1.933 σχολεία καταργούνται και «συνενώνονται» σε 877, για να προωθηθεί το σχολείο της «αγοράς», της αμάθειας και της διαφοροποίησης
Ο στόχος είναι ένας, μοναδικός και διατυπωμένος: Κτίζουν το σχολείο της «αγοράς» και μπροστά σε αυτό θα κάνουν τα πάντα για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877. Οι περισσότερες συνενώσεις – καταργήσεις γίνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (δημοτικά – νηπιαγωγεία), όπου 1.523 σχολικές μονάδες γίνονται 672. Χαρακτηριστικό είναι ότι ελάχιστες από τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες (μόλις 169) είναι μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία. Επίσης, 98 σχολεία ήταν σε αναστολή λειτουργίας και 18 ήταν χωρίς μαθητές. Τα υπόλοιπα 1.238, δηλαδή πάνω από 80%, έχουν ως μοναδικό κριτήριο το σχεδιασμό για το σχολείο της «αγοράς».
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται 410 σχολικές μονάδες σε 205. Σύμφωνα με το υπουργείο, από αυτά τα σχολεία «το 30% των Γυμνασίων είχαν μαθητικό δυναμικό μικρότερο από 35 μαθητές» και «πάνω από το 50% των Γενικών Λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις».
Το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε – και πάλι – να κάνει λόγο για «παιδαγωγικά κριτήρια», αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να επαναλάβει πως ο βασικός λόγος είναι η προώθηση του «νέου» σχολείου (σχολείο της «αγοράς») μαζί με τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Στη σχετική ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις αναφέρεται ότι στόχος είναι «η δημιουργία εύρωστων σχολικών μονάδων (6θέσιων και 12θέσιων στην Πρωτοβάθμια) τα οποία θα έχουν πλέον τη δυνατότητα – και τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές – να υποστηρίξουν τις καινοτόμες δράσεις που δρομολογούνται στο Νέο Σχολείο».
Οι καινοτόμες δράσεις του σχολείου της «αγοράς» έχουν άμεση αναφορά στα διαφοροποιημένα προγράμματα, όπου άλλα θα μαθαίνουν στο Πέραμα και άλλα στην Κηφισιά, άλλα προγράμματα θα παρακολουθούν τα παιδιά ακόμα και στο ίδιο σχολείο ή και στην ίδια τάξη…
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα μείνει σταθερός (έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια). Εκτός απ’ το γεγονός ότι οι παραπάνω αριθμοί ανά τάξη είναι απαράδεκτοι για σχολεία στον 21ο αιώνα, από ορισμένες προτάσεις διευθύνσεων εκπαίδευσης προκύπτουν και παραδείγματα που υπερβαίνουν και τα 25 παιδιά ανά τάξη στην πρωτοβάθμια.
Επίσης, απ’ τις συγχωνεύσεις αντικειμενικά θα προκύψει και μεγάλη απώλεια οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.
Με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα φτιάξει ένα σχολείο όπου – με τη διαφοροποίηση στα προγράμματα και τους χορηγούς που θα παρεμβαίνουν στην παρεχόμενη γνώση – οι μαθητές θα χωρίζονται πιο έντονα σε… κατηγορίες, αυτών που «παίρνουν» κι αυτών που «δεν παίρνουν τα γράμματα».
Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι μαθητές δε θα ξεπερνούν τους 400 ανά σχολική μονάδα, ενώ μόνο 6 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν από 400 έως 500 μαθητές.
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της μένει, κυρίως, στον «αδιαφανή τρόπο με τον οποίο (το υπουργείο) προχώρησε στην όλη διαδικασία, αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις τοπικές κοινωνίες», μένει στο ζήτημα των οικονομικών περικοπών, ενώ δεν κάνει καμία σύνδεση με το σχολείο της «αγοράς». Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι σε ορισμένες περιοχές (π.χ., Σέρρες, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Τρίκαλα) καταργήθηκαν πάνω από 30 – 40% των σχολείων.
Με ανακοινώσεις που δεν αντιπαρατίθενται στην ουσία του σχολείου της «αγοράς» αντέδρασαν στην ανακοίνωση των συγχωνεύσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:
«Η κατάργηση 2.000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.
Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά απλά και μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς» όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούν με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.
Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων, για:
- Να μην κλείσει κανένα σχολείο!
- Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
- Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.
Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται λαϊκή εξουσία και οικονομία ως προϋπόθεση για Λαϊκή Παιδεία».
Η ιστοσελίδα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων:
Μέρααα! Δεν ξέρω πολλά για το θέμα, αλλά και μόνο στο άκουσμα («συγχωνεύσεις») δεν μου κάθεται καλά. Διαφωτιστικές οι λεπτομέρειες, αλλά και σκέφτομαι και ορισμένες περιπτώσεις. Χωλαίνει πολύ στην πράξη αυτό το πράγμα. Βλέπω να ερημώνουν ακόμα περισσότερο κάποια χωριά, βλέπω αρκετά παιδιά να σταματάν ακόμα και στο σχολείο. Αίσχος!
Ρε συ, τα έχουν κάνει στην κυριολεξία σκ**ά! που και αυτά γραμμή στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων είναι (περιορισμός σχολικών μονάδων, ένταξή τους σε μια λογική αγοράς, αναζήτηση δηλαδή σπόνσορα μεταξύ ιδιωτών, π.χ. για σίτιση, θέρμανση, κλπ). Απλά προσπαθούν να τα περάσουν τώρα όλα μαζί, στη παιδεία, στην εργασία, στα ασφαλιστικά. Μιλάμε για γενικευμένη επίθεση!
Τι κόλπο είν’ αυτό πάλι; Η σύζυγος του Πάγκαλου τάδε Χριστοφάκη, λέει, ως δημοτική σύμβουλος Σαρωνικού, έστειλε επιστολή λέει στην υπουργό παιδείας και αντιτίθεται λέει στην κατάργηση του Γυμνασίου Κουβαρά…
Μετά λεν γιατί πιστεύει ο κόσμος τις συνωμοσιολογίες… Ήμαρτον!
Μας δουλεύουν ψιλο γαζί ρεεεεεεεεεεεεε
Θέλουν φτηνό, ευέλικτο, αμόρφωτο και απαίδευτο εργατικό δυναμικό ρεεεεεε. Εργάτες που να ξέρουν μόνο ότι απαιτεί η εργασία τους κάθε φορά και να επανεκπαιδεύονται όταν το απαιτούν οι αλλαγές στην αγορά…
Και να προσθεσω και εγω το σχολιο μου καθως θα σταθω στην φραση του φιλου d1amat: «Βλέπω να ερημώνουν ακόμα περισσότερο κάποια χωριά, βλέπω αρκετά παιδιά να σταματάν ακόμα και στο σχολείο.»
Ακριβως αυτο θα σημανει πιο εντονη αστικοποιηση και παραμερισμος της υπαιθρου,οπου θα εχει σαν εμμεσο αποτελεσμα την αλλοιωση των ποιοτικων χαρακτηριστικων που παρειχε το χωριο(ηθοι,εθιμα,παραδοσεις) καθως επισης θα σβησουν παντελως σπανια επαγγελματα.
Βεβαια αν το δει κανεις πιο ολοκληρωμενα θα καταλαβει και πως δουλευει αυτος ο ατιμος ο καπιταλισμος.
Υ.Γ Σορρυ που το κουρασα λιγο..