Ιστορία του ΔΣΕ, μέρος 41: Η πορεία των χιλίων αόπλων της Ρούμελης (Δεκέμβρης 1947-Γενάρης 1948)

Η πορεία των χιλίων αόπλων της Ρούμελης

Μια αδρή εικόνα των τεράστιων δυσκολιών και εμποδίων, που αντιμετώπιζε και έπρεπε να ξεπερνά ο ΔΣΕ, ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της άντλησης έμψυχων εφεδρειών και της ενίσχυσής του, δίνει η έκθεση για την πορεία των χιλίων αόπλων της Ρούμελης, που υπάρχει στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» (έκδοση «Ρ», Α` τόμος, σελ. 155) και την οποία αναδημοσιεύουμε ολόκληρη:

I. Η οργάνωση της πορείας

«Σύμφωνα με διαταγή του Γ. Α. για αποστολή στη Μακεδονία χιλίων αόπλων, το Αρχηγείο Ρούμελης συγκρότησε μια ταξιαρχία αόπλων από την επιστράτευση, που έκανε στο διάστημα στο διάστημα 20 – 12 – 47 μέχρι τέλη Γενάρη 1948.

Οργανώσαμε τα έμπεδα στα χωριά Βράχα – Κλειστό – Χ/χλια. Συγκροτήσαμε τρία τάγματα και διοίκηση ταξιαρχίας με διοικητή το συναγ. Πουρναρά και ταγματάρχες τους συναγωνιστές Φρυσόμαλλο και Τσικαρδώνη, μόνιμους αξιωματικούς και το συναγ. Θησέα. Διμοιρίτες και λοχαγούς βάλαμε από τους μαθητές, που προορίζαμε για τη σχολή αξιωματικών του Γ. Α. Η κατανομή των μαχητών στα οργανικά τμήματα έγινε ύστερα από επιλογή και ισόμερη ποιοτική κατανομή. Η συμμετοχή της γυναίκας ήταν σημαντική. Ακολουθούσαν πάνω από 300 και τις κατανείμαμε μέσα στις ομάδες.

Οργανώσαμε πολύ γερά τη στρατιωτική και πολιτική δουλιά. Το βάρος μας στις λίγες μέρες στα έμπεδα έπεσε στη στρατιωτική τους εκπαίδευση, στην έντονη πολιτική τους διαπαιδαγώγηση και στην ηθική τους προετοιμασία για την κίνηση.

Επίσης κάναμε όλες τις προετοιμασίες τροφοδοσίας για την περίοδο αναμονής και για την κίνηση. Ετσι από τις 18 – 2 έως 3 – 3 – 48, που περάσαμε τον Πηνειό, το τμήμα τροφοδοτήθηκε με δικά μας τρόφιμα. Επίσης φτιάσαμε για όλους γουρουνοτσάρουχα και εφεδρικά. Οργανώσαμε και τμήμα μηχανικού για πρόχειρες γεφυρούλες, φτιάξιμο δρόμων για πέρασμα ζώων, κλπ. Στην κίνησή μας προσέχαμε ιδιαίτερα τα παρακάτω: α) Πριν από κάθε άλμα μας, κάναμε σύσκεψη των στελεχών μέχρι διμοιρίτες, τους κατατοπίζαμε απ’ όλες τις πλευρές και κυρίως για την επαγρύπνηση κατά την πορεία. β) Καθορίσαμε για κάθε ώρα σιωπηρό προσκλητήριο, δηλαδή σ’ όλη την πορεία ήταν υποχρεωμένος ο διμοιρίτης ν’ αναφέρνει κάθε ώρα στο λοχαγό ότι βαδίζει κανονικά και έρχονται όλοι οι άνδρες του. γ) Προσπαθούσαμε κάθε τάγμα να έχει δυο συνδέσμους, ώστε, ξέροντας πού θα πάμε, να μπορεί να κινείται μόνο του, έστω κι αν έμενε λίγο πίσω. Καταργήσαμε το τηλέφωνο από στόμα σε στόμα και κάθε εντολή ή ειδοποίηση γινόταν με συνδέσμους. Είχαμε έφιππη ομάδα συνδέσμων, που κινούνταν μπρος – πίσω και παρακολουθούσε τον τρόπο κίνησης της φάλαγγας. δ) Ανάλογα με την ταχτική κατάσταση, δίναμε και το σχηματισμό της φάλαγγας στην πορεία, δηλαδή κατά τριάδες, τετράδες ή φάλαγγα κατ’ άντρα ή σε παράταξη διμοιριών. Αυτό καθοριζόταν ανάλογα με το έδαφος. Π.χ., όπου έπρεπε να κάνουμε γρήγορο πέρασμα δημόσιου δρόμου και μείωση της επιμήκυνσης της φάλαγγας, δίναμε σχηματισμό παράταξης. Αυτό έγινε στο δημόσιο δρόμο Λάρισας – Βόλου κλπ.».

II. Πέρασμα του κάμπου της Λάρισας

Meros48_Photo2_small.jpg

«Η κίνηση αρχίζει από το χώρο της Βράχας στις 18 – 2 – 48 κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, με ενάμισι μέτρο χιόνι. Φτάσαμε στο Δερελί στις 19 – 2 – 48 το απόγευμα και μείναμε και την ημέρα της 20 – 2. Εκεί παραλάβαμε και τρεις εκατοντάδες άοπλους Θεσσαλούς, που τους εντάξαμε στα τρία τάγματα. Αυτό το υλικό, όμως, ήταν αδούλευτο, ηθικά και ψυχολογικά απροετοίμαστο για μια τέτοια κίνηση και μας έβλαψαν, γιατί έσπερναν την ηττοπάθεια και λιποταχτούσαν στο δρόμο.

Τη νύχτα της 20 προς 21 – 2 η φάλαγγα των αόπλων, μαζί μ’ ένα τμήμα συνοδείας, κινήθηκε από Δερελί και ύστερα από σύντονη πορεία, αφού διανύσαμε 45 χιλιόμετρα με δύο μόνο στάσεις, φτάσαμε τις πρωινές ώρες στο Ταμπακλί (Βλέπε το χάρτη).

Το πρωί της 22 – 2 ξεκινήσαμε με κατεύθυνση Καραντάου – Κάμπο Λάρισας – Μαυροβούνι. Την κίνηση αναγκαστικά την κάναμε ημέρα, γιατί τη νύχτα έπρεπε να μπούμε στον κάμπο της Λάρισας, να τον περάσουμε, και το πρωί να βγούμε στο Μαυροβούνι. Συνολικά, 24 ώρες σύντονη πορεία. Στο πέρασμα, μας βοήθησε και η πυκνή ομίχλη, καθώς επίσης και το χτύπημα του Αλμυρού, που ενεργούσε ταυτόχρονα το Αρχηγείο Θεσσαλίας.

Μόλις φτάσαμε στη σιδηροδρομική γραμμή Βόλου – Φαρσάλων, ο εχθρός μάς επιτέθηκε με τανκ, ιππικό και χωροφυλακο-ΜΑΥδες. Τους ανατρέψαμε σε μια ώρα, χωρίς η κύρια φάλαγγα να σταματήσει καθόλου την πορεία της. Η νύχτα μας βρήκε στο Καλό Νερό. Μέχρις εδώ η φάλαγγα είχε βαδίσει 10 ώρες, χωρίς στάση και με κανένα βραδυπορούντα, παρά τη λάσπη. Αφού κάναμε μια ώρα στάση, ετοιμάσαμε τη διάταξή μας για τη νυχτερινή κίνηση, μα και για την αντιμετώπιση του εχθρού, κυρίως στο δημόσιο δρόμο Λάρισας – Βόλου. Η φάλαγγα συνεχίζει την πορεία της.

Περάσαμε από την ενέδρα στο Καλό – Νερό και Μοσχοχώρι και πλησιάσαμε στον κάμπο κοντά στο δημόσιο Λάρισας – Βόλου. Ο εχθρός έπιασε θέσεις στο δημόσιο και 12 τανκ περιφέρονταν, ανεβαίνοντας μέχρι το ύψωμα. Προωθήσαμε τμήμα πεζικού και ιππικού σαν σταθερές πλαγιοφυλακές δεξιά και αριστερά του δημόσιου, που άρχισαν να χτυπιούνται με τα τανκ και άλλες εχθρικές δυνάμεις. Η κύρια φάλαγγα βαδίζει σε σχηματισμό παράταξης διμοιριών και με κινητή πλαγιοφυλακή δεξιά και αριστερά των αόπλων.

Περάσαμε το δημόσιο με ταχύτητα και βαδίζαμε προς τη λίμνη της Κάρλας. Μέχρι την Κέρλα, η φάλαγγα βαδίζει 6 ώρες με λάσπη μέχρι το γόνα. Τα μάχιμα τμήματα αντιμετώπισαν με ηρωισμό τανκ και τις λοιπές εχθρικές δυνάμεις, κατέστρεψαν 5 τανκ και προξένησαν και άλλες απώλειες στον εχθρό.

Στη μάχη, χάσαμε μόνο 7 άοπλους εξαφανισθέντες. Ο ηρωισμός των αόπλων είναι χωρίς προηγούμενο. Βαδίζουν αδιάκοπα μέσα στη λάσπες, άνω τα εχθρικά πυρά περνάνε πάνω από το κεφάλι τους. Μέσα στη λίμνη, βαδίζουν, επίσης, με το νερό μέχρι το γόνα επί 2 ώρες. Στις 9 το πρωί της 23/2, φτάνουμε στο χωριό Καλαμάκι του Μαυροβουνίου. Βαδίσαμε 13 ώρες χωρίς στάση και χωρίς βραδυπορούντες. Στο Καλαμάκι δεχτήκαμε πολύωρη αεροπορική επιδρομή με ασήμαντες απώλειες».

III. Προς τα Πιέρρια

Meros48_Photo3_small.jpg

«Στις 24/2 βαδίσαμε όλη τη μέρα και η φάλαγγα των αόπλων φθάνει στο χωριό Σκήτη. Τα τμήματα συνοδείας αποκρούουν εχθρική κίνηση από Αγυιά προς Ποταμιά, καταδιώκουν τον εχθρό και συλλαμβάνουν 10 αιχμαλώτους.

Στις 25/2 αντιμετωπίσαμε κίνηση ενός εχθρικού τάγματος, που ήρθε από τη Λάρισα και ενός της Αγυιάς στα υψώματα Ποταμιάς – Σκήτη. Ο εχθρός ανατράπηκε και καταδιώχθηκε μέχρι την Αγυιά, αφήνοντας 30 νεκρούς και 6 αιχμαλώτους.

Τη νύχτα της 25 προς 26/2 περάσαμε τον Αγιόκαμπο, φτάσαμε στην Αθανάτη και την άλλη νύχτα φτάσαμε στην Καρύτσα – Κισσάβου. Το πέρασμα του Πηνειού ήταν πολύ δύσκολο. Ο εχθρός με το αντιτορπιλικό του βρίσκεται μόνιμα εκεί, κατόρθωσε να βρει βάρκες στις εκβολές του Πηνειού, που δεν ήταν καλά φυλαγμένες και τις κατάστρεψε.

Στις 27/2, εχθρικό τμήμα που κινήθηκε από Λασποχώρι προς Τσαγέζι το ανατρέψαμε και το καταδιώξαμε. Χρειαστήκαμε τέσσερις μέρες για να φτιάξουμε τις βάρκες και για να στείλουμε σύνδεσμο στα τμήματα που βρίσκονταν στον Ολυμπο.

Στις 2/3 περάσαμε 410 άνδρες άοπλους μαζί με τα στελέχη, που όλοι τους πέρασαν καλά και τις πρώτες πρωινές ώρες της 3/3 έφτασαν στον Παντελεήμονα του νότιου Ολύμπου.

Τη μέρα της 3/3, μπάσαμε τους υπόλοιπους 750 άοπλους μέσα στις εκβολές του Πηνειού και τους καλύψαμε. Εκμεταλλευτήκαμε την απουσία του αντιτορπιλικού και αρχίσαμε μέρα το πέρασμα. Περάσαμε όλοι και βαδίσαμε προς το Παπαπούλι πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή. Στις 5 η ώρα το πρωί της 4/3 φθάσαμε στον Πλαταμώνα ύστερα από 15 ώρες συνεχή πορεία και προσπάθεια για το πέρασμα του Πηνειού.

Μόλις φθάσαμε στα υψώματα του Παντελεήμονα, ο εχθρός κατέλαβε το Νεζερό και την Καρυά και η θέση μας ήταν δύσκολη. Το μόνο που μας έμενε ήταν να ελιχθούμε από τον κάμπο της Λεπτοκαρυάς μεταξύ δρόμου Λιτόχωρου – Κατερίνης. Επιστροφή προς τον Κίσσαβο ήταν πια αδύνατη, γιατί ο εχθρός είχε πιάσει και κει όλα τα περάσματα.

Αμέσως προωθήσαμε ανθρώπους να μαζέψουν πληροφορίες για την κίνηση του εχθρού στη Λεπτοκαρυά και στείλαμε μια διμοιρία να πιάσει τη διάβαση στο σταθμό Λεπτοκαρυάς. Δύναμη συνοδείας είχαμε μαζί μας ένα τάγμα Θεσσαλών που είχε 6 οπλοπολυβόλα ο κάθε λόχος του και 2 – 3 ντουφέκια ή κάθε ομάδα. Τη νύχτα της 4 – 5/3, περάσαμε χωρίς να συναντήσουμε εμπόδια από Παντελεήμονα, Κάμπο Λεπτοκαρυάς – δημόσιο Λιτοχωρίου – Κατερίνης και τις πρώτες πρωινές ώρες φτάσαμε στα υψώματα Λιτόχωρου μετά από 12 ώρες συνεχή πορεία.

Τη νύχτα της 5 – 6/3, κινηθήκαμε και φθάσαμε στη Λόκοβα και τη νύχτα της 6 – 7/3 περάσαμε το σανατόριο Πέτρας και φτάσαμε το πρωί στο ύψωμα Μόρνας. Από κει βαδίσαμε όλη σχεδόν τη μέρα και τη νύχτα και φτάσαμε στου Κόρακα τα Καλύβια. Από τις 3 – 9/3 που κινηθήκαμε από τον Κίσσαβο μέχρι τα Πιέρρια οι άνδρες δεν έφαγαν τίποτα εκτός από τέσσερα κατσαμάκια και σε 6 μέρες και τις 4 άλλες μέρες τούς δίναμε μόνο από 40 δράμια καλαμπόκι βραστό την ημέρα».

IV. Ο αγώνας στα Πιέρρια

Meros40_Photo1_small.jpg

«Τη νύχτα της 13 προς 14/3, παίρνοντας μαζί μας και το άλλο τάγμα αόπλων, που είχε περάσει πρώτο και μας βρήκε αυτή τη μέρα, κινηθήκαμε προς Λάπατα. Εδώ κατορθώσαμε να δώσουμε 100 δράμια πατάτα για συσσίτιο. Τη νύχτα της 14 προς 15 του Μάρτη, προχωρήσαμε από Λάπατα προς Τουμπανάρι. Από δω θα εξορμούσαμε να περάσουμε το δημόσιο Θεσσαλονίκης – Λάρισας προς τον Αμάρμπεη, τη νύχτα αυτή έκανε φοβερό κρύο και βοριάς. Η φάλαγγα με τα μεταγωγικά της κινούνταν αργά, με αποτέλεσμα να παγώσουν 10 άοπλοι και μερικοί από τους ενόπλους της 16ης ταξιαρχίας, που μας συνόδευε στο πέρασμα.

Ο εχθρός αντιλήφθηκε την κίνησή μας και αμέσως εκδηλώνεται. Πιάνει τη Λάβα – Σαραντάπορο – Βίγλα και συνέχεια το δημόσιο μέχρι τη γέφυρα της Βούρμπας και το Λιβάδι. Ταυτόχρονα, ενεργεί και καταλαμβάνει τα δυτικά αντερείσματα της Σιάπκας. Στις θέσεις που βρισκόμαστε αναγκαστήκαμε να περιμένουμε μέχρι τις 11 η ώρα τη νύχτα ένα τάγμα της 16ης, που είχε αδικαιολόγητα καθυστερήσει. Τώρα για να προχωρήσουμε από το Σαραντάπορο αποκλείονταν. Αν πάλι επιχειρούσαμε να περάσουμε δίπλα από το Λειβάδι, κοντά στη γέφυρα της Βούρμπας, βρισκόμαστε σε τέτοια μειονεκτική θέση, ώστε θα παθαίναμε μεγάλες ζημιές. Θα χάναμε σχεδόν στο σύνολό τους τους άοπλους, το βαρύ οπλισμό και θα είχε αρκετές απώλειες και το ένοπλο τμήμα. Ετσι, αποφασίσαμε να μην περάσουμε, να πιάσουμε θέσεις καλές στα Κουτσούπια και να αντιμετωπίσουμε το πέρασμα πάνω σε άλλη βάση. Τη νύχτα της 15 προς 16 κινηθήκαμε και φτάσαμε στα Κουτσούπια, όπου πήραμε διάταξη.

Τα πρωί ο εχθρός επιτέθηκε από Παληογράτσανο – Καστανιά και από Λειβάδι προς Κουτσούπια. Τον αποκρούσαμε προξενώντας του σοβαρές απώλειες. Η αεροπορία μάς βομβάρδιζε σκληρά επί 10 ολόκληρες ώρες. Οι εχθρικές επιθέσεις αποκρούστηκαν επίσης και στις 17 – 3. Αυτή τη μέρα ρίξαμε και ένα αεροπλάνο.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφωνόταν, η μόνη λύση ήτανε να διαλύσουμε τη φάλαγγα των αόπλων και να τους συγχωνεύσουμε στα τμήματα των Πιερρίων και της 16ης ταξιαρχίας. Να αποκεντρωθούν τα τάγματα στα Πιέρρια, παίρνοντας διάταξη και σε περίπτωση μεγαλύτερης πίεσης να διεισδύσει το καθένα ξεχωριστά στο χώρο Β. και Ν. Ολυμπο – Λαφίνα μέχρι Αμάρμπεη. Την ίδια μέρα προχωρήσαμε στη συγχώνευση των αόπλων στα ένοπλα τμήματα.

Τη νύχτα όλα τα τάγματα κινήθηκαν καταλαμβάνοντας τις παρακάτω θέσεις: Ενα τάγμα τη θέση Πέντε Πύργοι – Γκίνη, άλλο τάγμα τους Αγιους Αθανάσηδες Καταφυγίου, άλλο τάγμα συνέχεια τα υψώματα απαγορεύοντας κίνηση από Βελβενδό, άλλο τάγμα στη Σαρακατσάνα και άλλο στου Παππά – χωράφι. Εν τω μεταξύ, επειδή το επισιτιστικό είχε φτάσει σε αδιέξοδο και ψοφούσαν και τα μουλάρια, αναγκαστήκαμε να τα σφάξουμε και έτσι τα τμήματα έφαγαν λίγο και κρατήθηκαν στα ποδάρια τους.

Την αποκέντρωση των αόπλων στα τάγματα και την κίνησή μας από πολλές κατευθύνσεις, αφού αφήναμε το βαρύ οπλισμό, έπρεπε να την είχαμε κάνει από τις 13/3 που ξεκινήσαμε για το πέρασμα, μια και διαπιστώσαμε ότι, αν μας έχουν πιάσει το Σαραντάπορο, θα ήταν δύσκολο να περάσει μια τέτοια βαριά φάλαγγα. Εδώ όμως μας ξεγέλασε το γεγονός ότι δεν παρατηρήσαμε καμιά εχθρική κίνηση.

Ο εχθρός συνέχισε και την άλλη μέρα την πίεσή του με την ενίσχυση πυροβολικού και αεροπορίας. Σκοπός του είναι να μας εξοντώσει. Τα τμήματά μας τον αντιμετωπίζουν με πείσμα και παλικαριά. Αλλά θα ήταν αδύνατο να τους κρατήσουμε περισσότερο από 2 – 3 μέρες ακόμα, γιατί δεν είχαμε πυρομαχικά, είχαμε αρρώστους, τραυματίες και άλλον κόσμο τον Πιερρίων, μικρά παιδιά, γέρους κλπ., γύρω στους 500. Το κρύο τσάκιζε τα τμήματα, το επισιτιστικό ήταν δύσκολο.

Σε σύσκεψη που έγινε με στελέχη του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας καταλήξαμε στο ότι μέσα σε δύο μέρες πρέπει ν’ αποκρύψουμε σε μικρές ομάδες τραυματίες και αρρώστους και τα τμήματα να κάνουν διείσδυση προς Β. Ολυμπο – Λαφίνα και προς Αμάρμπεη. Φυσικά, μια τέτοια κίνηση ήταν δύσκολη και υπήρχε πιθανότητα να ‘χουμε απώλειες. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ορισμένες ταλαντεύσεις σε μικρά στελέχη. Πάντως, στις 20/3 πήραμε την απόφαση να γίνει οπωσδήποτε η διείσδυση και έδωσα διαταγή στα δύο τάγματα Παλαιολόγου να είναι έτοιμα. Ανάλογα θα ελίσσονταν και τα άλλα τάγματα.

Πράγματι τη νύχτα της 20 προς 21/3 ξεκινήσαμε από την κορυφογραμμή Αρβανίτη – Φλάμπουρο και φτάσαμε το πρωί στα Κουτσούπια. Ο εχθρός αιφνιδιάστηκε, γιατί υπολόγιζε ότι οι χιονισμένες βουνοκορφές είναι αδιαπέραστες. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει ν’ ανοίξει το χιόνι και δεν μπόρεσε, γιατί τότε ήταν μαλακό.

Από τον εχθρό γινήκαμε αντιληπτοί από κακό τρόπο κίνησης των τμημάτων, που δεν κινήθηκαν στις καθορισμένες ώρες. Είμαστε όμως σε πολύ πλεονεκτική θέση, γιατί τον είχαμε καβάλα. Ο εχθρός κινήθηκε με ταχύτητα για να βελτιώσει τις θέσεις του, φοβούμενος κύκλωση. Από την παγωνιά είχαμε περί τους 15 νεκρούς και λιποτάκτες».

V. Πέρασμα στα Χάσια

«Μόλις νύχτωσε, η φάλαγγα βαδίζει από Σιάπκα, δίπλα από Πύργο, δεξιά του Λειβαδιού, περνάει συνέχεια το δημόσιο δρόμο και βγαίνει στα υψώματα του Αμάρμπεη. Αντίσταση δε βρήκαμε πουθενά. Εδώ όμως πρέπει να ειπούμε ότι πολλά στελέχη μας δεν έπαιξαν το ρόλο, που απαιτούσαν οι κρίσιμες στιγμές αυτής της νύχτας. Ανώτερο στέλεχος της 16ης ταξιαρχίας, που το αφήσαμε να μαζεύει τους βραδυπορούντες, όχι μόνο δεν επέβλεψε σ’ αυτή τη δουλιά, αλλά άφηνε τους άντρες να σκορπάνε στα μαντριά, για να βρούνε φαΐ. Ετσι είχαμε περί τους 40 αγνοούμενους αόπλους και ένοπλους.

Η κατάσταση των μαχητών μας ήταν πολύ άσχημη. Η πείνα και η κούραση απερίγραπτη. 65 είχαν πρηστεί τα ποδάρια τους, αλλά παρ’ όλα αυτά ακολουθούσαν τη φάλαγγα μπουσουλώντας! Αυτό όμως δεν μπορούσε να συνεχίζεται για πολύ, γιατί εν τω μεταξύ άρχισαν οι αψιμαχίες με τον εχθρό. Κι εδώ πρέπει επίσης να σημειώσω ότι μερικά στελέχη δεν έδειξαν τη στοργή που χρειαζόταν και εγκατέλειψαν 10 απ’ αυτούς.

Τη νύχτα της 24 προς 25/3 κινηθήκαμε προς τη Σινοκερασιά (Αντιχασίων), νομίζοντας ότι δίπλα μας έχουμε τον Υψηλάντη. Κι αυτή τη βραδιά δε βαδίζει καλά η φάλαγγα. Κάνουν στάση πάνω στο δημόσιο Ελασσόνας – Δεσκάτης και σκορπούν σε μαντριά, γιατί πολλά στελέχη δεν ενεργούν δραστήρια να συγκρατήσουν τους άντρες.

Μόλις πήρανε διάταξη στη Σινοκερασιά ξημερώνοντας, παρατηρώ εχθρικό τάγμα στο Φλαμπουρέσι, εχθρό στην Τσούκα, τάγμα στο Διάσελο και ΜΑΫδες στην Ασπροκκλησιά. Τα τμήματα δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Τα οπλ/λα είχανε 50 σφαίρες. Ο εχθρός άρχισε την επίθεση στις 5 η ώρα. Ανατρέπει τα τμήματα Παλαιολόγου, γιατί τελείωσαν οι σφαίρες τους. Με τέσσερις ομάδ. νέων κρατάμε το ύψωμα Ασπροκκλησιάς, ενώ όλοι οι άλλοι συμπτύσσονται προς την Ανθρακιά.

Μέχρι το βράδυ συγκεντρώσαμε όλον τον κόσμο και τη νύχτα της 25 προς 26 βαδίσαμε και φτάσαμε στην Ανθρακιά, όπου βρήκαμε φιλικά τμήματα. Από Πιέρρια προς Χάσια χάσαμε 20 μαχητές στις μάχες. Μερικές δεκάδες χάθηκαν αδικαιολόγητοι μέσα στα μαντριά και ελάχιστοι μόνο λιποτάχτησαν.

Συνολικά βαδίσαμε, πολεμώντας 42 μέρες».

Περιεχόμενα

https://erodotos.wordpress.com/istoria-dse/

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2010/06/01/poreia-xiliwn-dse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 ΣχόλιαΣχολιάστε

 1. ενα απο τα μεγαλυτερα εγκληματα εναντια στον ελληνικο λαο απο το τιμημενο κκε και το συντροφο Γουσια.Οπως παρουσιαζεται η πορεια των αοπλων σε λιγο θα δωσουμε συγχαρητηρια στο γουσια που τους πηγε απο τον καμπο και οχι απο τα βουνα

 2. Με την εννοια ότι απο τους 1300 300 μονο επιβιωσαν και 1000 παιδακια και ανηλικα τα πηρε στο λαιμο του το εγκληματικο κκε το οποιο δεν εχει ζητησει και κανενα συγνωμη απο το λαο τις οικογενειες των νεκρων

  • Φίλε μου, έχεις μια σύγχυση εν τω κρανίω, η οποία δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι συνειδητή (είσαι αντικομμουνιστής) ή ασυνείδητη (έχεις άγνοια), αλλά, τέλος πάντων…
   Οι πορεία των 1000 δεν ήταν κάποια «εκδρομη στην εξοχή» που αποφάσισε με το ζόρι το «σαδομασοχιστικό» ΚΚΕ. Έγινε για συγκεκριμένους λόγους, έγινε αναγκαστικά και ναι ήταν υπόδειγμα ηρωισμού των ανθρώπων που μετείχαν σε αυτή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις καταπληκτικές αντοχές της ανθρώπινης ψυχής που μάχεται για ένα καλύτερο άυριο. Είχαμε Εμφύλιο, λευκή τρομοκρατία και ίσως δεν έχεις υπόψη τι τραβούσαν οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης ή όσοι είχαν και την παραμικρή συγγένια ή συμπάθεια με αυτούς όταν τους έπιαναν οι λεγόμενες «εθνικόφρονες». Οι επιλογές τους λοιπόν ήταν μάλλον περιορισμένες.
   Το ΚΚΕ δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν. Οι απόγονοι του ΔΣΕ και του ΕΑΜ είναι υπερήφανοι για τους συγγενείς τους που πολέμησαν. Λοιπόν, άσε την ψυχροπολεμική ρητορική και νοοτροπία. Δεν ζούμε, ούτε στο 1949 ούτε στο 1970 (στη Χούντα) για να περνάνε τέτοια ιδεολογήματα.

   «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κάκιά σκουριά δεν πιάνει»

   • FILE HRODOTE ,ξερεις ποσοι επεζησαν απο τους 1300?Γιατι ο συντροφος Γουσιας τους εστειλε απο τον καμπο και την πεδιδα που ηταν ο εχθρικος στρατος και οχι απο τα βουνα.Τα ερωτηματα αυτα τα βαζουν αγωνιστες του δημοκρατικου στρατου που επεστρεψαν ενω κυνηγηθηκαν στη σοβιετια.Το τιμημενο κκε πρεπει να απολογηθει για τα εγκληματα που εκανε στον εμφυλιο ,πχ τις εκτελεσεις κατοικων του καρπενησιου το 49 στα κουμασια του βουτυρου [300] και στην ταταρνα [άλλοι 300] συμφωνα και με τις εκτιμησεις του μαργαριτη που ενταχθηκε στο κομμα στο διτομο βιβλιο του.Πρεπει και να απολογηθει και για τον εμφυλιο ανοιχτα στην κοινωνια όπως απολογηθηκαν τα στελεχη του στην 6η και 7η ολομελεια.Για τον πορεια των αοπλων κατηγορηθηκε διαγραφτηκε και εξοριστηκε ο γουσιας στην τρανσυλβανια της ρουμανιας [και για τα αλλα εγκληματα του την εκτελεση του συντροφου γιαννουλη πχ αλλα και άλλα].Οι ιδιοι οι ανταρτες του δημ στρατου τα ειπανε αυτα στην 6η δοτη και την 7η ολομελεια δεν τα ειπε η χουντα

 3. οπως ειπε και ο συντροφοσ ζαχαριαδης στην 5η ολομελεια το 50 ,καναμε το διεθνιστικο μας καθηκον.Δηλαδη ο εμφυλιος εγινε με εντολη του σταλιν για να στηριξει τα καθεστωτα του χοντζα ,στην πολωνια τσεχοσλοβακια τον τσαουσεσκου.Και οι ξενες αντιπροσωπειες το αναγνωριζαν αυτο στις ολομελειες του κομματος ,για τη μεγαλη συνεισφορα του κκε στη στηριξη των καθεστωτων αυτων

  • Mα για εκείνους που δεν επέζησαν από τη πορεία των χιλίων (από τις κακουχίες ή από τις επιθέσεις των ΜΑΥδων κλπ), θα απολογηθεί το ΚΚΕ; Η άλλη τους επιλογή από το να προσπαθήσουν να διαφύγουν και να βρουν τους άλλους πια νομίζεις εσύ δηλαδή ότι ήταν;
   Κοίταξε να δεις, εχεις μια συγκεκριμένη οπτική του Εμφυλίου (ξενοκίνητος, εγκληματίες κομμουνιστές, κλπ κλπ), με γεια σου με χαρά σου, με βρίσκει διαμετρικά αντίθετο. Ο τσαουσέσκου ήταν στη Ρουμανία (άσχετο). Και κυρίως, έτσι απλά για να σου δείξω πόσο διαστρεβλωμένη είναι η εικόνα που έχεις: Ο Εμφύλιος δεν έγινε για να «εξυπηρετηθούν» οι ξένες δυνάμεις. Ο εμφύλιος ξεκίνησε ως αντίδραση στην «λευκή τρομοκρατία», ως άμυνα των καταδιακώμενων αγωνιστών στις διώξεις και το κυνήγι εξόντωσης των πρώην ταγματασφαλιτών νυν «εθνικοφρόνων». Άμα το ΚΚΕ είχε από την αρχή κατεύθυνση για ένοπλη αναμέτρηση, εκείνη δεν θα έιχε αρχίσει τόσο σποραδικά, αδύναμα και αργά. Θα είχε γίνει με τελίως διαφορετικό τρόπο και πίστεψέ με η κατάληξη θα ήταν πολύ διαφορετική. Η ένοπλη πάλη ΔΕΝ ορίστηκε από τα αδερφά κόμματα του εξωτερικού. Τουναντίον, η ΕΣΣΔ αλλά και η Βουλγαρία (Δημητρόφ) ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική. Εκείνοι υποστήριζαν τη συμμετοχή στις εκλογές του 1946. Μόνο η Γιουγκοσλαβία στήριξε τον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ και αυτό μόνο στην αρχή.

   Και επίσης: Καμιά 5η ολομέλεια δεν έγινε το 1950. Μάλλον θα εννοείς την 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ. Όσο για την 6η και 7η Ολομέλεια (προφανώς θα εννοείς του 1956 και 1957), αυτά θα πρέπει να τα δεις υπό το πρίσμα του πλαισίου όπου πραγματοποιήθηκαν και όπου εκτοξεύτηκαν διάφορες ανυπόστατες κατηγορίες για να αιτιολογηθεί η αλλαγή γραμμής και καθοδήγησης στο ΚΚΕ (π.χ. Ζαχαριάδης: πράκτορας της Ιντέλλιτζεντ Σέρβις, κλπ)

   Δεν λέω ότι δεν έχεις κάνει κάποια προσπάθεια να μελετήσεις τα ζητήματα αυτά. Προφανώς έχεις διαβάσει. Αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτά που διαβάζει κανείς πρέπει και να τα επεξεργάζεται, να τα συνθέτει.

   Και επί του προσωπικού: ζητώ συγνώμη αν σου βγήκα λίγο επιθετικά, απότομα και ίσως αγενώς. Δεν το συνηθίζω. Καλή συνέχεια

 4. συναγωνιστα ηροδοτε σωστα είπεσ ότι ήταν η 3η συνδιασκεψη 10-14/10/50 αλλα μπορει να το ειπε και στην 7η ολομελεια μετα την καθαιρεση του απο τα αδερφα κομματα κκεσε ρουμανιας αλβανιας στην δοτη 6η ολομελεια,ότι καναμε το διεθνισυικο μας καθηκον ,οσον αφορα τον εμφυλιο.Σιάντος Ιωαννιδης Ζαχαριαδης,όλοι παιρνανε γραμμη απο το σταλιν μεσω των ασυρματων και του Βαβουδη που ήταν πρακτορασ τησ γκε πε ου [και για τους ασυρματους αυτους εκτελέστηκε ο Μπελογιαννης το 51].
  Οι ηγετες του κκε δεν ειχαν το αναστημα να πανε κοντρα στο σταλιν και θεωρουσαν ότι καλο για την ελληνικη επανασταση είναι ότι ειναι καλο για τη μητερα πατριδα στη σοβιετικη ένωση.Ούτε ήξεραν τη συμφωνια σταλιν τσωρτσιλ στη μοσχα το 44 για το διαμοιρασμο των ζωνων επιροης-προτεκτορατων.Οπως έλεγε και ο ΣΙ’αντος στο νοσοκομειο που αναρρωνε το 48 νομιζω,οι σοβιετικοι ποπωφ ,ο πρεσβυς,κα,δεν μπορουσαν να μας το πουν ,οτι ειχαν δωσει δηλαδη την ελλαδα στους αγγλους,για να παρουν το ανατολικο μπλοκ.
  Τα Δεκεμβριανα ο λιβανος η βαρκιζα ο εμφυλιος οπως αρχισε και εξελισσοταν ήταν γραμμη του σταλιν απο τους ασυρματους.ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ δηλαδή.Οι ήττες δεν ήταν αποτελεσμα λαθών.Η ηγεσια του κκε έκανε όπως της έλεγε ο πατερούλης και γιαυτο ,ο πατερουλης υπέγραψε κειμενο του ζαχαριαδη το 50 ότι όλα έγιναν σωστα απο το κκε .ΠΡΑΒΛΝΙ έγραψε ο σταλιν,Σωστα δηλαδη.Οτι υπακουσε το κομμα στη γραμμη της μητερας πατριδας και ολα εγιναν για το συμφερον της παγκοσμιας επαναστασης όπως τα εβλεπε ο πατερουλης.Για την πορεια των αοπλων ασκηθηκε κριτικη στην 6η και 7η ολομελεια και για το Γουσια που ενω στην 6η ολομελεια καταδικασε το ζαχαριαδη στην 7η καθαιρεθηκε και εξοριστηκε και του ασκηθηκε όμως δικαια κριτικη του αρχιστρατηγου του δσε αποφοιτου της 4ησ δημοτικου και μέγιστου εγκληματια στελεχων του κκε ,αμαχου πληθυσμου ,των 1000 απο τους 1300.Ηταν δικο του κατορθωμα

 5. Τι νόημα έχουν τώρα αυτά; Το ζήτημα είναι ότι εδώ πρέπει να δούμε την ιστορία σαν γεγονότα και όχι σαν πολιτική σκοπιμότητα.

  Ποιός ήταν ο Γούσιας που του ανατέθηκε αυτό το καθήκον;

  Κάποιο έμπειρο στρατιωτικό στέλεχος που θα έπαιρνε τις ορθές στρατιωτικά αποφάσεις;

  Ασφαλώς όχι Βάλανε τον Μπαλωματή του Συρόκου να εκτελέσει μια ολόκληρη επιχείρηση όπως τον έβαλαν μετά να ηγηθή του ΔΣΕ…….. αλλά και όλα τα στρατιωτικά στελέχη του ΔΣΕ της ίδιας μορφωτικής (στρατιωτικά και όχι πολιτικά ) στάθμης ήταν, το Δεκεμβριανό κίνημα το έκανε ο Ιωαννίδης (επάγγελμα βοηθός κουρέα), ο Μάρκος (καπνεργάτης) κλπ τα ελάχιστα μορφωμένα στελέχη του ΔΣΕ θυσιάστηκαν χωρίς λόγο Διαμαντής, Γιαννούλης κλπ

  Αυτή είναι η φρικτή αλήθεια για τον κόσμο της Αριστεράς οδηγήθηκαν στην σφαγή από φανατικούς και άσχετους και το ότι κράτησε 3 χρόνια ο εμφύλιος ήταν αποτέλεσμα της ηρωικής ψυχής του λαού και όχι της ανίκανης ηγεσίας του ΚΚΕ. (αυτά προς το παρόν)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: