Συνάντηση Σόρος, Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου…αφού λέει και αυτός ότι θα σωθούμε, σωθήκαμε!

Συνάντηση με τον Τζορτζ Σόρος είχε το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Σόρος είχε μιλήσει σε κλειστό συνέδριο, όπου συμμετείχαν Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές, πολιτικά στελέχη και διπλωματικοί παράγοντες.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόρος είχε σημειώσει στην ομιλία του την αισιοδοξία του για τη διάσωση της Ελλάδος, τονίζοντας ότι πρέπει πάση θυσία να σωθεί.

Κατά τον Σόρος, η σωτηρία αυτή θα έλθει από την Ευρώπη, αρκεί να επιδειχθεί συνέπεια στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Επίσης, ο κ. Σόρος ανέφερε ότι και στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο επικρατεί ιδιαιτέρως θετικό κλίμα για την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμ Γκάιτνερ στο Βερολίνο, λίγο πριν τις Συνόδους Κορυφής.

Τα Νέα

Συνάντηση Παπανδρέου με Σόρος

Οι ΗΠΑ θέλουν να σωθεί η Ελλάδα, τόνισε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, την Κυριακή.

Συνάντηση με τον γνωστό επενδυτή Τζορτζ Σόρος, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ προς το τέλος της συνάντησης παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις ή ανακοινώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τρία θέματα:

Πρώτον: Την κατάσταση στη διεθνή οικονομία και την ανασκόπηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωζώνη, πολλές χώρες της οποίας έχουν προβλήματα, αλλά και στο σύνολό της αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους.

Δεύτερον: Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, και τις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα, για τις οποίες υπήρξε σαφής αναγνώριση.

Τρίτον: Τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα στη Βόρειο Αφρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόρος αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της, χωρίς όμως να τεθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να σωθεί η Ελλάδα»

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, που βρίσκεται στην Ελλάδα από χθες, μίλησε σε εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου αναφέρθηκε με καλά λόγια για τη χώρας μας, σε αντίθεση με αυτά που είπε για τη Γερμανία.

Μιλώντας προς επιχειρηματίες, πολιτικούς, επενδυτές και διπλωμάτες, τόνισε ότι η Ελλάδα θα σωθεί πάσει θυσία γιατί αυτό θέλουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη υπάρχει λόγω του ελλείμματος πολιτικής ηγεσίας και έλλειψης θεσμών για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, υποστήριξε.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να στηρίξουν την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θέλει να σωθεί η Ελλάδα. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία και όχι ένας όμιλος πλούσιων χωρών», είπε ο μεγαλοεπενδυτής.

http://www.kathimerini.gr

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2011/04/04/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%ba/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. ουδέν σχόλιον…μιλάει από μόνο του το πράγμα!

 2. Από τον σημερινό Ριζοσπάστη:

  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΤΖ. ΣΟΡΟΣ

  Παζάρια και ανταγωνισμοί πίσω από κλειστές πόρτες

  Φουντώνουν τα σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας

  Εχοντας έτοιμο το «πακέτο» μέτρων ύψους άνω των 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και μέσα σε κλίμα έντονων ανταγωνισμών, με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με το γνωστό αρπακτικό των καπιταλιστικών αγορών και διαχειριστή ισχυρών μονοπωλιακών κεφαλαίων Τζ. Σόρος, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

  Η έλευση του μεγαλοεπενδυτή στην Ελλάδα, ο οποίος κατά καιρούς έχει ταχτεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συνέπεσε με την έλευση του κλιμακίου της τρόικας, την ίδια ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της χώρας. Η κυβέρνηση μπορεί να διαψεύδει, μέσω των κυβερνητικών στελεχών, σε όλους τους τόνους, το ενδεχόμενο της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», αλλά την ίδια στιγμή αξιοποιεί τις «εκτιμήσεις» των καπιταλιστικών αγορών για να συντηρεί κλίμα τρομοκράτησης του λαού.

  Η ένταση της αντιλαϊκής επέλασης γίνεται στο φόντο:

  α) Της δεδομένης απόφασης των κυβερνώντων να προωθήσουν νέες ανατροπές (μειώσεις μισθών – ανατροπές εργασιακών σχέσεων), να λεηλατήσουν με φόρους το λαϊκό εισόδημα και να περικόψουν δραστικά τις πενιχρές κοινωνικές παροχές.

  β) Των έντονων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων μεταξύ κρατών – μελών της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μικρότερη δυνατή καταστροφή κεφαλαίων από την κυοφορούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ανταγωνισμοί υπάρχουν και μεταξύ των μονοπωλίων για την αρπαγή της δημόσιας περιουσίας.

  γ) Των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί τη βαθιά κρίση.

  Σύμφωνα με διαρροές, η συζήτηση με τον Τζ. Σόρος περιλάμβανε τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρώπη, με έμφαση στην Ελλάδα. Στελέχη της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι ο Σόρος δεν έθεσε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στο τραπέζι τέθηκε και η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα στη Λιβύη. Δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων, μια μέρα νωρίτερα, ο Τζ. Σόρος, μιλώντας σε κλειστό συνέδριο, όπου συμμετείχαν Ελληνες επιχειρηματίες, επενδυτές αλλά και πολιτικοί, είχε εκφράσει «αισιοδοξία για τη διάσωση της Ελλάδος, (…) αρκεί να επιδειχθεί συνέπεια στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

  Στο κλειστό συνέδριο, που έγινε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Π. Ευθυμίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Στ. Μάνος και Γ. Αλογοσκούφης, ο εφοπλιστής Π. Τσάκος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος, καθώς και ένας μεγαλοτραπεζίτης.

  Δείχνοντας τα παιχνίδια που παίζονται στο παρασκήνιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στο συνέδριο, όπως διέρρευσε αργότερα, ο Τζ. Σόρος ανέφερε ότι «στις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο επικρατεί ιδιαιτέρως θετικό κλίμα για την Ελλάδα» και στον αντίποδα πρόσθεσε ότι το «μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη υπάρχει λόγω του ελλείμματος πολιτικής ηγεσίας και έλλειψης θεσμών για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων». Μάλιστα, είπε ότι «η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θέλει να σωθεί η Ελλάδα» και άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία και όχι ένας όμιλος πλούσιων χωρών».

  Αξίζει να αναφερθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε στα πλαίσια συνεδρίου στην Ιταλία τόσο με τον Τζ. Σόρος όσο και με τον Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές για τη «χρεοκοπία» της Ελλάδας. Στο συνέδριο ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της «Deutsche Bank», Τζόζεφ Ακερμαν.

 3. συνέχεια:

  Σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία

  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, φουντώνουν τα δημοσιεύματα και οι πιέσεις από την πλευρά των εκπροσώπων της καπιταλιστικής αγοράς για επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωζώνης, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

  Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εκτιμά ότι τα τρέχοντα μέτρα στην Ελλάδα δεν είναι επαρκή και θεωρεί πως οι λύσεις είναι τρεις: Να μειωθούν τα επιτόκια, να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή των δανείων, να γίνει ένα «κούρεμα» στο χρέος. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο μόνος λόγος που το ΔΝΤ δε μιλάει δημόσια για αναδιάρθρωση είναι επειδή φοβάται μήπως φέρει την Πορτογαλία σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Το ΔΝΤ διέψευσε το δημοσίευμα.

  Ωστόσο, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού δεν είναι το μόνο που προκρίνει την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Γιαν Χάτσιους, επικεφαλής οικονομολόγο της «Goldman Sachs», «μία αναδιάρθρωση του χρέους εν ευθέτω χρόνω (σ.σ. για την Ελλάδα) παραμένει ρεαλιστικό σενάριο». Ομοίως, η Μαίρη – Αν Αλιέρ, αναλύτρια της «Amundi Asset Management», εκτιμά ότι «η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της το 2013 ή ίσως και πιο πριν».

 4. Gia foynto olotaxws!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: