H άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη: γεωγραφία και ποσοστά

Η "γεωγραφία" της ακροδεξιάς-φασισμού στην Ευρώπη

Η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη, 70 χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα κοινωνικο-πολιτικό φαινόμενο που δεν πρέπει να περνάει στα ψιλά. Συνδυάζεται δε, με έναν αυξανόμενο αντικομμουνισμό, ρατσιμό, ξενοφοβία, καθώς και μια σειρά αυταρχικά-κατασταλτικά μέτρα, τρομονόμους και ψηφίσματα, που «θωρακίζουν» τα συμφέροντα των κρατούντων ποινικοποιώντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, κάθε έκφραση ριζοσπαστισμού, κινήσεις και κινήματα. Ας προβληματιστούμε και ας κάνουμε τον προβληματισμό ενεργό  πράξη, ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τις ίδιες φρίκες ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

Η ανατομία της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

(αναδημοσίευση από το «Έθνος»)

Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας ανοιχτή αντίθεση στις προοδευτικές πολιτικές παροχής ασύλου αλλά και απόψεις περί «αντισουηδικότητας» των μουσουλμάνων και του Ισλάμ. Η ενίσχυση της απήχησης του κόμματος αποδίδεται μεταξύ άλλων στην κοινωνική αναταραχή από την αθρόα άφιξη ιρακινών. Ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή της κατάστασης των πολιτικών φορέων που χαρακτηρίζονται ή αυτοπροσδιορίζονται ακροδεξιά εντός της ΕΕ.

ΑΥΣΤΡΙΑ


Το θέμα της απαγόρευσης κατασκευής μιναρέδων στα ισλαμικά τεμένη και της χρήσης ρούχων που καλύπτουν πλήρως ή εν μέρει το πρόσωπο των γυναικών βρίσκεται στο προσκήνιο. Το κόμμα της Ελευθερίας ζητά να διεξαχθεί ειδική ψηφοφορία, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκλογών στην περιοχή της Βιέννης τον Οκτώβριο. Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Γιοργκ Χάιντερ, ιδρυτή της σύγχρονης ακροδεξιάς στη χώρα, ηγέτης του κόμματος της Ελευθερίας είναι ο Χάινζ Κρίστιαν Στάσε. Δύο χρόνια αφ’ ότου έλαβε το 17,5% στις βουλευτικές εκλογές, επιδιώκει να κερδίσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Το κόμμα Επίθεση, που ενεργεί κυρίως εναντίον των πληθυσμών των Ρομά, ανεδείχθη τέταρτη δύναμη με 9,4% στις περυσινές βουλευτικές εκλογές. Μεταξύ των προτάσεών του ξεχωρίζουν αυτές για κατεδάφιση των καταυλισμών των Ρομά και την πλήρη αποκοπή από την κοινωνική πρόνοια όσων δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα δεν πέτυχε αξιόλογα ποσοστά στις πρόσφατες εκλογές, αλλά η νέα κυβέρνηση του Ντ.Κάμερον εκπληρώνει σταδιακά προεκλογικές δεσμεύσεις για περιορισμό της μετανάστευσης στην χώρα, καθώς δέχεται τους περισσότερους μετανάστες σε απόλυτους αριθμούς στην ΕΕ, μετά την Ιταλία (στοιχεία 2009). Μεταξύ άλλων προτείνεται περιορισμός της μετανάστευσης από χώρες εκτός της ΕΕ. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις θέλουν δύο στους τρεις Βρετανούς να πιστεύουν ότι η τρέχουσα εισροή μεταναστών κάνει τη Βρετανία «έναν χειρότερο τόπο για να ζει κανείς».

ΓΑΛΛΙΑ


Η άνοδος του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία αποδυνάμωσε το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν, που πήρε μόλις 10,44% στις εκλογές του 2007, έναντι του 16,86% το 2002 στον πρώτο γύρο και 17,79% στο δεύτερο. Στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαρτίου έλαβε λίγο καλύτερα ποσοστά (11,42% στον πρώτο γύρο, αλλά μόνο 9,17% στο δεύτερο). Ο Σαρκοζί συνεχίζει, μετά την σκληρή στάση σε θέματα εγκληματικότητας, να φλερτάρει με την ατζέντα του Εθνικου Μετώπου, με πιο πρόσφατη την μαζική αποπομπή πληθυσμών Ρομά από τη Γαλλία. Παράλληλα, ετοιμάζεται, πρώτος από όλους στην Ευρώπη, να απαγορεύσει την χρήση της μπούρκας από τις γυναίκες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Παρά την αύξηση των ποσοστό τους στις εκλογές των κρατιδίων της Γερμανίας, τα ακροδεξιά κόμματα απέχουν πολύ από το 5% σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ώστε να μπουν στο κοινοβούλιο της Γερμανίας. Αν και συνολικά περισσότεροι μετανάστες αποχωρούν από τη χώρα από αυτούς που φτάνουν εκεί, η σταθερή διόγκωση της τουρκικής κοινότητας προκαλεί ανησυχίες. Η πρόσφατη υπόθεση της αποπομπής του Τίλο Σαράζιν από την Μπούντεσμπανκ λόγω της ανοιχτής τοποθέτησής του εναντίον των μεταναστών σε συναφή θέματα, δημιούργησε συμπαγή ποσοστά υποστήριξής του στην κοινή γνώμη. Δεν προκαλούν έκπληξη λοιπόν τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που θέλουν πολλούς Γερμανούς να υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός κόμματος που να έχει σκληρή στάση σε θέματα μετανάστευσης.

ΔΑΝΙΑ


Με την «υφέρπουσα ισλαμοποίηση της Δανίας» ως… μπαμπούλα, το λαϊκιστικό Κόμμα του Λαού της Δανίας απέσπασε 13,8% στις εκλογές του 2007 και πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ανεβάζουν στο 16%. Καίριος παράγοντας στην εκτίναξη των ποσοστών του ήταν η υπόθεση με τα σκίτσα του Αλλάχ που δημιούργησε δανός γελοιογράφος και η κρίση που ακολούθησε με τον ισλαμικό κόσμο το 2005.

ΕΛΒΕΤΙΑ


Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 27% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Μετά την επικύρωση από τους Ελβετούς με δημοψήφισμα της απαγόρευσης κατασκευής μιναρέδων στα τεμένη, το Λαϊκό Κόμμα στηρίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης για ξένους που καταδικάζονται για εγκλήματα, που θα τεθεί επίσης σε δημοψήφισμα.

ΕΛΛΑΔΑ

Στις ευρωεκλογές του 2009 ο ΛΑ.Ο.Σ. πέτυχε να φτάσει το 7,15%, το υψηλότερο ποσοστό σε εκλογική αναμέτρηση από την ίδρυσή του, βοηθούσης και της εντυπωσιακής αποχής που ξεπέρασε το 57%. Ωστόσο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 5,63%, όταν τα ποσοστά της αποχής περιορίστηκαν. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του ΛΑ.Ο.Σ. παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Η Public Issue και το Βαρόμετρο εκτιμούν την εκλογική επιρροή του κόμματος στο 5,5% (με αναγωγή σε τελικά ποσοστά), ενώ η Alco την θέλει στο 5,7%

ΙΤΑΛΙΑ


Η Λέγκα του Βορρά που από την ίδρυσή της είναι αφενός ενάντια στους μετανάστες και αφετέρου υπέρ της αυτονόμησης από τον φτωχό ιταλικό Νότο, συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στις εκλογές του 2008 ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά της φτάνοντας το 8,3%, από 5% το 2004 και μόλις 3,9% το 2001. Η Ιταλία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών από όλες τις χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πέτυχε με τη Λιβύη συμφωνία επανεισδοχής των πλοιαρίων με λαθρομετανάστες, ενώ συμπαρίσταται στην ακραία γαλλική στάση εναντίον των Ρομά.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ


Το Κόμμα της Προόδου αναρριχήθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση το 2009 με 22,9%, ξεπερνώντας τους Συντηρητικούς. Ωστόσο αν και είναι σαφώς κατά της μετανάστευσης, αναγκάστηκε να μετριάσει σημαντικά την ρητορική των πιο ακραίων εκπροσώπων του προκειμένου να ενισχύσει τα ποσοστά του. Ετσι, στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε πλέον το κράτος πρόνοιας.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ


Το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου με 15,5% και μπορεί να αυξήσει την επιρροή του με συμμετοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας μαζί με κάποιο από τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Αν ωστόσο η αναζήτηση για μία τέτοια λύση αποτύχει και προκηρυχθούν νέες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν την άκρα δεξιά ακόμη και στην πρώτη θέση. Ο Βίλντερς, διάδοχος του του αμφιλεγόμενου Πιμ Φόρτουιν που δολοφονήθηκε το 2002, στοχεύει στην απαγόρευση όχι μόνο της μπούρκας και των καλυμμάτων του προσώπου των γυναικών, αλλά και του Κορανίου και των ισλαμικών σχολείων στην Ολλανδία, που φιλοξενεί 1,6 εκατ. μουσουλμάνους.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Το Jobbik ή Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία μπήκε στην βουλή φέτος με 47 έδρες από τις 386 και καταγράφει ακόμη καλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση στις αρχές Οκτωβρίου. Και εδώ η αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη για την πολυπληθή κοινότητα των Ρομά στη χώρα τροφοδοτεί τον ακροδεξιό χώρο. Μάλιστα, έχουν ακουστεί επισήμως θέσεις ακόμη και για αντιμετώπιση αυτού του «κινδύνου για την δημόσια ασφάλεια» με τη δημιουργία αυστηρά επιτηρούμενων «στρατοπέδων προστασίας της δημόσιας τάξης».

Βλέπε επίσης

Ψήφισμα για την “καταπολέμηση του εξτρεμισμού” προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στοχοποιώντας κινήματα, αριστερούς, αναρχικούς, ριζοσπάστες, κομμουνιστές, κάθε προοδευτικό άνθρωπο και κίνηση…

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2010/10/04/europe-facism/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε