Σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς-φασισμού στις δημοτικές εκλογές στην Αυστρία

Σημάδια των καιρών; Η κρίση και η άνοδος της ακροδεξιάς πάνε χέρι-χέρι. Όπως και η αυξανόμενη καταστολή…

Η είδηση:

ΒΙΕΝΝΗ.–

Σημαντική άνοδο στο εκλογικό του ποσοστό σημείωσε το ρατσιστικό φιλοναζιστικό «Κόμμα της Ελευθερίας» στις εκλογές για την ανάδειξη των 100 μελών της τοπικής βουλής που είναι συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας της Αυστρίας, τη Βιέννη. Ετσι, ήρθε δεύτερο κόμμα καθώς συγκέντρωσε το 27% των ψήφων (από το 14,8% που είχε στις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 2005). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, η άνοδος των ψήφων του «Κόμματος της Ελευθερίας» οφείλεται κυρίως σε ψήφους ανδρών ηλικίας 20 έως 29 ετών ή και άνω των 60.

Με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει το 66%, τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή έδειξαν πως το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» έλαβε 44,2% των ψήφων (από το 49,1% που είχε στις τοπικές εκλογές του 2005) συγκεντρώνοντας ένα σύνολο 49 εδρών και χάνοντας έτσι την αυτοδυναμία που είχε των 55 εδρών. Το «Λαϊκό Κόμμα» έλαβε το 13,2% (από το 18,8%), το «Κόμμα των Πρασίνων το 12,2% (από το 14,6%). Από τα άλλα έξι κόμματα, κανένα δεν μπόρεσε να πετύχει το απαραίτητο εκλογικό μέτρο 5%.

Ο – από το 1994 – σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό ενός συνασπισμού, συνομιλίες που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με όλα τα κόμματα, αποκλείοντας όμως, όπως δηλώνει, το «Κόμμα της Ελευθερίας».

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 18 Οκτώβρη, όταν θα έχουν ελεγχθεί περίπου 155.000 ψηφοδέλτια που κρίθηκαν κατ’ αρχήν άκυρα, ωστόσο αναμένεται απ’ αυτά τα 130.000 να είναι τελικά έγκυρα και να αλλάξει πιθανά η έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος, ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και Ανάλυσης.

Βλέπε επίσης:

H άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ευρώπη: γεωγραφία και ποσοστά

Ψήφισμα για την “καταπολέμηση του εξτρεμισμού” προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στοχοποιώντας κινήματα, αριστερούς, αναρχικούς, ριζοσπάστες, κομμουνιστές, κάθε προοδευτικό άνθρωπο και κίνηση…

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2010/10/12/fascism-austria/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentΣχολιάστε

  1. […] Σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς-φασισμού στις δημοτικ… […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: