλευσης και στον τελικό προορισμό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από Ευρωπαϊκούς πόρους.

– Πραγματοποίηση καμπάνιας με σκοπό την καταγραφή αλλοδαπών και την εθελούσια επιστροφή με κάλυψη των εξόδων τους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών ως υποβοηθούμενες ή αναγκαστικές επιστροφές. Επιπλέον κίνητρα: δυνατότητα η αστυνομία να μην επιβάλλει το διοικητικό πρόστιμο κατά την αναχώρηση και να μην καταγράφονται οι αλλοδαποί στη λίστα ανεπιθύμητων.

Περισσότερα: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4631181

Η απίστευτη επιστολή Κακλαμάνη προς τον «Υπουργό Προστασίας του Πολίτη»

κ. Χρήστο Παπουτσή

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Κύριε Υπουργέ,

Θέλοντας να συμβάλλω στην αντιμετώπιση του προβλήματος “Ασφάλεια-Εγκληματικότητα-Παράνομη Μετανάστευση” στην Αθήνα, επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, προτείνοντας ορισμένα μέτρα, που, κατά την γνώμη μου, είναι απαραίτητα.

Το προαναφερθέν τρίπτυχο, τυπικά, φαίνεται ως τρεις ξεχωριστές ενότητες, ουσιαστικά όμως κάπου συναντιούνται, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα είναι Εθνικό, με αιχμή του δόρατος το κέντρο της πόλης των Αθηνών.

Όταν το κράτος υποχωρεί τότε την θέση του καταλαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα, μορφές του οποίου είναι η κατευθυνόμενη παράνομη μετανάστευση οικονομικών μεταναστών ή η παράνομη διακίνηση γυναικών (πορνεία) και η διακίνηση ναρκωτικών.

Η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τον τόπο, σ΄ ένα βαθμό, επιδεινώνει προβλήματα όπως της εγκληματικότητας (μικρής και μεσαίας).

Η δολοφονία, όμως, για μια κάμερα δεν είναι ελληνική. Είναι….εισαγόμενη.

Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι παράνομοι, σήμερα, μετανάστες, προέρχονται από Ασία και Αφρική, κάτι που με κάνει να ανησυχώ ακόμη και για μεταξύ τους θρησκευτικές συγκρούσεις…

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, ενώ η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα είναι εύκολη, αντίθετα, η παράνομη έξοδος στην Δυτική Ευρώπη (εκεί όπου θέλουν να πάνε) είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Συμπέρασμα: Έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα σε “χωματερή μεταναστών της Ευρώπης”.

Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. έχει στην ουσία καταρρεύσει.

Απόδειξη: Η πρόσφατη ρήξη μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με τους Ιταλούς να δίνουν “βίζα” σε 10.000 Λιβύους, προκειμένου να τους “ξεφορτωθούν”. Έτσι, τέθηκε σε κίνδυνο η συμφωνία ΣΕΓΚΕΝ.

Ως Δήμαρχος Αθηναίων, πραγματοποίησα 30 συναντήσεις, η πρώτη με τον κ. Χηνοφώτη, η τελευταία μαζί σας, με υπουργούς, ηγεσία Ελληνικής Αστυνομίας και Νομαρχία.

Υποσχέσεις απ΄ όλους, συγκεκριμένα μέτρα ελάχιστα.

Ο φάκελος που σας  έδωσα  περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση στην Αθήνα και τι συμπληρωματικά μέτρα είχαν ληφθεί από τον Δήμο της Αθήνας.

Κύριε Υπουργέ,

Πολλές από τις επισημάνσεις αυτού του φακέλου, ακούω ότι πρόκειται να εξαγγελθούν σήμερα από την Κυβέρνηση, όπως Αναπλάσεις στο κέντρο, οικονομικά κίνητρα επανακατοίκησης, φορολογική απαλλαγή σε καταστηματάρχες, μεικτές περιπολίες κ.α.

Σωστές προτάσεις, δευτερεύουσας όμως σημασίας, γιατί πρώτα πρέπει να εμπεδωθεί το αίσθημα  ασφάλειας και ύστερα να ομιλούμε για επανεγκατάσταση στο κέντρο.

Αναμένω να ακούσω χρονοδιάγραμμα και εξεύρεση οικονομικών πόρων. Προσωπικά πιστεύω ότι η Εθνική προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από την “Πρόληψη” γι΄ αυτό και προτείνω:

1. ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΔΙΟΙΚΗΤΙKΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του προβλήματος.

α)Ίδρυση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, με ισχυρή και εξειδικευμένη ομάδα Υποστήριξης. Επικεφαλής του Υπουργείου θα πρέπει να είναι ένα ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ-ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ πρόσωπο, με αποδεδειγμένη εμπειρία στο θέμα και επιχειρησιακές ικανότητες.

2. Αποτελεσματικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.

α) Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ θα πρέπει να αναλάβει ΚΑΙ τη φύλαξη των συνόρων από τη λαθρομετανάστευση. Μέχρι σήμερα δεν εμπλέκεται.

β) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ παράνομων μεταναστών, σε παλαιούς χώρους ομαδικής συμβίωσης (π.χ. στρατόπεδα) ως  τη στιγμή, που θα επαναπροωθούνται στη πρώτη χώρα εισόδου τους ή θα νομιμοποιούνται μέσω πολιτικού ασύλου.  Σήμερα επαναπροωθείται, μετά την τελευταία συμφωνία, ένα ελάχιστο ποσοστό.

3. ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ:

α) ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ»

β) ΦΥΛΑΞΗ των συνόρων από τη FRONTEX και ιδιαίτερα από την πλευρά της ΤΟΥΡΚΙΑΣ, η οποία αντιδρά. Η γείτονα χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι ΔΕΝ θα έχει ουδεμία ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, αν δεν συνεισφέρει, άμεσα, στην επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

γ)  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, να αντιληφθεί τα τεράστια προβλήματα, που προκαλούνται από τα μεταναστευτικά κύματα στη χώρα μας και να ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με  ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ από το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ, που ήδη υπάρχει, ώστε να χρηματοδοτηθούν ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ των χωρών μελών της Ε.Ε., με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα.

δ) Να υπογράψει η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ σύμφωνο επαναπροώθησης με όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, από τις οποίες προέρχονται μεταναστευτικά ρεύματα.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ…

  1. 1. Άμεση απομάκρυνση, με ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ, όσο το δυνατόν περισσότερων λαθρομεταναστών.
  2. 2. Η ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ του κέντρου πρέπει να σταματήσει.

α) Με μη προώθηση των (λαθρο)μεταναστών στο ιστορικό κέντρο,

β) Με μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων στην οικονομική λειτουργία της πόλης από πορείες και συγκεντρώσεις, αφού οι  600 ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ προκαλούν οικονομικό μαρασμό που με τη σειρά του οδηγεί στην γκετοποίηση.

Ήμουν ο πρώτος, που επί υπουργίας του Βύρωνα Πολύδωρα στο Δημόσιας Τάξης (τότε) είχα προτείνει  οι πορείες των 50-100 ατόμων, να γίνονται, χωρίς, όμως, να προκαλούν κυκλοφοριακά «εμφράγματα» στο κέντρο της Αθήνας.

  1. 3. ΠΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ. Επί δημαρχίας μου, δημιουργήθηκαν  τα μεικτά κλιμάκια (δημοτική αστυνομία, ΕΛ. ΑΣ, Υπουργείο Εμπορίου και Υπουργείο Οικονομικών) και έγινε μεγάλος αριθμός κατασχέσεων. Το κυνήγι, όμως, του παραεμπορίου μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την μικροεγκληματικότητα. Ως λύση για την απασχόληση των νομίμων μεταναστών εγκρίθηκε, επί των ημερών μου, η κατασκευή της πρώτης αγοράς που θα μπορούν να πουλάνε τα προϊόντα τους, στην περιοχή του Ελαιώνα, η οποία υλοποιείται από ιδιώτη, χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου.
  2. 4. Μεταφορά των ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο της Αθήνας. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Ο ΟΚΑΝΑ της Σοφοκλέους μεταφέρθηκε, ενώ στο σχέδιο προβλεπόταν, επίσης, η μεταφορά και των υπολοίπων τριών ΟΚΑΝΑ από το κέντρο. Το συγκεκριμένο πλάνο μπήκε στο «συρτάρι», με ευθύνη της Κυβέρνησης  και της νέας Δημοτικής Αρχής.
  3. 5. ΠΑΤΑΞΗ ΠΟΡΝΕΙΑΣ. Αφορά τόσο την παρουσία ξένων ανηλίκων γυναικών σε περιοχές της Αθήνας όσο και την λειτουργία των παράνομων οίκων ανοχής, που μετά από την 3524/2008 απόφαση του Σ.τ.Ε,  έπαψαν να χαρακτηρίζονται ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχό τους είναι η ΕΛ.ΑΣ.

Περισσότερα: http://www.nkaklamanis.gr/

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/05/17/nea-metra-astynomokratia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: