Μετά την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, τώρα και στην Β’ Αθήνας το ΚΚΕ έρχεται δεύτερο κόμμα: ΝΔ 18,5%, ΚΚΕ 13%, ΔΗΜΑΡ 11,5%, ΣΥΡΙΖΑ 10%, ΛΑΟΣ 6%

Από το Star.gr:

«Τα πάνω κάτω στις πολιτικές εξελίξεις το γκάλοπ της ALCO για το STAR, το οποίο δείχνει το ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά στη Β Αθήνας, μεγάλο ποσοστό να μην εμπιστεύεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος και την Δημοκρατική Αριστερά να καταγράφει υψηλά ποσοστά, με διαρροές και από τα δύο κόμματα της δικομματικής διακυβέρνησης.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου και δείχνει ανατροπές και εκπλήξεις στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η οποία παραδοσιακά εκλέγει κυβέρνηση, καθώς στις εκλογές του 2009 έδωσε 42 έδρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ είναι τέταρτο κόμμα με ποσοστό 8%, το οποίο είναι ιστορικό χαμηλό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι στις εκλογές του 2009 στην ίδια περιφέρεια συγκέντρωνε 40%.

Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι η ΝΔ με 13,6% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 9,5%, ΔΗΜΑΡ 8,4%, ΠΑΣΟΚ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 4,3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,2%, ΔΗΣΥ 2%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 8,1%.

Ενδεικτικό στοιχείο της έρευνας είναι και το ό, τι το 18,8%, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι, δηλώνουν πως θα απέχουν από την ψηφοφορία, απορρίπτοντας στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Λευκό ή άκυρο ψηφίζει το 7,5%, ενώ «Δεν Ξέρω – Δεν Απαντώ» δηλώνει το 9,1%.

Ποσοστά επί των εγκύρων

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας και σε ό, τι αφορά τη διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων, αφού αφαιρεθούν δηλαδή η αποχή και το άκυρο λευκό.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 18,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 13, ΔΗΜΑΡ 11,5%, ΠΑΣΟΚ 11, ΣΥΡΙΖΑ 10, ΛΑΟΣ 6, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 5 και ΔΗΣΥ 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 11%, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και το «Δεν Ξέρω – Δεν Απαντώ».»

The URI to TrackBack this entry is: https://erodotos.wordpress.com/2012/01/31/dimoskopisi-b-athinas-alco/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 ΣχόλιαΣχολιάστε

  1. 10% λέει για ΣΥΡΙΖΑ και όχι 6%. Το ίδιο δείχνει και το γράφημα.

    • Δίκιο έχεις, κεκτημένη ταχύτητητα:pPp διορθώθηκε

  2. ean ke ta galop den ta polipistevo

    to 14% ine konta borume
    oli stous topous doulias gia enimerosi ke propaganda

    • Καλά ναι, κανένα γκάλοπ δεν είναι να το εμπιστεύεσαι…εργαλεία χειραγώγησης συνειδήσεων είναι πρώτα και κύρια. Αλλά έτσι, κουβέντα να γίνεται…

  3. Καλημέρα.
    Εχει σκεφτεί το ΚΚΕ πώς θα διαχειριστεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν όντως την επιτύχει; (η απορία δεν είναι φιλο-ΚΚΕ ούτε αντι-ΚΚΕ)

    • Τι το ιδιαίτερο έχει δηλαδή η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; (για να καταλάβω και καλύτερα το ερώτημά σου)

  4. Εχει ορισμένα κοινοβουλευτικά προνόμια αλλά δεν αναφερόμουν σε αυτά. Ας αναδιατυπώσω: πώς θα διαχειριστεί μια πιο ηγεμονική θέση στην κοινωνία; Είναι μάλλον σκέψη παρά ερώτημα.

  5. ean den organothi to plitthos o maza i ergtatiki taksi perisotero ti thelis na kani?

  6. Νομίζω ότι η θέση του ΚΚΕ είναι αρκετά καθαρή σε αυτό το ζήτημα (των εκλογών και της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης). Θα διατυπώσω μια άποψη, έτσι όπως το βλέπω εγώ, αλλά νομίζω ότι δεν είναι και πολύ μακρυά από την πραγματικότητα:
    Το ΚΚΕ δεν αποσκοπεί σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά σε μια κοινωνική πλειοψηφία με πρώτα και κύρια τους εργαζομένους.
    Για το ΚΚΕ δεν είναι αυτοσκοπός οι εκλογές, αλλά ένα ακόμη μέσο να προωθήσει τις θέσεις του (αφού και το ενδιαφέρον για τη πολιτική αυξάνεται στις εκλογές), αλλά και να καταγραφεί μια ορισμένη (και σε καμιά περίπτωση ακριβής) αποτύπωση του συσχετισμού δυνάμεων.
    Για το ΚΚΕ οι εκλογές δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στο επίπεδο, στην ουσία της εξουσίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με όρους ρήξης (επαναστατικούς όρους), από την άποψη ότι η πολιτική εξουσία χωρίς την οικονομική δεν έχει ουσία και οι κατέχοντες τα εργοστάσια, τις τράπεζες και τα καράβια, δεν θα τα παρέδιδαν έτσι απλά, αμαχητί στους εργαζομένους…
    Αυτά σαν πρώτες σκέψεις

  7. ta ipes ola erodote, giafto lipon organosi pantou!


Σχολιάστε